Antena

Temperatura ideală la care se coace cozonacul. Cum obținem un desert tradițional rumenit perfect și pufos

Temperatura de coacere este foarte importantă în realizarea unui cozonac rumenit perfect la suprafață și pufos. Iată care este secretul prin care putem obține un desert tradițional plin se savoare și bine copt.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 26 Aprilie 2024, 15:52 | Actualizat: Vineri, 26 Aprilie 2024, 17:01
Galerie de imagini
Temperatura de coacere este foarte importantă în realizarea unui cozonac rumenit perfect la suprafață și pufos
Shutterstock

Toate gospodinele își doresc să își impresioneze invitații cu un cozonac gustos în preajma sărbătorilor. Adesea se întâmplă ca preparatul să nu iasă exact așa cum ne-am dorit, lucru care dă imediat de gândit.

Există câteva detalii esențiale de care trebuie să ținem cont atunci când pregătim un desert tradițional. Temperatura la care se coace cozonacul este deosebit de importantă pentru că de ea depinde aspectul și gustul preparatului.

Trei lucruri semnificative despre temperatura ideală de coacere a cozonacului

Pe lângă ingredientele de calitate pe care gospodinele le aleg cu grijă atunci când vor să facă un cozonac și modalitatea de frământare, acestea trebuie să acorde o atenție sporită temperaturii la care se coace desertul tradițional. Iată care sunt secretele pentru realizarea unui preparat pufos și rumenit perfect la suprafață.

Pe aceeași temă

► Cozonacul trebuie băgat la cuptor la o temperatură cuprinsă între 175 și 190 de grade pentru aproximativ o oră. Cu ajutorul acestei temperaturi, desertul va crește frumos și nu se va arde, rumenindu-se frumos.

► Este indicat ca în primele 25 de minute să nu se deschidă cuptorul pentru a nu afecta procesul de crește a aluatului.

► Este recomandat ca focul să fie mai mici la începutul coacerii ca desertul tradițional să crească uniform, iar crusta să nu fie prea tare.

Cum putem verifica dacă desertul tradițional este copt perfect

Momentul în care trebuie să scoatem cozonacul din cuptor este decisiv pentru cum va arăta acesta. Iată câteva reguli simple pentru gospodine:

► Cozonacul nu trebuie testat cu o scobitoare, așa cum se întâmplă în cazul altor prăjituri ce necesită coacere. Această acțiune asupra desertului tradițional poate duce la un aluat necopt în interior.

► Cozonacul este copt atunci când devine pufos și ușor. Dacă preparatul este greu atunci când îl ridicăm, înseamnă că el nu este gata.

Recomandari A1

► Un dersert tradițional bine copt trebuie să aibă o crustă aurie și rumenită.

Rețetă tradițională de cozonac pufoc cu nucă și cacao

Există o gamă mare de cozonaci. Aceștia pot fi umpluți cu nucă, cacao, rahat, stafide, fistic, vanilie sau cu diferite arome. Iată o rețetă simplă pentru un desert tradițional pufos și extrem de gustos, potrivit click.ro.

Ingredientele pentru un cozonac cu nucă și cacao

În rândurile de mai jos sunt puse la dispoziție ingredientele pentru aluatul de cozonac cu nucă și cacao:

→ Zahăr – 50 gr,
→ Drojdie – 30 gr,
→ Coajă rasă de la o lămâie și o portocală,
→ Ulei – 2 linguri,
→ Sare – jumătate de linguriță,
→ Făină – 600 gr,
→ Lapte – 250 ml,
→ Unt – 100 gr,
→ 5 gălbenușuri.

Ingredientele pentru umplutura de cozonac cu nucă și cacao:

→ Rom – 50 ml,
→ Merișoare – 50 gr,
→ Nucă – 200 gr,
→ Zahăr – 120 gr,
→ Cacao – 5 linguri.

Cum se prepară cozonacul cu nucă și cacao

Pentru început, gospodinele trebuie să hidrateze drojdia în lapte călduț cu o linguriță de zahăr. Apoi se amestecă făina cu sarea, untul topit, coaja de lămâie și de portocală.

Următorul pas se rezumă la mixarea gălbenușurile cu zahărul până când acesta se topește, urmând să fie adăugată făina. Peste se pune drojdia hidratată și laptele rămas, apoi se frământă.

Se adaugă ulei până aluatul devine elastic și neted.

Pe aceeași temă

În ceea ce privește umplutura cozonacului cu nucă și cacao, gospodinele trebuie să pună la hidratat merișoarele în rom. Se macină nucile și se amestecă cu zahăr și cacao.

Spre final se întinde aluatul sub forma unei foi, se unge cu umplutura de nucă și cacao, iar apoi se rulează. Cozonacul se pune într-o tavă și se lasă la cuptor aproximativ o oră. Înainte de coacere, desertul tradițional se unge cu gălbenuș și lapte.

Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 160°C timp de aproximativ o oră și jumătate, conform sursei citate.

Whatsapp LinkedIn
temperatura coacere cozonac reteta cozonac desert traditional
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Viaţa după potop, drama românilor sinistraţi în Valencia. "Nu mă gândeam în viaţa mea că în Spania se întâmplă aşa ceva, să nu primeşti ajutor imediat"
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii intră într-o eră norocoasă pe 22 noiembrie 2024. Cine sunt nativii care vor avea parte de productivitate... Catine.ro
Thalía reapare în mediul online după ce a declarat că se retrage pentru o perioadă. A ținut să facă un anunț... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat a doua zi după inaugurare Libertatea.ro
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor: „Suntem în ceasul al... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Ce a făcut Nicolai Tand a doua zi după finala Asia Express. Ce a dezvăluit abia acum: „Mare mi-a fost mirarea... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare HelloTaste.ro
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat Antena3.ro
O banană lipită de un perete s-a vândut la licitație cu un preț fantastic. Cât a plătit cineva pentru „opera... useit
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se... Catine
Amazon concediază 400 de angajați din România Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Ce meserie are la bază Gabriela Lucuțar. Din ce-și câștiga banii înainte de a deveni Regina Întunericului Playtech
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt Redactia.ro
Guvernul a rămas fără bani de pensii pe decembrie. Soluţia de urgenţă găsită Observator
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie MediCOOL
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă HelloTaste
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal ProSport
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum va fi vremea la vot Gandul
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa CanCan
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament DeParinti
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la... ZUTV
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura UseIT
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Hello Taste