Antena

Temperatura ideală la care se coace cozonacul. Cum obținem un desert tradițional rumenit perfect și pufos

Temperatura de coacere este foarte importantă în realizarea unui cozonac rumenit perfect la suprafață și pufos. Iată care este secretul prin care putem obține un desert tradițional plin se savoare și bine copt.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 26 Aprilie 2024, 15:52 | Actualizat: Vineri, 26 Aprilie 2024, 17:01
Galerie de imagini
Temperatura de coacere este foarte importantă în realizarea unui cozonac rumenit perfect la suprafață și pufos
Shutterstock

Toate gospodinele își doresc să își impresioneze invitații cu un cozonac gustos în preajma sărbătorilor. Adesea se întâmplă ca preparatul să nu iasă exact așa cum ne-am dorit, lucru care dă imediat de gândit.

Există câteva detalii esențiale de care trebuie să ținem cont atunci când pregătim un desert tradițional. Temperatura la care se coace cozonacul este deosebit de importantă pentru că de ea depinde aspectul și gustul preparatului.

Trei lucruri semnificative despre temperatura ideală de coacere a cozonacului

Pe lângă ingredientele de calitate pe care gospodinele le aleg cu grijă atunci când vor să facă un cozonac și modalitatea de frământare, acestea trebuie să acorde o atenție sporită temperaturii la care se coace desertul tradițional. Iată care sunt secretele pentru realizarea unui preparat pufos și rumenit perfect la suprafață.

Pe aceeași temă

► Cozonacul trebuie băgat la cuptor la o temperatură cuprinsă între 175 și 190 de grade pentru aproximativ o oră. Cu ajutorul acestei temperaturi, desertul va crește frumos și nu se va arde, rumenindu-se frumos.

► Este indicat ca în primele 25 de minute să nu se deschidă cuptorul pentru a nu afecta procesul de crește a aluatului.

► Este recomandat ca focul să fie mai mici la începutul coacerii ca desertul tradițional să crească uniform, iar crusta să nu fie prea tare.

Cum putem verifica dacă desertul tradițional este copt perfect

Momentul în care trebuie să scoatem cozonacul din cuptor este decisiv pentru cum va arăta acesta. Iată câteva reguli simple pentru gospodine:

► Cozonacul nu trebuie testat cu o scobitoare, așa cum se întâmplă în cazul altor prăjituri ce necesită coacere. Această acțiune asupra desertului tradițional poate duce la un aluat necopt în interior.

► Cozonacul este copt atunci când devine pufos și ușor. Dacă preparatul este greu atunci când îl ridicăm, înseamnă că el nu este gata.

Recomandari A1

► Un dersert tradițional bine copt trebuie să aibă o crustă aurie și rumenită.

Rețetă tradițională de cozonac pufoc cu nucă și cacao

Există o gamă mare de cozonaci. Aceștia pot fi umpluți cu nucă, cacao, rahat, stafide, fistic, vanilie sau cu diferite arome. Iată o rețetă simplă pentru un desert tradițional pufos și extrem de gustos, potrivit click.ro.

Ingredientele pentru un cozonac cu nucă și cacao

În rândurile de mai jos sunt puse la dispoziție ingredientele pentru aluatul de cozonac cu nucă și cacao:

→ Zahăr – 50 gr,
→ Drojdie – 30 gr,
→ Coajă rasă de la o lămâie și o portocală,
→ Ulei – 2 linguri,
→ Sare – jumătate de linguriță,
→ Făină – 600 gr,
→ Lapte – 250 ml,
→ Unt – 100 gr,
→ 5 gălbenușuri.

Ingredientele pentru umplutura de cozonac cu nucă și cacao:

→ Rom – 50 ml,
→ Merișoare – 50 gr,
→ Nucă – 200 gr,
→ Zahăr – 120 gr,
→ Cacao – 5 linguri.

Cum se prepară cozonacul cu nucă și cacao

Pentru început, gospodinele trebuie să hidrateze drojdia în lapte călduț cu o linguriță de zahăr. Apoi se amestecă făina cu sarea, untul topit, coaja de lămâie și de portocală.

Următorul pas se rezumă la mixarea gălbenușurile cu zahărul până când acesta se topește, urmând să fie adăugată făina. Peste se pune drojdia hidratată și laptele rămas, apoi se frământă.

Se adaugă ulei până aluatul devine elastic și neted.

Pe aceeași temă

În ceea ce privește umplutura cozonacului cu nucă și cacao, gospodinele trebuie să pună la hidratat merișoarele în rom. Se macină nucile și se amestecă cu zahăr și cacao.

Spre final se întinde aluatul sub forma unei foi, se unge cu umplutura de nucă și cacao, iar apoi se rulează. Cozonacul se pune într-o tavă și se lasă la cuptor aproximativ o oră. Înainte de coacere, desertul tradițional se unge cu gălbenuș și lapte.

Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 160°C timp de aproximativ o oră și jumătate, conform sursei citate.

Whatsapp LinkedIn
temperatura coacere cozonac reteta cozonac desert traditional
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Urmărește-l pe David Popovici la Campionatele Europene de Înot | Belgrad 2024 🏊‍♂️ În perioada 17-23 iunie, vezi competiția LIVE în AntenaPLAY
Stirile zilei Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate comenzile
Video recomandate
Video
Citește și
De ce specialiștii recomandă să eviți ceaiul cu lapte. Consumul excesiv poate fi dăunător Catine.ro
Burak Özçivit se află în Bangladesh, țară din care a publicat mai multe imagini și filmulețe. “Nu am mai... Happy Channel
„Epopeea” lui Radu Mazăre în Justiție: trei dosare de corupție, 14 ani de procese și prejudicii nerecuperate... Libertatea.ro
Infecția care făcea ravagii în urmă cu 200 de ani revine în forță. Ce este "boala lumei"... Ziare.com
„Regina sufletului meu!” Bărbatul care se va căsători cu fosta soţie a lui Cristi Borcea, emoţionat... AntenaSport
Emil Rengle, confesiuni oneste despre căsătoria cu Alejandro Fernandez și problemele cu care se confruntă:... Elle
Radu Mazăre este eliberat din închisoare! Decizia de ultimă oră a instanței de la Tribunalul Ilfov Spynews.ro
Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Cum a reacționat acesta, la ieșirea din închisoare BZI
Pescobar și-a cumpărat penthouse în valoare de 2 milioane de euro! „O să am cinema, amfiteatru și piscină!” BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase HelloTaste.ro
Câți bani vor primi românii în plus, în mână, după majorarea salariului minim Antena3.ro
WhatsApp introduce noi opțiuni pentru utilizatorii Android. Ce vor putea face din această lună useit
Horoscopul zilei de 29 mai 2024. Balanțele deschid un nou capitol. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Eurostat: România are cele mai mici alocații și ajutoare sociale din UE Wall-Street
Dragă Alma, știu că prietena mea cea mai bună își înșală partenerul, ar trebui să spun ceva? Kudika
Prinsă în pădure cu amantul! Celebra prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia Playtech
Zi liberă pentru elevi și profesori! Ce se sărbătorește pe 5 iunie 2024 Redactia.ro
Cele două rute pe care se produc cel mai des turbulenţe. Experţii spun că fenomenul nu apare mereu pe radar Observator
Beneficiile mersului la sala de fitness. De ce aspecte este indicat să ții cont MediCOOL
Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată HelloTaste
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a... ProSport
Locul de BASM din România care te duce cu gândul la Italia. Motivul pentru care zeci de mii de turiști îl... Gandul
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce a urmat i-a uimit pe... CanCan
Ce poți face dacă toddlerul refuză să renunțe la biberon înainte de culcare. Specialiștii în parenting oferă... DeParinti
Cei mai populari cântăreți coreeni din toate timpurile. Cine ocupă primele poziții în lumea K-pop ZUTV
Țările în care se mută milionarii. Care sunt cele 6 state care atrag oamenii cu bani UseIT
Ruladă cu bezea și fructe de pădure. Pașii simpli pentru a obține un desert delicios Hello Taste