Temperatura ideală la care se coace cozonacul. Cum obținem un desert tradițional rumenit perfect și pufos
Temperatura de coacere este foarte importantă în realizarea unui cozonac rumenit perfect la suprafață și pufos. Iată care este secretul prin care putem obține un desert tradițional plin se savoare și bine copt.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 26 Aprilie 2024, 15:52 | Actualizat: Vineri, 26 Aprilie 2024, 17:01Toate gospodinele își doresc să își impresioneze invitații cu un cozonac gustos în preajma sărbătorilor. Adesea se întâmplă ca preparatul să nu iasă exact așa cum ne-am dorit, lucru care dă imediat de gândit.
Există câteva detalii esențiale de care trebuie să ținem cont atunci când pregătim un desert tradițional. Temperatura la care se coace cozonacul este deosebit de importantă pentru că de ea depinde aspectul și gustul preparatului.
Trei lucruri semnificative despre temperatura ideală de coacere a cozonacului
Pe lângă ingredientele de calitate pe care gospodinele le aleg cu grijă atunci când vor să facă un cozonac și modalitatea de frământare, acestea trebuie să acorde o atenție sporită temperaturii la care se coace desertul tradițional. Iată care sunt secretele pentru realizarea unui preparat pufos și rumenit perfect la suprafață.
Pe aceeași temă► Cozonacul trebuie băgat la cuptor la o temperatură cuprinsă între 175 și 190 de grade pentru aproximativ o oră. Cu ajutorul acestei temperaturi, desertul va crește frumos și nu se va arde, rumenindu-se frumos.
► Este indicat ca în primele 25 de minute să nu se deschidă cuptorul pentru a nu afecta procesul de crește a aluatului.
► Este recomandat ca focul să fie mai mici la începutul coacerii ca desertul tradițional să crească uniform, iar crusta să nu fie prea tare.
Cum putem verifica dacă desertul tradițional este copt perfect
Momentul în care trebuie să scoatem cozonacul din cuptor este decisiv pentru cum va arăta acesta. Iată câteva reguli simple pentru gospodine:
► Cozonacul nu trebuie testat cu o scobitoare, așa cum se întâmplă în cazul altor prăjituri ce necesită coacere. Această acțiune asupra desertului tradițional poate duce la un aluat necopt în interior.
► Cozonacul este copt atunci când devine pufos și ușor. Dacă preparatul este greu atunci când îl ridicăm, înseamnă că el nu este gata.
► Un dersert tradițional bine copt trebuie să aibă o crustă aurie și rumenită.
Rețetă tradițională de cozonac pufoc cu nucă și cacao
Există o gamă mare de cozonaci. Aceștia pot fi umpluți cu nucă, cacao, rahat, stafide, fistic, vanilie sau cu diferite arome. Iată o rețetă simplă pentru un desert tradițional pufos și extrem de gustos, potrivit click.ro.
Ingredientele pentru un cozonac cu nucă și cacao
În rândurile de mai jos sunt puse la dispoziție ingredientele pentru aluatul de cozonac cu nucă și cacao:
→ Zahăr – 50 gr,
→ Drojdie – 30 gr,
→ Coajă rasă de la o lămâie și o portocală,
→ Ulei – 2 linguri,
→ Sare – jumătate de linguriță,
→ Făină – 600 gr,
→ Lapte – 250 ml,
→ Unt – 100 gr,
→ 5 gălbenușuri.
Ingredientele pentru umplutura de cozonac cu nucă și cacao:
→ Rom – 50 ml,
→ Merișoare – 50 gr,
→ Nucă – 200 gr,
→ Zahăr – 120 gr,
→ Cacao – 5 linguri.
Cum se prepară cozonacul cu nucă și cacao
Pentru început, gospodinele trebuie să hidrateze drojdia în lapte călduț cu o linguriță de zahăr. Apoi se amestecă făina cu sarea, untul topit, coaja de lămâie și de portocală.
Următorul pas se rezumă la mixarea gălbenușurile cu zahărul până când acesta se topește, urmând să fie adăugată făina. Peste se pune drojdia hidratată și laptele rămas, apoi se frământă.
Se adaugă ulei până aluatul devine elastic și neted.
Pe aceeași temăÎn ceea ce privește umplutura cozonacului cu nucă și cacao, gospodinele trebuie să pună la hidratat merișoarele în rom. Se macină nucile și se amestecă cu zahăr și cacao.
Spre final se întinde aluatul sub forma unei foi, se unge cu umplutura de nucă și cacao, iar apoi se rulează. Cozonacul se pune într-o tavă și se lasă la cuptor aproximativ o oră. Înainte de coacere, desertul tradițional se unge cu gălbenuș și lapte.
Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 160°C timp de aproximativ o oră și jumătate, conform sursei citate.