Sfaturi pentru a începe o dietă sănătoasă. Ce legume te ajută la slăbit
O dietă sănătoasă este întotdeauna cea mai bună modalitate de a slăbi sănătos, fără a ne pune în pericol organismul și fără a ne înfometa. Rezultatele unei diete sănătoase vor fi cu atât mai trainice cu cât aceasta va fi mai echilibrată.
Autor: Alina Serea Publicat: Miercuri, 10 Aprilie 2019, 15:41 | Actualizat: Miercuri, 10 Aprilie 2019, 15:58O dietă sănătoasă este întotdeauna cea mai bună modalitate de a slăbi sănătos, fără a ne pune în pericol organismul și fără a ne înfometa. Rezultatele unei diete sănătoase vor fi cu atât mai trainice cu cât aceasta va fi mai echilibrată. Iată câteva sfaturi pentru a începe o dietă sănătoasă.
Oricând este momentul potrivit să te apuci de o dietă sănătoasă, pentru că aceasta nu te va ajuta doar să slăbești și să te menții, dar este benefică și pentru sănătatea ta pe termen lung. Iată câteva sfaturi pentru a începe o dietă de slăbit cu principii sănătoase:
Cea mai importantă regulă într-o dietă
Dacă nu cumva ai indicație din partea medicului, nu renunța complet la niciunul dintre alimentele care îți plac foarte mult. A te abține total de la poftele zilnice poate avea efecte negative, poate aduce frustrări și, în cazuri extreme, chiar depresie. O bucățică mică de ciocolată sau un pahar de vin nu-ți ruinează dieta și îți pot da o stare de bine.
Nu mânca pe fugă și bea suficientă apă
Sunt două reguli importante nu doar pentru o dietă sănătoasă, dar și pentru o viață sănătoasă. Atunci când mâncăm pe fugă nu mestecăm cum trebuie și riscăm întotdeauna să mâncăm mai mult decât avem nevoie, dar și să ne alegem cu dureri de stomac.
Apa este și ea foarte importantă pentru că, dincolo de o hidratare corespunzătoare de care organismul are nevoie, senzația de sete este de foarte multe ori confundată cu cea de foame.
Calitate nu cantitate
În orice dietă sănătoasă este foarte importantă cantitatea de mâncare, dar mai ales calitatea. Dietele care susțin că poți mânca un anume produs oricât de mult vrei nu sunt neapărat cele mai sănătoase. Este important să mănânci câte puțin din toate, produse alimentare de calitate, nu alimente procesate, foarte grase și cu mulți aditivi.
Proteine, fibre și grăsimi la fiecare masă
Acestea sunt cele 3 componente esențiale într-o dietă sănătoasă; ele ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și îți dau senzația de sațietate! Alege să introduci în gustările zilnice nuci, avocado, mix-uri de semințe și ulei de măsline.
O dată pe săptămâna ține post
Pentru a te încuraja să mănânci fructe, legume și cereale, alege-ți o zi a săptămânii în care să ții post, adoptă o dietă vegană! Evitarea cărnii, ouălor și a produselor lactate te va face să îți indrepti atenția spre mâncărurile mult mai naturale și mai puțin procesate pe care le recomandă majoritatea nutriționiștilor!
Înlocuiește dulciurile procesate cu cele naturale
Studiile arată că produsele care conțin îndulcitori artificiali îți provoacă o senzație mai mare de foame, motiv pentru care vei ajunge să consumi mai multe calorii decât ai fi făcut-o în mod normal. Deci în loc să alegi bomboane, ciocolată sau prăjituri, mănâncă la desert fructe proaspete sau chiar uscate, deși acestea au un aport mai mare de zahăr.
Mănâncă o salată pe zi
Salata este sățioasă și sănătoasă! Nu numai că are un număr mic de calorii dar este și foarte bogată în fibre! Atenție însă, toppingurile și crutoanelor pot ruina dieta.
Prânzul, cea mai importantă masă a zilei
Chiar dacă se spune că micul dejun este de fapt cea mai importantă masă a zilei, este foarte important ca prânzul să fie unul sățios. Consumarea celor mai multe calorii în timpul zilei lasă destul timp pentru arderea acestora până seară. Ia în considerare faptul că prânzul ar trebui să reprezinte cam 40% din totalul alimentelor consumate zilnic. În mod contrar, pînă seara ți se va face foame și riști să dai iama în frigider.
Legume la fiecare masă și gustare
Include legumele la fiecare masă, nu doar seara. Încearcă să adaugi castravete în smoothie-ul de dimineață, iar în loc de gustările cu biscuiți sau alți carbohidrați, încearcă bucățele de morcov, care sunt dulci și plăcute la gust.
Planifică din timp meniul de dietă pe zile
Planificarea unui meniu de dietă pe zile te poate ajuta să fii mult mai organizat și să eviți să consumi alimente sau preparate nedorite. Alege o zi pe săptămâna în care să îți dedici câteva ore cumpărăturilor și preparării meselor pentru zilele următoare! Nu numai că vei face economie de timp și bani, îți va fi mult mai ușor să îți urmezi dieta sănătoasă și să nu mănânci pe fugă.
Pe aceeași temăDietă sănătoasă. Legume cu puține calorii care te ajută să slăbești
- Morcovii - se află în topul listei cu legume benefice, având de departe un rol esențial în orice cură de slăbire. Crocanți și hrănitori, se pot servi cruzi, în salate sau pot fi cu ușurință integrați în orice rețetă de slăbit. Un morcov mediu are 45 calorii (Kcal).
- Ciupercile - sunt gustoase și versatile când vine vorba de gătit, astfel că le poți include în aproape orice fel de mâncare preparată. Fie că le asortezi cu un piept de pui la grătar sau le presari în omletă. În plus, sunt indicate acelora dintre noi care își doresc să obțină o slăbire rapidă, având în vedere că jumătate de castron de ciuperci are 15 calorii.
- Castraveții - sunt bogați în apa, dar și pulpă, castraveții nu conțin absolut deloc grăsimi sau carbohidrați. O dietă sănătoasă poate conține și castraveți murați, aceștia fiind slăbi din punct de vedere caloric. Un castravete de 100 g are aproximativ 10 calorii (Kcal).
- Salata - reprezintă o mâncare foarte sănătoasă, cu 0 grasimi si multe nutrimente. 100 de grame salată verde simplă are numai 17 calorii.
- Țelină - conține multă apă, element esențial într-o cură de slăbire rapidă. De asemenea conține fibre și este delicioasă de mâncat crudă, având doar 16 calorii pentru 100 de grame.
- Conopidă și broccoli - Conopida este fără indoaiala una dintre cele mai importante legume care te ajută să slăbești. Este o legumă cu densitate mică, fibre multe și un gust excelent. Din punct de vedere al carbohidraților poate înlocui o porție mare de cartofi sau un bol de orez, fiind potrivită și pentru o dietă disociată. Broccoli este considerat a fi printre cele mai sănătoase, protejând organismul de diferite tipuri de cancer. Este recomandat să bei un pahar de suc de broccoli pentru a elimina toxinele. Totodată, această legumă are potasiu, magneziu, vitamina C și K, care ajută la menținerea sănătății inimii, protejează oasele și îmbunătățește sistemul imunitar.
- Chilli - Proaspăt sau uscat, chilli poate să confere savoare oricărei porții de mâncare sănătoasă.Fiind considerat și un condiment, acesta se încadrează în categoria legumelor care te ajută să slăbești datorită proprietății sale de activare a metabolismului, care arde mai multe grăsimi câteva ore după ce ai consumat chilli.