Chec marmorat cu ciocolată și glazurat cu caramel sărat. Rețeta lui Cătălin Rizea la Super Neatza, 12 mai 2022
Printre rețetele preparate de Cătălin Rizea în ediția din 12 mai 2022 a matinalului Super Neatza, s-a numărat și rețeta de chec marmorat cu ciocolată și glazurat cu caramel sărat care i-a cucerit instant pe matinali.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 12 Mai 2022, 17:41 | Actualizat: Vineri, 05 Mai 2023, 10:52În ediția din 12 mai 2022 a matinalului Super Neatza cu Răzvan și Dani, Cătălin Rizea, bucătarul de serviciu al emisiunii a preparat mai multe rețete culinare, absolut delicioase.
A preparat mai multe rețete de pizza, omletă, o rețetă de pulpe de pui la cuptor cu cartofi în unt cu rozmarin și usturoi, dar și o rețetă de desert delicios și spectaculos.
Este vorba de rețeta de chec marmorat cu ciocolată și glazurat cu caramel sărat pe care o găsiți mai jos cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Pe aceeași temăChec marmorat cu ciocolată și glazurat cu caramel sărat - Ingrediente
- Pentru blatul de chec:
- 4 ouă
- 350 gr zahăr
- 250 gr făină
- 25 gr cacao
- 200 ml ulei
- Bicarbonat de sodiu
- 1 praf de sare
- esență de vanilie
- Pentru sosul caramel:
- 200 gr unt
- 250 gr zahăr
- 150 ml smântână pentru frișcă
- 50 ml apă
- 1/4 linguriță cu sare
Chec marmorat cu ciocolată și glazurat cu caramel sărat - Mod de preparare
Începem cu prepararea compoziției pentru blatul de chec marmorat.
Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm puțină sare peste albușuri. Cu ajutorul unui tel, sau cu mixerul, le amestecăm până când devin spumoase și cristaline. Apoi adăugăm, lingură cu lingură zahărul, mixând energic până când bezeaua devine foarte fermă.
Adăugăm gălbenușurile, unul câte unul, amestecând ușor cu o spatulă, fără a mai folosi telul sau mixerul. Apoi, adăugăm treptat uleiul, esența de vanilie și încorporăm, treptat, în compoziție, 225 gr de făină amestecată cu bicarbonatul de sodiu.
Împărțim compoziția pentru chec marmorat în două părți egale. În prima parte adăugăm pudra de cacao, iar în cealaltă adăugăm restul de făină.
Pe aceeași temăTapetăm o formă rotundă de copt cu diametrul de 25 cm, cu ulei și presărăm puțină făină. Începem să punem în mijlocul formei de copt câte trei-patru linguri de aluat simplu, urmate de tot atâtea din aluatul cu cacao. Repetăm procedeul până când se termină cele două compoziții. Agităm forma de copt pentru a se nivela compoziția pentru chec marmorat.
Punem forma cu checul la cuptor pentru 35-40 de minute la 180 de grade, sau până când checul trece testul cu scobitoarea.
Pe aceeași temăLăsăm checul marmorat să se răcească în forma de copt, apoi îl transferăm pe un grătar de răcire, sau pe un platou.
Cum preparăm caramelul sărat
Punem zahărul și apa într-o crăticioară, la foc mediu, Lăsăm zahărul să se topească, apoi adăugăm untul și amestecăm continuu până când untul este topit și caramelul omogenizat. Apoi adăugăm smântâna lichidă și din nou amestecăm intens până când sosul se îngroașă și devine omogen. Adăugăm sarea și stingem focul.
Pe aceeași temăLăsăm sosul caramel sărat să se tempereze 5-6 minute, apoi îl turnăm deasupra checului marmorat.
Pe aceeași temăGlazurăm frumos checul, îl lăsăm să se odihnească 30-40 de minute, apoi îl putem porționa și savura cu poftă.
Pentru a nu pierde detalii interesante și sfaturi utile despre modul de preparare al rețetei de chec marmorat cu ciocolată și glazurat cu caramel sărat, dar și pentru a descoperi ce rețete delicioase a mai preparat Cătălin Rizea în ediția din 12 mai 2022 a emisiunii Super Neatza, accesați materialul video de mai sus, desprins din cadrul îndrăgitului matinal.