Rețeta pentru cea mai bună pomana porcului cu usturoi, mămăliguță și murături! Cum să o prepari ca adevărații bucătari
Pomana porcului este un preparat care nu lipsește de pe mesele românilor în preajma sărbătorilor de iarnă! Descoperă care sunt ingredientele de care ai nevoie și cum să o gătești chiar la tine acasă!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 21 Noiembrie 2024, 14:05 | Actualizat: Joi, 21 Noiembrie 2024, 15:03- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Pomana porcului a câștigat o popularitate uriașă în ultimii ani, mai ales la târgurile de Crăciun din țară, acolo unde românii merg special pentru a mânca și a savura diferite mâncăruri și băuturi tradiționale.
Deși multă lume consideră că pentru a face o pomana porcului demențială este nevoie de extrem de mult efort și pricepere, noi am pregătit o rețetă petru tine care să te ajute să o prepari fără stres exact așa cum o fac adevărații bucătari.
Pe aceeași temăDescoperă în rândurile de mai jos cum se prepară cea mai bună pomana porcului fără greșeală!
Rețeta pentru cea mai bună pomana porcului
Potrivit savoriurbane.com, rețeta tradițională de pomana porcului poate să difere în funcție de fiecare regiune a țării, însă de cele mai multe ori gustul fiecărei zone este pe placul tuturor, chiar și a celor mai pretențioși dintre noi.
Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie și modul de preparare pentru tradiționala pomana porcului cu usturoi, mămăliguță și murături!
Ingrediente
- 800 de grame de carne de porc în bucăți (pulpă, spată, ceafă)
- 500 de grame de piept de porc
- 2 fire de cârnați proaspeți
- un fir caltaboși proaspeți
- 3 linguri de untură
- sare
- piper
- chimen sau cimbru uscat
- boia bulce
- o căpățână de usturoi
- opțional 200 de ml de vin alb sec
În plus:
- mămăligă
- pâine
- salată de varză murată
- jumări de porc
- untură
- castraveți murați
- ceapă roșie
- țuică sau pălincă
Mod de preparare
Se taie pieptul de porc în două bucăți măricele și se crestează partea cu șoric. Se condimentează pe ambele părți cu sare, piper negru măcinat și boia dulce și se înțeapă în mai multe locuri membrana cârnaților și a caltaboșului. Cârnații și caltaboșii se taie în bucățele de aproximativ 5 - 6 cm
Se unge o tavă mare cu untură în care se pun bucățile de carne și pieptul de porc. Acolo unde bucățile de carne sunt mai slabe se ung mai bine cu untură și se presară totul cu 2 lingurițe de chimen sua cimbru uscat în funcție de preferință.
Printre acestea se pun cățeii de usturoi întregi pent a se carameliza la cuptor. Se acoperă tava cu un capac sau cu folie de aluminiu și se pune în cuptorul preîncins la 200 de grade Celsius (căldură sus, jos și ventilație).
După 40 de minute se verifică dacă totul este în regulă și dacă și-a lăsat carnea zeama. Se acoperă din nou și se lasă la cuptor pentru încă 20 de minute.
După prima oră de coacere se scoate tava, se întoarce carnea și se adaugă bucățile de cârnați și caltaboși după ce au fost unse cu puțină untură. Ulerior se continuă coacerea pentru încă 20 de minute.
Ulterior se scoate capacul sau folia de aluminiu și se lasă la rumenit pentru 15 minute la temperatura de 220 de grade, iar pentru cei care doresc se recomandă și adăugarea unui pahar de vin alb sec.
Acum pomana porcului este gata și poate fi savurată cu mămăligă, murături sau alte alimente pe care le preferați.
Poftă bună!
Pe aceeași temă