Antena

Specialiștii susțin că unele alimente pot fi consumate chiar dacă au mucegăit. Cum îți dai seama dacă un produs este comestibil

Deși românii, în general, preferă să arunce un aliment atunci când nu sunt siguri dacă acesta mai poate fi consumat, specialiștii vin cu informații care pot suna de-a dreptul nebunești pentru prima dată. Iată ce alimente pot fi consumate chiar dacă au mucegăit.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 16 Februarie 2024, 14:34 | Actualizat: Vineri, 16 Februarie 2024, 15:51
Galerie de imagini
Specialiștii susțin că unele alimente pot fi consumate chiar dacă au mucegăit.
Shutterstock

Siguranța alimentară este un subiect sensibil pentru românii de pretutindeni. Pentru că fiecare dintre noi avem o altă perspectivă asupra siguranței, există posibilitatea ca ceea ce nouă ni se pare comestibil, alții să considere total de neacceptat.

Specialiștii totuși ne pot confirma care sunt stadiile în care produsele pot fi consumate și care sunt factorii care fac diferența între un produs bun pentru consum și un produs alterat.

Pe aceeași temă

Iată care sunt informațiile oferite de către specialiști cu privire la alimentele care pot fi consumate chiar și după ce au mucegăit.

Unele alimente pot fi consumate chiar dacă au mucegăit

Fiind o perioadă grea din punct de vedere financiar pentru toți românii, majoritatea oamenilor tind acum să nu mai facă risipă de alimentele care au devenit atât de scumpe în ultimul timp.

Faptul că alimentele s-au scumpit îi determină pe români să aibă mai multă toleranță, față de cum aveau înainte, vis a vis de termenul pe care îl considerau până acum ca fiind unul rezonabil.

Specialiștii vin în ajutorul populației, făcând anumite declarații care, inițial, îi sperie pe oameni.

Doctorul Keith Schneider, expert în siguranța alimentelor la Universitatea din Florida, susține că este mult mai importantă sănătatea față de un preț care ne poate încânta la prima vedere.

Deși îi este greu să recunoască, mai ales în această perioadă grea din punct de vedere financiar, doctorul susține că este mai important ca oamenii să arunce produsele vechi, decât să le păstreze.

„Sunt mai mult îngrijorat să le spun oamenilor să salveze alimentele care sunt potențial dăunătoare” povestea doctorul pentru dailymail.co.

Totodată, specialistul recomandă ca oamenii să fie atenți la schimbările de culoare sau de textură ale alimentelor și să continue să fie vigilenți asupra tuturor modificărilor care li se par suspecte chiar și prin miros.

Recomandari A1
Pe aceeași temă

Bacteriile E.coli nu se văd cu ochiul liber, dar acestea cresc pe alimente chiar și atunci când nimeni nu se așteaptă. Mucegaiul, de asemenea, crește în mod natural pe alimente, iar dacă nu sunt atenți, oamenii îl pot consuma fără să îl resimtă neapărat în timp ce este mestecat.

Mucegaiul este un tip ce ciupercă care are un rol foarte important în descompunerea alimentelor și care se dezvoltă cel mai des în spații umede și calde. Sporii produși de mucegai sunt răspândiți în aer și pot duce la probleme grave de sănătate.

Totodată, anumite tipuri de mucegai pot produce micotoxine care provoacă tulburări intestinale, vărsături și chiar boli grave precum leziuni ale organelor sau anumite tipuri de cancer.

Deși oamenii trăiesc cu impresia că brânza mucegăită este o delicatesă, aceștia trebuie să știe faptul că regula nu se aplică pentru orice brânză și pentru orice stare în care aceasta s-ar afla.

Brânzeturile sunt predispuse la dezvoltarea micotoxinelor, iar doctorul Schneider menționează că dacă acestea nu sunt păstrate la temperaturi suficient de scăzute, pot să dezvolte mai multe tipuri de mucegai

„Dacă aveți brânză moale, cum ar fi gorgonzola sau mozzarella, aruncați-o, deoarece mucegaiul urât poate emite toxine care au potențialul de a difuza prin lichid” transmite doctorul.

Pe aceeași temă

Cu toate acestea, doctorul Schneider menționează faptul că nu toate tipurile de mucegai sunt patogene, dar că posibilitatea ca acesta să fie clasificat de către oameni este foarte mică. Experții în mucegai, de asemenea, pot spune cu greutate care dintre mucegaiuri sunt patogene și care nu.

Totuși, unele dintre mucegaiuri pot fi inofensive și pot fi îndepărate de pe alimente prin tăierea părții afectate.

De exemplu, brânzeturile tari, precum cheddarul, poate fi tăiat astfel încât partea care deja a mucegăit să fie îndepărtată, iar restul să poată fi consumată fără probleme.

Acest tip de brânzeturi pot rezita chiar și timp de o lună de la deschidere dacă sunt depozitate la o temperatură adecvată. Nu la fel este și în cazul iaurtului sau al smântânei, care dacă prin mucegai nu mai pot fi consumate.

Pâinea, brioșele, covrigii, de asemenea, sunt alimente care nu trebuie păstrate mai mult decât le prevede termenul. Cel mai comun tip de mucegai care crește pe pâine și pe produsele de panificație este numit Rhizopus stolonifer care poate provoca reacții alergice și probleme de respirație.

„Suntem expuși la cantități mici de aceste ciuperci tot timpul și, per total, organismul este destul de bun la repararea singur, dar atunci când aveți o masă mare de ciuperci, putem obține o cantitate mai mare decât este de dorit” a mai adăugat doctorul.

Ciocolata, de asemenea, este un aliment care poate fi salvată după un anumit timp, dar bineînțeles, în funcție de cât de răspândite sunt petele de mucegai și dacă nu pot fi îndepărtate total.

Laptele ar trebui să fie aruncat chiar de atunci când începe să aibă un miros schimbat.

„Dacă laptele stă într-o mașină care are 90 până la 100 de grade, s-ar putea să nu ai 7 zile. Dacă îl împachetați într-o pungă de cumpărături izolată, puteți trece peste cele 7 zile și încă puțin” a mai adăugat doctorul.

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
produse alimente mucegai mâncare
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Viaţa după potop, drama românilor sinistraţi în Valencia. "Nu mă gândeam în viaţa mea că în Spania se întâmplă aşa ceva, să nu primeşti ajutor imediat"
Videoclipul zilei
Citește și
Câte produse a putut să cumpere o româncă cu doar 350 de lei dintr-un supermarket din Germania....
Rata anuală a inflației a scăzut, dar românii plătesc mai mult pentru medicamente și produse de uz...
Legumele din piață s-au scumpit. Postul Paștelui aduce noi prețuri pentru alimente
Leguma care costă mai mult decât carnea. Ce este și la ce preț ajunge planta pe care nu toți și-o permit
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii intră într-o eră norocoasă pe 22 noiembrie 2024. Cine sunt nativii care vor avea parte de productivitate... Catine.ro
Thalía reapare în mediul online după ce a declarat că se retrage pentru o perioadă. A ținut să facă un anunț... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat a doua zi după inaugurare Libertatea.ro
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor: „Suntem în ceasul al... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Ce a făcut Nicolai Tand a doua zi după finala Asia Express. Ce a dezvăluit abia acum: „Mare mi-a fost mirarea... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare HelloTaste.ro
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat Antena3.ro
O banană lipită de un perete s-a vândut la licitație cu un preț fantastic. Cât a plătit cineva pentru „opera... useit
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se... Catine
Amazon concediază 400 de angajați din România Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Ce meserie are la bază Gabriela Lucuțar. Din ce-și câștiga banii înainte de a deveni Regina Întunericului Playtech
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt Redactia.ro
Guvernul a rămas fără bani de pensii pe decembrie. Soluţia de urgenţă găsită Observator
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie MediCOOL
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă HelloTaste
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal ProSport
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum va fi vremea la vot Gandul
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa CanCan
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament DeParinti
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la... ZUTV
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura UseIT
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Hello Taste