Ce este sărutul lui Iuda și ce semnificație are. Tu l-ai simțit vreodată?
Ce este sărutul lui Iuda și înseamnă expresia în zilele noastre. Sărutul lui Iuda este poate modul cel mai curios prin care se traduce trădarea.
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Miercuri, 24 Aprilie 2019, 17:52 | Actualizat: Miercuri, 24 Aprilie 2019, 19:16Ce este sărutul lui Iuda și înseamnă expresia în zilele noastre. Sărutul lui Iuda este poate modul cel mai curios prin care se traduce trădarea.
Expresia ”sărutul lui Iuda” a devenit, cu trecerea timpului, una dintre cele mai populare. Acest tip de ”sărut” poartă ample intrepretări și semnificații, atât din punct de vedere religios, cât și istoric.
Sărutul lui Iuda a avut loc în Grădina Ghetsimani. Iuda nu l-a arătat cu degetul și nici nu l-a denunțat înaintea vrăjmașilor săi pe Iisus, ci s-a folosit doar de acest semn. Evangheliștii Marcu și Matei au menționat că acest semn a fost convenția celor care au complotat împotriva lui Iisus și i-au promis lui Iuda suma de 30 de arginți.
Săptămâna Mare. Cea mai puternică rugăciune din Miercurea Mare
Iuda Iscarioteanul era unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus. Relatările bibilce arată că el l-a urmat pe Învățătorul Său și chiar era învestit cu încredere. Nici el nu credea, la început, că avea să-și trădeze Maestrul, fapt pentru care i-a stat alături vreme de trei ani. Însă totul s-a schimbat când Iuda a nutrit plăcerea banului și a ”Împărăției Lumești”, în locul celei ”Cerești”.
Sărutul lui Iuda a devenit o expresie populară în zilele noastre și se referă la o persoană care îți transmite încredere și emoție și care apoi te trădează cu zâmbetul pe buze. Este cea mai înaltă formă de trădare, care lasă cele mai adânci răni.
Sărutul lui Iuda continuă să fie, din cele mai vechi timpuri și până în prezent, o realitate a relațiilor interumane. De unde vine trădarea? Unii sunt de părere că această acțiune face parte din ADN-ul uman, din structura noastră. Ai simțit și tu sărutul lui Iuda până acum?!...
Paște 2019. Săptămâna Patimilor: tradiții și obiceuri în Miercurea Mare
Paște 2019. Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri în Joia Mare
Cum a plătit Iuda pentru trădarea sa
Potrivit relatărilor Bibliei, Iuda regretă fapta sa și dorește să-și răscumpere greșeala. De aceea, un prim pas a fost să arunce banii primiți în schimbul ”vânzării lui Iisus” fariseilor în templul lui Irod din Ierusalim. Cât despre moartea sa, lucrurile sunt încă ambigue: accident sau sinucidere prin spânzurare: „Iuda a aruncat arginţii în Templu şi s-a dus de s-a spânzurat.”(Matei 27:5) sau „Omul acesta a dobândit un ogor cu plata nelegiuirii lui, a căzut cu capul în jos, a plesnit în două prin mijloc şi i s-au vărsat toate măruntaiele.”(Faptele Apostolilor 1:18). Cu toate acestea, varianta sinuciderii este mult mai creditată.
Trădarea lui Iuda, amintită la Denia de Miercuri
La denia de Miercuri din Săptămâna Patimilor se face pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului, că simbol al pocăinței și îndreptării omului păcătos. Tot Miercuri este și ziua în care Iuda L-a vândut pe Hristos fariserilor, pe treizeci de arginți.
Pragramul anunțat de Patriarhie - Miercuri
07:00 Ceasurile și citiri din Sfintele Evanghelii
10:00 Liturghia Darurilor înainte sfințite
11:45 Sfântul Maslu
17:00 Denie
Deniile 2019. Ce semnifică fiecare denie din Postul Mare și ce trebuie să știi