Locul unic din lume, unde 17 copaci cresc pe acoperișul unei biserici. Ce spun preoții despre minunea lăcașului Sfintei Teodora
Biserica Sfânta Teodora de Poloponez, localizată în așezarea Vasta, Grecia oferă un peisaj deosebit. Pe acoperișul lăcașului sfânt se găsesc 17 arbori uriași, a căror rădăcină nu poate fi văzută. Ba mai mult, copacii au crescut parcă pentru a îmbrățișa biserica, căci nu au deteriorat-o, în ciuda faptului că așezarea este fragilă și foarte veche.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 07 Iulie 2022, 16:37 | Actualizat: Duminica, 10 Iulie 2022, 10:05Biserica Sfânta Teodora de Peloponez se află în Vasta, o micuță așezare din Arcadia care este cunoscută pentru miraculosul loc sfânt.
Clădirea a început să ia formă în secolul al XI-lea, în timpul mărețului Bizanț. După ce regiunea a fost asaltată de bandiți, Sfânta Teodora a fost nevoită să-și apere satul.
Pe aceeași temăPentru că era femeie și nu i se permitea să facă parte din armată, ea s-a deghizat în soldat și a intrat în rândurile luptătorilor. Din nefericire, nu a supraviețuit luptei și, în timp ce zăcea întinsă pe pământ, ea a spus: „Fie ca trupul meu să devină biserică, sângele meu să devină râu de apă, iar părul meu să devină pădure de copaci.”
Mișcați de eroismul ei, locuitorii din Vasta au construit o biserică pe locul unde a avut loc bătălia. Se crede că bisericuța din piatră a fost ridicată undeva între secolele X-XII.
Pe aceeași temăCe spun preoții și oamenii de știință despre Biserica Sfânta Teodora de Poloponez
La ceva timp, se spune că un râu din zonă și-a schimbat traseul și a ajuns să treacă chiar pe sub temelia bisericii Sfânta Teodora de Poloponez. Apoi, copacii au început să răsară din acoperișul clădirii, cu toate că rădăcinile lor nu erau vizibile nici din interiorul bisericii, nici sub tavan și nici măcar pe lateralul clădirii.
Au trecut sute de ani de la acel moment, copacii sunt tot mai înalți, însă nici urmă de rădăcinile lor. În prezent, pe acoperiș se găsesc 17 copaci uriași, cu înălțimi ce depășesc 30 de metri și grosimi de peste un metru.
Ba mai mult, și greutatea lor este una impresionantă: unii arbori depășesc o tonă. Acest lucru este cu atât mai impresionant cu cât acoperișul bisericii este subțire, fără nicio întăritură specială și totuși rezistă.
Oamenii de știință au cercetat și nu pot explica cum reușește biserica să rămână în piciore, dar nici cum au crescut copacii pe acoperișul ei firav.
În urma unui test cu ultrasunete s-a văzut cum rădăcinile se scurg prin firişoarele de spaţiu rămas liber între pietrele zidurilor, până în pământ. Zidurile se află într-o permanentă tensiune, iar clădirea a devenit „un corp viu”, explică experții.
Preoții sunt convinși că este vorba despre o minune înfăptuită de Sfânta Teodora. O minune unică în lume şi încă inexplicabilă din punct de vedere stiințific, având în vedere că rădăcinile au putut urma această cale şi bisericuţa şi acoperişul sunt neatinse.
Pe aceeași temă