Rusalii 2020. Cum să te pregătești în zi de mare sărbătoare, tradiții și superstiții
Rusaliile 2020 sau Cincizecimea se sărbătoresc în calendarul ortodox, Duminică, 07 iunie 2020, și luni, 08 iunie 2020. Cunoscută și ca Pogorârea Sfântului Duh, în Duminica Rusaliilor, după Sfânta Liturghie, are loc Vecernia Rusaliilor, când se rostesc cele șapte rugăciuni speciale de cerere a harului Duhului Sfânt.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 05 Iunie 2020, 12:35 | Actualizat: Vineri, 05 Iunie 2020, 13:14- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cele șapte rugăciuni de cerere a harului Duhului Sfânt, rostite la Vecernia Rusaliilor sunt, cu adevărat, speciale. Ele se spun imediat după Sfânta Liturghie oficiată în Duminica Rusaliilor, ziua când credincioșii prăznuiesc Pogorârea Sfântului Duh.
În Biblie, pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile este prezentată ca ziua în care Sfântul Duh S-a pogorât în chip de limbi că de foc peste Apostoli (Faptele Apostolilor capitolul 2, versetele 1-11). Sinxarul acestei zilei amintește că Duhul Sfânt nu S-a pogorât numai peste cei doisprezece Apostoli ci și peste Ucenicii Mântuitorului care se găseau atunci, împreună cu M
Rânduielile bisericești din Duminica Rusaliilor amintesc de șapte rugăciuni speciale, care se rostesc după Liturghie, în cadrul Vecerniei. Aceste rugăciuni sunt dedicate lui Dumnezeu pentru ajutor, pentru cererea Duhului Sfânt protector, ghidare și iertare.
Cele 7 rugăciuni pentru harul Duhului Sfânt care se rostesc azi
Rusalii 2020. Tradiții și rânduieli bisericești
De Rusalii, în toate Bisericile din România se efectuează Sfânta Liturghie. Credincioșii care participă la slujbă primesc ramuri binecuvântate de nuc sau tei, ramuri care simbolizează limbile de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt în ucenicii lui Hristos, trimiși ca să vesteasca Evanghelia Sa în limbi diferite, la toate neamurile.
Apoi, în Duminica Rusaliilor, imediat după Sfânta Liturghie, se oficiază și Vecernia Rusaliilor, în cadrul căreia se rostesc șapte rugăciuni speciale de cerere a harului Duhului Sfânt. Începâd din 7 iunie, prima zi de Rusalii, se rostește rugăciunea ”Împărate Ceresc”, rugăciune care nu se spune în perioadă de la Paști până la Rusalii. Rânduilelile bisericești spun că în prima săptămâna după Rusalii, miercuri și vineri este harți, urmându-se aceeași rânduială ca în Săptămâna Luminată sau în prima săptămâna după Nașterea Domnului.
Lunea Rusaliilor: ce nu e bine să faci în Lunea Sfântului Duh
Rusalii 2020.Duminica Rusaliilor - tradiții de Rusalii
Sărbătoarea de Rusalii se ține diferit în funcție de fiecare regiune a țării. În Moldova și Transilvania creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de trei zile, iar în Muntenia și Oltenia, Rusaliile se întind pe o perioadă de șapte zile, iar în Banat opt zile.
În tradiția românească se spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”.
Credincioșii duc la biserică crenguțe de tei și de nuc. La sate se păstrează tradiția conform căreia credincioșii trebuie să ducă la biserică crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite. Cu aceste ramuri sfințite se vor împodobi, mai apoi, casele și icoanele, deoarece acestea au puterea de a alunga spiritele rele. În unele zone, pe lângă tei și nuc, credincioșii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin. Oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare aceste buruieni, pentru a nu fi “luați din Rusalii” sau pociți de către Ielele.
Dansul Călușarilor în Oltenia. Este considerat un joc tămăduitor, care aduce sănătate și noroc. Grupați în cete de câte șapte-opt, călușarii își încep dansul a doua zi de Rusalii, mergând din casă în casă pentru a colinda și a alunga spiritele malefice. Oamenii obișnuiesc să-i întâmpine pe călușari cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare, uneori chiar și bani.
Împănatul boului în Ardeal. Tradiția care constă într-o procesiune ce se desfășoară pe ulițele satului, iar personajul principal este un bou împodobit cu fel și fel de ornamente din flori. Preotul are datoria de a-l sfinți când alaiul ajunge în fața bisericii, după care va oferi de băut participanților. Boul va fi eliberat, iar o tânără fată va trebui să-l stăpânească și să ocolească o masă de trei ori. Tradiția spune că acea fată se va căsători în anul ce urmează.
Udatul nevestelor. Tot în Ardeal, după Rusalii, se practică tradiția numită “udatul nevestelor”. Pentru ca femeile să fie sănătoase și frumoase în tot restul anului tradiția spune că acestea trebuie stropite cu apă.
Rusalii 2020. Superstiții pentru noroc și sănătate
Superstițiile de Rusalii au ca apersonaje centrale Ielele, acele făpturi supranaturale care apar noaptea la lumina lunii, în hore, în locuri retrase, dansând goale sau înfășurate în văluri transparente și cu clopoței la picioare și care se răzbună doar când sunt stârnite, ofensate, sau văzute în timpul dansului.
Așadar, în cele două zile de Rusalii, nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și pedepsi, nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele. Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarce nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua. Alte superstiții de Rusalii vorbesc despre interdicția de a se mai culege ierburi de leac timp de nouă săptămâni sau de a certa cu cineva.