A fost cutremur de 5,7 cu replică de 3,4 grade. Este mai mare decât cel de ieri, s-a resimţit în Bucureşti şi în mai multe judeţe
A fost cutremur în ziua de 14 februarie 2023, în judeţul Vâlcea, fiind resimţit în Bucureşti şi în mai multe judeţe ale ţării. Seismul a fost de 5,7 grade pe scara Richter, urmat de două replici!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 14 Februarie 2023, 15:34 | Actualizat: Marti, 14 Februarie 2023, 15:45UPDATE: Prima replică a venit la 10 minute si a fost de 3,4 grade pe scara Richter. A urmat o a doua replică de 3,5!
UPDATE: ”În ziua de 14.02.2023, 15:16:53 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.7, la adâncimea de 40 km. Cutremurul s-a produs la 102 km NV de Craiova, 120 km SV de Sibiu, 146 km V de Pitesti, 161 km SE de Timisoara, 183 km SE de Arad, 195 km S de Cluj-Napoca, 204 km E de Belgrade, 208 km E de Zemun, 212 km NE de Nis, 212km V de Brasov”, a transmis ulterior INFP.
”În ziua de 14.02.2023, 15:16:57 (ora României), s-a produs în OLTENIA, VALCEA un cutremur mediu cu magnitudinea EWS 4.5, la adâncimea de 28.638 km”, a transmis, marţi, INFP.
Cutremur de 5,7 în România. Cutremurul s-a simțit puternic în Bucureşti şi în mai multe judeţe ale ţării. S-a produs la 10km sud față de cel de ieri. Replica a fost de 3,4
Un cutremur de 5,7 grade s-a produs, marţi, în judeţul Gorj, fiind resimţit în Bucureşti şi în mai multe judeţe ale ţării. Iniţial, datele INFP anunţau că seismul a avut loc în Vâlcea şi a avut o intensitate mai mică.
Sursa citată a precizat că seismul s-a produs la 70 km N de Craiova, 70 km V de Pitesti, 97 km S de Sibiu, 149 km SV de Brasov, 160 km V de Ploiesti, 177 km V de Bucuresti, 198 km NV de Ruse, 205 km S de Cluj-Napoca, 234 km E de Timisoara, 244 km NE de Nis.
Cutremurul a fost resimţit din nou în mai multe judeţe ale ţării, dar şi în Capitală.
Cu o zi în urmă, un cutremur de 5,2 grade s-a produs în judeţul Gorj şi a avut patru replici în mai puţin de o oră.
Pe aceeași temăPrimele trei lucruri pe care trebuie să le faci în caz de cutremur. Recomandările Inspectoratului pentru Situații de Urgență
IGSU - Inspectoratul General pentru Situații de Urgență România a publicat o listă cu lucrurile pe care trebuie să le facă oamenii în caz de cutremur, în timpul evenimentului.
- Nu are importanţă unde vă aflaţi în momentul producerii cutremurului.
- Adăpostiţi-vă imediat într-un loc sigur şi rămâneţi calm pană la încetarea cutremurului.
- Dacă sunteţi în interiorul unei clădiri rămâneţi pe loc, nu încercaţi să ieşi afară şi nu vă duceţi pe balcon.
- Adăpostiţi-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-vă bine de aceasta.
- Dacă sunteţi pe un hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit lângă un perete interior.
- Protejaţi-vă capul şi faţa.
- Îndepărtaţi-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat.
- Dacă sunteţi în scaun cu rotile, blocaţi-i rotilele şi protejaţi-vă capul şi ceafa.
- Dacă sunteţi într-un loc public (de exemplu: un magazin), adăpostiţi-vă în locuri cât mai departe de ferestre ori de raioane cu obiecte grele.
Nu ieşiţi afară unde aţi putea fi rănit. Nu utilizaţi liftul. Dacă sunteţi în lift în timpul producerii cutremurului, apăsaţi butonul de urgenţă. Cand liftul se opreşte, ieşiţi cât mai repede posibil din lift şi adăpostiţi-vă într-un loc sigur.
ATENŢIE ! Pe timpul cutremurului obiectele pot să se răstoarne sau să alunece, tencuiala din tavan se poate desprinde iar geamurile se pot sparge.
Ce trebuie să faci dacă te prinde cutremurul în exteriorul clădirii
DACĂ SUNTEŢI ÎN EXTERIORUL CLĂDIRII adăpostiţi-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi. Staţi la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute, potrivit site-ului recomandat de IGSU fiipregatit.ro.