Postul Paștelui este unul dintre cele mai importante din an. Credincioșii îl țin, de cele mai multe ori, în întregime sau țin prima săptămână, ultima și în zilele de miercuri și vineri.
Astfel, mulți români renunță la produse de origine animală și se îngrijesc ca atât trupește, cât și sufletește să onoreze această perioadă.
Cât costă un meniu de post înainte de Paște. Prețurile nu sunt pentru toți
Timp de 48 de zile, cei mai mulți dintre credincioși respectă restricțiile alimentare. În acest post sunt doar două zile cu dezlegare la pește (de Bunavestire și de Florii), iar oamenii se bucură de bucate delicioase.
Cu toate acestea, prețurile pentru mâncărurile tradiționale de post sunt destul de piperate. Conform Observatornews.ro, pentru o porție de ciorbă de fasole în pâine la un restaurant din Voroneț oamenii plătesc 33 de lei.
Citește și: Cât costă să petreci vacanța de Paște în Dubai. Agențiile de turism pregătesc surprize uriașe pentru dornici
„Mâncarea de post este considerată a fi nesăţioasa, noi o facem să fie. Toate ingredientele sunt de la producatori locali”, precizează Maria Vicol, manager restaurant.
Piețele și supermarketurile sunt pline de legume și fructe, iar oamenii au luat cu asalt tarabele cu legume. Chiar dacă nu toate provin din gospodăriile românești, oamenii caută să pună ceva proaspăt pe masă.
„Avem salată, spanac românesc, ceapă, ridichea, varză, varză noua, de toate. Roșii de Grecia, roșii de Spania, din pacate nu au aparut cele românești”, își prezintă marfa un comerciant.
Citește și: Când începe postul Paștelui 2025. Care sunt zilele cu dezlegare la pește
Astfel că, prețurile diferă de la produse la produse, precum și de la piață la piață. Conform sursei menționate anterior, pentru 1 kilogram de cartofi sau de ceapă, românii plătesc 5 lei, în timp ce pentru unul de fasole, între 10 și 15 lei. De asemenea, pentru 1 kilogram de sfeclă, trebuie să scoată din buzunare 8 lei, în timp ce pentru unul de morcovi 7 lei, iar o legătură de ridichi costă 2 lei.
Citește și: Cât rămân bune, de fapt, ouăle fierte pentru Paște. Cât rezistă la frigider
Însă mulți români nu mai au timp să cutreiere piețele pentru cele mai proaspete produse sau pentru cele mai mici prețuri, astfel că apelează la serviciile de curierat și se bazează pe mâncarea deja preparată. Numărul comenzilor pe aplicațiile de mâncare este în creștere. Însă prețurile sunt destul de ridicate.
Un burger vegetarian costă între 45 și 55 de lei, iar un meniu asiatic 36 de lei. Pentru o ciorbă de legume, oamenii plătesc 20 de lei.
Citește și: Rețetă de pateu de fasole cu măsline verzi. Un preparat delicios în postul Crăciunului
În general, prețurile la produsele alimentare au crescut în ultima vreme, iar asta se vede pe mesele românilor.
În această perioadă, preoții îi îndeamnă pe credincioși să fie atenți și la caracterul lor, nu doar la ceea ce au în farfurie.
Record de vânzări la flori. Românii au cheltuit zeci de milioane de euro la început de luna martie. Ce buchete au prefer... Mucenicii Dubai - desertul este la mare căutare în această primăvară. Ce preț are un astfel de preparat...