Colectiv, 4 ani: Descoperire șocantă făcută de autorități! Ce detaliu terifiant a ieșit la iveală
Au trecut patru ani de la tragedia din club Colectiv, când un incendiu cumplit a adus României un bilanț terifiant, cu zeci de morți și mai bine de o sută de persoane rănite. Ce detalii șocante au ieșit la iveală?
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 30 Octombrie 2019, 16:31 | Actualizat: Miercuri, 30 Octombrie 2019, 16:54Patru ani au trecut de la incendiul de la Colectiv, dar nu multe lucruri s-au schimbat. Se pare că în continuare, deși a trecut ceva timp de la tragedie, există cluburi și localuri ce nu respectă regulile cu privire la autorizația de incendiu!
Situația prezentată mai jos se referă la orașul Sibiu, dar avem motive să credem că acest fenomen se întâmplă și în alte orașe din România.
NEREGULI GRAVE, LA PATRU ANI DE LA COLECTIV
Maiorul Lucian Trefaş, prim-adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu, a declarat miercuri că, la patru ani după incendiul din clubul "Colectiv", nu se urmează paşii normali privind eliberarea autorizaţiei de incendiu şi astfel există în continuare în judeţ localuri, cluburi, restaurante care nu respectă regulile în acest sens.
"La ISU durează 15 zile avizarea, 30 de zile autorizarea, maxim. Este adevărat că anumite obiective întâmpină dificultăţi, în ceea ce priveşte pregătirea pentru a a avea conforme aceste documente, dar avizul se obţine înainte de începerea unei investiţii, iar autorizaţia, după finalizarea investiţiei. Dacă s-ar urma paşii normali, nu am discuta despre perioade în care un obiectiv funcţionează fără să aibă autorizaţie de securitate la incendiu", a afirmat miercuri, maiorul Lucian Trefaş din conducerea ISU Sibiu, în timpul unei conferinţe de presă.
Potrivit sursei citate, în judeţ există şi câteva localuri celebre fără autorizaţie de securitate de incendiu.
"Toate localurile (...) în special din categoria cluburi, baruri, discoteci au fost verificate. Avem şi localuri care funcţionează fără autorizaţie de securitate de incendiu care au fost sancţionate contravenţional cu amendă. Sunt puţine. Obligaţia de obţinere a autorizaţiei este înainte de punerea în funcţiune. Oricine pune în funcţiune, funcţionează fără autorizaţie de securitate şi în afara legii. Sunt deschise sau au făcut lucrări de modificare, care au dus la pierderea valabilităţiii autorizaţiei şi încă nu au obţinut autorizaţia pentru situaţia în care funcţionează în prezent", a explicat maiorul ISU Sibiu, Lucian Trefaş.
Cetăţenii care merg în localuri fără autorizaţie de incendiu se expun unor riscuri, spun cei de la ISU Sibiu.
"Gradul de pericol pentru persoanele care merg în aceste locaţii este greu de apreciat şi este un aspect care se verifică punctual pentru fiecare obiectiv. Nu este recomandat ca în aceste spaţii să se desfăşoare activităţi şi inclusiv prin modificările legale din cursul anului 2018 s-a impus afişarea la intrarea în aceste obiective, a faptului că anumite obiective funcţionează fără autorizaţie de securitate de incendiu, tocmai pentru a putea conştientiza cetăţenii care optează să meargă în aceste locaţii despre faptul că nu există autorizaţie de securitate de incendiu în aceste obiective", a arătat maiorul Lucian Trefaş.
Dacă la Sibiu ar avea loc un incendiu asemănător cu cel din clubul "Colectiv" din Bucureşti, oficialul ISU Sibiu crede că salvatorii ar face faţă unei asemenea situaţii.
Imagine de la intervenția la club Colectiv
"O mai bună pregătire (...) sunt evoluţii foarte mari în domeniul intervenţiei cu victime multiple şi cred că suntem pregătiţi să intervenim la o situaţie de genul acesta", a mai spus maiorul Lucian Trefaş.
În judeţul Sibiu există în total 31 de localuri fără autorizaţie de securitate de incendiu, aflate în 9 localităţi, printre care municipiile Sibiu şi Mediaş, oraşul staţiune Ocna Sibiului şi oraşele Cisnădie şi Avrig. Cele mai multe localuri fără autorizaţie de securitate de incendiu sunt în municipiul Sibiu, unde funcţionează 15 asemenea localuri, din care 9 restaurante, 3 baruri şi alte 3 cluburi, potrivit statisticii puse la dispoziţie de ISU.
Sursa: Agerpres