De ce ciocnim ouăle de Paște. Care este semnificația acestui obicei străvechi
Sărbătoarea sfintelor Paști se apropie, iar credincioșii se pregătesc cu tot felul de bunătăți pentru a întâmpina Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.
Publicat: Luni, 18 Aprilie 2022, 08:36 | Actualizat: Luni, 18 Aprilie 2022, 15:38- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
De Paște 2022, credincioșii creștini se pregătesc cu bucate alese pentru a bucura așa cum se cuvine de Învierea Mântuitorului. Pe masa tradițională de Paște, românii pun ouă roșii, salată boeuf, friptură de miel, pască și cozonaci.
Cel mai important preparat de pe masa de Paște îl constituie ouăle roșii. Chiar dacă mulți cunoaștem simbolistica acestui obicei de a vopsi ouă, foarte puțini dintre noi știm de ce se ciocnesc ouăle de Paște.
Pe aceeași temăVopsirea ouălelor cu vopsea roșie amintește de coșul cu ouă lăsat de Maria Magdalena la picioarele Mântuitorului atunci când se afla răstignit pe cruce. Sângele care s-a scurt din rănile sale a picat pe ouă și aceastea au căpătat culoarea roșie.
De atunci, din moși strămoși, s-a păstrat acest obicei care dăinuie și astăzi. În multe zone rurale, femeile încondeiează ouă după ce le vopsesc roșii.
Semnificația ciocnitului ouălor de Paște
În ziua de Paște, creștinii ciocnesc ouăle roșii și spun “Hristos a înviat!” și răspund cu “Adevărat a înviat!”. Semnificația ciocnitului ouălor de Paște este un simbol al jertfei Mântuitorului care s-a răstignit pentru păcatele noastre. Credincioșii creștini ciocnesc ouăle roșii după slujba de Înviere care are loc la miezul nopții pe 24 aprilie, anul acesta.
Ciocnitul ouălor se întâmplă respectând anumite reguli. Oul are trei părți și anume vârful, dosul și fețele laterale. Tradiția spune că în prima zi de Paște se ciocnește doar cap cu cap, potrivit Jurnal Spiritual. În a doua zi de Paște se ciocnește partea opusă, adică dosul ouălor.
La masa de Paște, primul care ciocnește ouă este cel mai vârstnic bărbat de la masă care ciocnește cu toți cei prezenți la masă. Atunci când ciocnesc ouăle, cel care ține oul deasupra spune “Hristos a înviat!”, iar cel care ține oul dedesubt răspunde cu “Adevărat a înviat!”.
Prima dată, ciocnesc ouăle soții între ei, și apoi copiii cu părinții, iar la urmă părinții cu restul rudelor de la masă și prietenii. La masa de Paște, prima dată invitații trebuie să mănânce un ou sfințit la biserică și abia apoi restul bucatelor pregătite.
Cum se pregătesc ouăle pentru a fi vopsite de Paște
Ouăle trebuie să treacă printr-un proces de pregătire pentru ca vopseaua să rămână impregnată pe ele. Gospodinele le degresează cu apă caldă și detergent de vase.
Mai întâi trebuie întins detergentul cu ajutorul unui burete și apoi trebuie curățate cu atenție pentru a nu rămâne urme pe suprafața lui. Ouăle pot fi șterse apoi cu un șervet. Apoi, sunt gata pentru a fi puse la fiert.
Ca să nu se spargă și să se fiarbă uniform, este recomandat ca acestea să fie așezate într-un singur strat și la foc mic. De asemenea, se pune o lingură de oțet ca să fie evitată scurgerea albușului dacă unul dintre ouă se sparge. Pentru a evita crăparea ouălor, este bine să fie adăugată și o linguriță de bicarbonat de sodiu în apă.
După 10-12 minute de fierbere, se scurge apa și apoi se pun ouăle la vopsit într-un alt vas cu vopsea, pregătit dinainte.