Antena

Revelion 2022: tradiții, obiceiuri și superstiții pe 31 decembrie 2021 și 1 ianuarie, de Anul Nou

După perioada Crăciunului, care este dominată de colinde, Anul Nou 2022 este marcat de tradiții și obiceiuri foarte puternice. Cum era de așteptat, Revelionul 2022 vine și cu o mulțime de superstiții, care sunt musai de respectat. Află de pe a1.ro ce tradiții, obiceiuri și superstiții din bătrâni există pentru 31 decembrie 2021 și 1 ianuarie 2022.

Publicat: Miercuri, 29 Decembrie 2021, 12:02 | Actualizat: Vineri, 31 Decembrie 2021, 00:30
Galerie de imagini
După perioada Crăciunului, care este dominată de colinde, Anul Nou 2022 este marcat de tradiții și obiceiuri foarte puternice. Cum era de așteptat, Revelionul 2022 vine și cu o mulțime de superstiții
Shutterstock.com

Anul Nou, care în popor este cunoscut și sub numele de Sânvasâiu sau Crăciunul Mic, este o sărbătoare cu puține conotații religioase. Însă, din bătrâni s-au păstrat o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții superbe.

Pe aceeași temă

În rândurile următoare, veți regăsi cele mai importante tradiții, respectiv superstiții, care există pe 31 decembrie, ultima zi din 2021, și pe 1 ianuarie 2022.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Anul Nou 2022

Există o multitudine de tradiții, obiceiuri și superstiții de Revelion. Printre ele se numără jocurile tradiționale care se țin prin diferite zone ale României, precum cele cu măşti de animale sau personaje ţărăneşti, Vergelul, Capra, Ursul, Căiuţii, Cerbul, Berea, Ţurca, Brezaia.

Mai mult, nici colindele nu lipsesc. Tinerii merg de Anul Nou cu pluguşorul, sorcova, buhaiul, vasilca. Mai multe detalii în rândurile următoare.

Pe aceeași temă

Revelion 2022: Tradiții și obiceiuri pe 31 decembrie și 1 ianuarie

În mai multe zone din România, Anul Nou este întâmpinat cu tradiții speciale. În Moldova, cetele de feciori colindă din casă în casă. Ei poartă costumații speciale și joacă în ritmul fluierăturilor sau strigăturilor lor.

Și în Bucovina e spectacol de Anul Nou. Tinerii se costumează în uniforme militare și joacă în cerc, în timp ce spun versuri speciale, acompaniați de tobe și alte instrumente.

Recomandari A1

Tot aici s-a păstrat obiceiul ursului de paie. Jocul ursului este făcut în cete speciale de câte 10-15 personaje. Urșii joacă la comanda ursarilor, tineri chipeşi, îmbrăcaţi în veşminte colorate, care dau ritmul jocului cu ajutorul unor tobe.

Pe aceeași temă

De asemenea, în Bucovina este faimos și jocul calului. Căiuţii (căluţii) se joacă în zonele Dolheşti, Zvoriştea, Zamostea, Hârtop şi Fântânele. Tinerii aleşi pentru grupuri trebuie să fie dansatori talentați. Ei sunt echipaţi cu capete de cal, lucrate din lemn şi îmbrăcate în pânză roşie, albă sau neagră, la care se adaugă oglinzi, mirt sau panglici.

Bucovinenii pun mare preț pe colindat pentru că se crede că toate colindele sunt rostite pentru ca diavolii să dispară și satele să fie curate.

Sorcova este un alt obicei foarte răspândit la noi. În seara de Anul Nou, copii merg la sorcovit cu o nuia îmbrăcată în hârtie colorată, flori, ciucuri. Se spune că este bine să-i primești și să-i răsplătești cu bani, colaci sau dulciuri.

Pe aceeași temă

Capra, care este un animal special în mitologie, este ”celebrată” de Revelion. Jocul include o capră, un cioban, un moș și o babă și se joacă inclusiv la oraș.

O altă tradiție bine păstrată și în zilele noastre este Calendarul de ceapă. Bătrânii obișnuiau să desfacă 12 foi dintr-o ceapă, câte una pentru fiecare lună, și să pună sare în interiorul ei.

Pe aceeași temă

Foile se lăsau pe masă, până în dimineața Anului Nou. Cele în interiorul căreia sarea se topea în totalitate arătau că luna corespunzătoare va fi una ploioasă.

Nelipsit în majoritatea zonelor din România este mersul cu Plugușorul. Dacă în unele doar feciorii colindă, în Moldova, cete de flăcăi și de bărbați de curând însurați pleacă cu Plugul.

Plugușorul este întotdeauna însoțit de strigături, pocnete de bici și sunete de clopoței. În timp, plugul tras de boi a fost înlocuit de unul miniatural sau de tehnologia care imită sunetele făcute de el.

Revelion 2022: Superstiții în noaptea de Anul Nou și pe 1 ianuarie

În noaptea de Revelion există o serie de superstiții pe care românii le respectă cu sfințenie. Acestea se referă la bani, sănătate, prosperitate și, bineînțeles, dragoste.

Din bătrâni se spune că nu este bine să dai bani pe 31 decembrie 2021, dar nici pe 1 ianuarie 2022 pentru că, odată cu ei, se duce și sporul la finanțe. De asemenea, indicat este să ai bani în buzunar la trecerea dintre ani. Bancnotele care au cea mai mare ”putere” sunt cele care încep cu cifra 5.

Tot legat de prosperitatea financiară există și un obicei practicat de gospodine în anumite zone ale țării. Femeile prepară pâini în care pun monede. Se crede că cel care va nimeni preparatul care conține bani va avea noroc pe plan financiar tot anul 2022.

Pe aceeași temă

O altă superstiție de Anul Nou spune că în casă trebuie să existe vâsc, o plantă aducătoare de noroc. Aceasta trebuie să existe pe masa de Revelion și bătrânii susțin că sărutul sub vâsc apropie persoanele aflate în cuplu.

Și acestea nu sunt singurele practici de acest gen. În ceea ce privește noaptea de Revelion, bătrânii susțin că este bine ca prima persoană care intră în casa ta să fie un bărbat brunet. Cei blonzi sau roșcați sunt aducători de ghinion, la fel ca femeile. Acesta nu trebuie să intre cu mâna goală, ci să aducă o crenguță de vâsc, pâine și sare.

Tot pentru noroc, de pe masa de Anul Nou nu trebuie să lipsească strugurii și smochinele, despre care se crede că sunt simbolul belșugului și al vieții împlinite.

O altă superstiție spune ca ușile să fie deschise în noaptea de Revelion pentru a-i permite lui 2021 să iasă și anului 2022 să se instaleze. Și o lumânare aprinsă pe masă ajută, conform tradiției, pentru ca viitorul an să fie luminos și bun.

Pe aceeași temă

În plus, trecerea dintre ani e bine să te prindă cu haine noi și, de preferat, un articol roșu.

Anul Nou 2022: Ce gesturi făcute la trecerea dintre ani aduc ghinion

Există și câteva gesturi aducătoare de ghinion, conform tradiției. Este rău ca Anul Nou 2022 să te găsească fără bani în buzunar sau cu datorii. Se spune că așa va fi tot anul care începe. De asemenea, nu este bine să agăți calendarul înainte de 1 ianuarie și nici să duci gunoiul în această zi.

Pe masa de Revelion nu trebuie să se găsească carne de pasăre, căci norocul și bunăstarea se vor împrăștia așa cum face găina cu pământul. De asemenea, peștele nu trebuie să lipsească de pe masa de Anul Nou. Se spune că acesta merge doar în față și la fel vor privi și cei care-l consumă după ora 00:00.

Mai mult, pe 1 ianuarie 2022 nu se spală, mătură pentru că aceste sarcini gospodărești vor atrage sărăcia. Nici să dormi nu este indicat pentru că vei avea un an 2022 leneș.

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
revelion traditii obiceiuri superstitii
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Thriller-ul captivant Scarlet Hill se vede acum în AntenaPLAY. Descoperă episodul 1. Ceea ce părea a fi un accident devine, dintr-o dată, sursa unor serii de secrete și conspirații înfiorătoare.
Stirile zilei Reacţia unui turist grec, venit la schi în "satul lui Moş Crăciun" din România. Cât costă un skipass pentru o zi
Videoclipul zilei
Citește și
Cât costă să petreci Revelionul în localul lui Mugur Mihăescu. Ce alte vedete mai organizează...
Revelionul cel neBUN!, cea mai tare petrecere de final de an! Duelul Starurilor, la Antena 1, cu 10...
Cât costă să petreci Revelionul în clubul Deliei și al lui Răzvan Munteanu din Centrul Vechi. Prețul...
Câți bani costă să petreci Crăciunul și Revelionul la hotelul lui Gheorghe Hagi de pe litoral. Ce...
Video recomandate
Video
Citește și
Filme de Crăciun pe care să le urmărești cu familia în 2024. Producții pe care nu trebuie să le ratezi Catine.ro
Apariția extrem de elegantă a actriței Eiza González la Red Sea Film Festival. Ținuta cu care a întors toate... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Șoferiță româncă de TIR filmată când merge în marșarier, virală pe TikTok:„Să nu mai ziceți că, vezi... Libertatea.ro
S-a semnat contractul de finanțare pentru cel mai spectaculos domeniu turistic care se construiește în Banat.... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Claudia Puican a apelat la fertilizare în vitro pentru a rămâne însărcinată. Artista și Armin Nicoară vor... Spynews.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va... BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Piftie de curcan. Rețeta unui preparat tradițional pentru sărbători HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
O specie considerată dispărută a reapărut în apele Patagoniei. Nu a mai fost văzută acolo de 100 de ani useit
Horoscopul zilei de 23 decembrie 2024. Peștii au parte de momente de liniște. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
5 zodii care au înțelepciune de vrăjitoare Jurnalul
Destinația unei călătorii solo poate fi cea mai bună versiune a ta Kudika
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre? Playtech
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului Redactia.ro
Cât costă trei zile de vacanţă la mare, în regim all inclusive, de Crăciun. Turiştii sunt aşteptaţi cu mese... Observator
De ce poftele alimentare cresc mult de sărbători. Ce se întâmplă în această perioadă MediCOOL
Rulouri din carne de porc cu ciuperci, în sos de vin alb HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Orașul din România în care va ninge 6 zile la rând, începând de mâine, potrivit meteorologilor EASEWEATHER Gandul
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat... CanCan
Cum să petreci timp de calitate cu familia în vacanța de iarnă DeParinti
Justin și Hailey Bieber au fost fotografiați în aeroportul din Los Angeles. Cei doi îndrăgostiți s-au întors... ZUTV
Modelul AI care te poate proteja de recunoașterea facială, potrivit experților. Cum funcționează Chameleon UseIT
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă Hello Taste