Un nou set de analize gratuite pentru români. Cine poate beneficia
Românii beneficiază de un set nou de analize gratuite. Datorită noilor măsuri mai multe persoane se pot îngriji mai bine de propria sănătate.
Publicat: Luni, 18 Martie 2024, 13:07 | Actualizat: Sambata, 21 Septembrie 2024, 10:37Mulți români evită să se ducă la medic și ajung abia în ultimul moment când este, de multe ori, prea târziu pentru tratament eficient. Aceștia au o reticență când vine vorba de vizitele medicale, iar o cauză importantă ține de natură financiară.
Nu puțini sunt cei care nu își permit să-și facă analize preventiv. Astfel că, amână până în ultima clipă.
Pe aceeași temăUn nou set de analize gratuite pentru români. Cine poate beneficia
Conform unei surse, în România boala cronică de rinichi afectează un număr semnificativ de oameni. Peste 37.000 de persoane ajung pe mâna specialiștilor în fiecare an.
Cel mai adesea aceștia ajung la medic în ultima clipă. Aceste lucru se întâmplă atât din cauză că sunt neglijate simptomele, cât și din cauze financiare.
Astfel, cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, marcată în fiecare an pe 14 martie, Societatea Română de Nefrologie (SRN), Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Ministerul Sănătății au anunțat reintroducerea setului gratuit de analize pentru diagnosticarea timpurie a bolii renale. Această măsură vine în sprijinul pacienților, pentru a avea acces echitabil la tratamente și îngrijiri optime.
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Nefrologie, evidențiază importanța diagnosticării din timp a acestor boli. Simptomele bolilor cronice de rinichi nu sunt evidente, astfel că oamenii le neglijează și nu-și dau seama cât de grave pot fi.
Bolile de rinichi pot fi, în general, ținute sub control dacă sunt descoperite la timp și se acționează cât mai devreme. Astfel că, începând de anul trecut, orice adult poate beneficia de un set gratuit de analize pentru diagnosticarea bolilor renale, făcând parte din pachetul de bază de servicii medicale.
Bolile cronice de rinichi sunt pe locul 7 în topul cauzelor de deces. Specialiștii spun că, până în 20240, dacă nu sunt descoperite la timp, ar putea urca pe locul 5 în top.
În România, în prezenet, doar 10% din persoanele care suferă de boli cronice renal sunt diagnosticate timpuriu.
Prof. Univ. Dr. Ina Kacso, președintele Societății Române de Nefrologie, treage un semnal de alarmă și spune că bolile cronice de rinichi în stadii incipiente adesea nu dau niciun simptom.
Astfel că, pentru ca pacienții să nu ajungă la dializă ori transplant, este imperios necesar să se efectueze analize corespunzătoare. În laboratoare se pot efectua gratuit teste pentru măsurarea ratei de filtrare glomerulară estimată și raportul albumină-creatinină urinară. Este nevoie doar de o trimitere de la medicul de familie.
Pe aceeași temăRomânii trebuie să conștientizeze riscul la care se supun ingnorând sfaturile medicilor. Aceștia trebuie să realizeze că un control anual este recomandat pentru depistarea din timp a bolilor cronice de rinichi, astfel încât să prevină complicațiile neplăcute.