Antena Căutare

Rețetă grecească de chiftele cu sos de roșii și pilaf de orez basmati

În episodul 10 al emisiunii Chefi fără limite, din 10 martie 2022, chef Stela din Serres ne-a dezvăluit o delicioasă rețetă grecească de chiftele cu sos de roșii și pilaf de orez basmati, mult apreciată de localnici, dar și de turiști.

Condimentul principal pentru chiftele este oregano, iar pentru pilaf este curcuma Galerie
Colaj de poze cu preparatele pentru rețetă grecească de chiftele cu so de roșii și pilaf de orez basmati alături de chef Stela din Serres

Bucătăria grecească se bucură de aprecieri maxime în întreaga lume, având la bază ingrediente tradiționale a căror istorie începe în Grecia antică. Rețetele grecești sunt simple, diverse și delicioase, după cum o să vedeți și în această rețetă grecească de chiftele cu sos de roșii și pilaf de orez basmati, pe care ne-a dezvăluit-o chef Stela din Serres, locația unde s-au aflat concurenții în episodul patru al competiției culinare Chefi fără limite.

Citește și: Chifteluțe thailandeze cu sos de ardei iute și orez

Simplitatea preparatelor grecesti este absolut fascinantă. Preparatele sunt asezonate cu condimente și ierburi aromate, ce oferă gust și prospețime, dar și sățietate.

Citește și: Rețetă de paste flomaria cu carne de vită și brânză melichloro, preparată de chef Maria din Lemnos

Oregano grecesc, denumit rigano, este cules din sălbătăcie și crește ca o buruiană pe multe pante de munți din Grecia. Numele oregano înseamnă norocul muntelui - ganos oros. Oregano este folosit în aproape toate preparatele din meniul grecesc, de la sosuri de roșii la brânzeturi, salate și feluri de mâncare cu pește. Îl regăsiți și în rețeta de chiftele pentru care vă lăsăm mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas.

Citește și: Chiftele de ciuperci. Rețetă simplă de post

Rețetă grecească de chiftele cu sos de roșii și pilaf de orez basmati - Ingrediente

Rețeta fiind compusă din două elemente, vom avea nevoie de două tipuri de ingrediente: pentru chiftele în sos și pentru pilaful de orez.

Pentru chiftele în sos de roșii:

  • 500 gr carne tocată
  • 1 ceapa de mărime medie
  • 2 linguri de lapteapte
  • 1 lingură de roșii pasate
  • 1 lingură de suc de roșii
  • 1/2 linguriță de oregano
  • 50-60 gr de pesmet
  • 150 gr făină
  • 3-4 linguri de ulei de măsline
  • sare și piper, după gust
  • 1 lingură de zahăr
  • puțină apă

Pentru pilaf de orez basmati:

  • 200 gr orez basmati
  • 50 gr stafide
  • 1/4 linguriță de curcuma
  • 2 linguri cu ulei de măsline
  • apă în proporție de 2:1 față de orez
  • sare

Rețetă grecească de chiftele cu sos de roșii și pilaf de orez basmati - Mod de preparare

Se începe cu prepararea chiftelelor care necesită un timp mai îndelungat față de prepararea pilafului de orez.

Cum se prepară chiftelele grecești în sos de roșii

Pentru compoziția de chiftele se pune carnea tocată într-un bol și se adaugă peste ea sare, piper și oregano. Apoi se adaugă ceapa tocată mărunt,puțin lapte, un ou, ulei de măsline, puține roșii pasate, puțin sos de roșii și pesmet. Se amestecă bine ingredientele și se frământă compoziția cu mâna, până se omogenizează.

Într-o tigaie se pune ulei de măsline cât să fie baza acoperită. Se pune tigaia la încins. Se formează chiftelele mai mari, se aplatizează ușor și se trec prin făină. Apoi se așază în tigaia cu ulei încins și se rumenesc bine pe ambele părți, întorcându-le constant.

Când sunt bine rumenite pe ambele părți se adaugă roșiile poasate și sucul de roșii. Se asezonează cu sare, piper și oregano și dacă sosul este prea consistent se mai adaugă puțină apă. Pentru a regla aciditatea roșiilor se adaugă și puțin zahăr. Se mai fierb chiftelele în sosul de roșii pentru 10-12 minute, timp în care se mai întorc de pe o parte pe cealaltă.

Citește și: Kaspakino, rețetă de miel cu brânză de capră din bucătăria grecească

Cum se prepară pilaful de orez basmati

Se pune ulei într-o cratiță la încins și se adaugă orezul. Se amestecă pentru a trece tot orezul prin ulei, apoi se adaugă sare și curcuma. Se adaugă stafidele și se completează cu apă în proporție de 2:1. Apoi se lasă orezul să fiarbă până când se hidratează, dar mai rămâne lichid în vas.

Secretul unui pilaf de orez reușit, după cum ne dezvăluie chef Stela, este să amestecăm o singură dată cu lingura în timpul fierberii, după care îl lăsăm să se liniștească.

După ce stingem focul, adăugăm deasupra cratiței cu pilaf un ștergar curat de bucătărie, apoi capacul. Lăsăm așa 10 minute timp în care orezul își continuă hidratarea și absoarbe tot lichidul.

Pentru mai multe detalii despre cum se prepară această rețetă grecească de chiftele cu sos de roșii și pilaf de orez basmati, dar și pentru a o cunoaște pe chef Stela din Serres, accesați materialul video de mai sus.

Chefi fără limite, în spatele camerelor! Ce s-a întâmplat după proba bougatsa, una dintre cele mai grele misiuni... Rețetă tradițională din bucătăria grecească de pui umplut...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Citește și
Ultimele știri
x