Antena FIFA WORLD CUP in Romania 2026-2030 Căutare

Cele mai simple și delicioase rețete de post! De la chisăliță, la budincă de cartofi, turte cu mac și sarmale cu orez și legume

În zilele de post, gospodinele au ocazia să gătească bucate delicioase, după rețete simple. 

În zilele de post, gospodinele au ocazia să gătească bucate delicioase, după rețete simple.

În postul Crăciunului se prepară, mai ales la sat, cele mai renumite mâncăruri sunt:

„Borş gros” – din crupe de porumb şi varză acră. Se spală bine crupele, se pun la fiert, se adaugă varza murată tocată mărunt. Se fierbe la foc încet, să nu să se prindă de ceaun. Cînd crupele şi varza sînt fierte, aparte se prăjeşte ceapa tăiată mărunt în ulei şi se toarnă în borş. Se consumă fierbinte.

Se pregătesc şi alte feluri de borşuri: borş cu fasole, cu varză, cu mazăre, cu tăiţei, cartofi, etc.; diferite feluri de bucate din fasole: fierte cu ceapă, prăjite, făcăluite cu usturoi.

Sînt nelipsite şi vărzarele cu bostan, cu varză, turtele cu mac, colţunaşii cu cartofi, cu varză etc.

„Varzare cu bostan” – se curăţă bostanul, se dă prin răzătoare, se îndulceşte cu zahăr. Se face un aluat din făină albă de grîu, apă şi puţină sare. Se întinde cîte o turtă nu prea mare, se pune bostan, se fac vărzare rotunde dintr-o singură foaie şi se coc în cuptor.

Articolul continuă după reclamă

„Turte cu mac” – se face un aluat din făină albă, apă şi puţină sare. Se întind foi cu grosimea de 2-3 mm şi se coc la aragaz sau în cuptor. După ce s-au copt, se lasă să se răcorească. Se rup bucăţele potrivite şi se pun într-un vas, stropindu-se cu apă îndulcită. În acest timp se freacă mac cu zahăr pînă se înălbeşte. Se adaugă puţină apă şi se amestecă cu turtele. Turtele cu mac se pregătesc la mesele de pomenire, la sărbătorile din timpul posturilor.

„Chisăliţa” – se iau tot felul de fructe uscate (mere, prune, pere) şi se pun la fiert în apă, adăugîndu-se zahăr după gust. Se serveşte rece.

„Turte cu ulei” – se face un aluat din făină albă, apă. Se întinde turta cu o grosime de 2-3 mm şi se taie felii late de 2 cm şi lungi de 10 cm. Se fierb în apă cu sare. Cînd sînt fierte se ung cu ceapă prăjită în ulei.

Din acelaşi aluat se fac colţunaşi cu varză, cartofi, vişine, magiun, etc.

„Bostan fiert” – se curăţă bostanul de seminţe, de coajă. Se taie bucăţi nu prea mari şi se pun la fiert cu puţină apă. Se serveşte îndulcit cu zahăr.

„Bostan copt” – se curăţă bostanul de seminţe, de coajă, se taie bucăţi nu prea mari şi se dă la cuptor, presărîndu-le cu zahăr sau miere. Se serveşte fierbinte sau rece.

„Sarmale de post” – orez, morcov, ceapă, pastă de roşii, sare, piper negru măcinat. Ceapa se taie mărunt şi se căleşte în ulei, se adaugă morcovul dat prin răzătoare, se lasă puţin la foc, apoi se pune o lingură de pastă de roşii. Amestecul dat se toarnă peste orezul spălat din timp, se adaugă sare, piper negru măcinat. Sarmalele se învelesc în frunze de podbal, frunze de arţar, de stevie.

„Pilaf cu praz” – se curăţă prazul, se taie rondele şi se înăbuşă în ulei, se adaugă orez (300 g) curăţit şi spălat în mai multe ape, continuînd călirea, o lingură de pastă de roşii. Se potriveşte de sare şi piper. Se toarnă deasupra apă, să cuprindă compoziţia, se acoperă vasul cu un capac şi se pune la cuptor pentru 20 minute. Se serveşte fierbinte.

„Prăjituri de post” – un pahar de borş acru sau de moare de roşii, un pahar de ulei, un pahar de zahăr, o lingură de bicarbonat de sodiu stinsă în oţet, făină cît cuprinde. Se amestecă borşul, uleiul, zahărul, făina şi bicarbonatul de sodiu pînă se obţine un aluat potrivit de vîrtos. Se taie diferite forme cu o rotiţă specială sau se dau prin maşina de tocat carne printr-o formă specială. Se coc la cuptor la foc potrivit.

„Budincă de cartofi” – 600 g de cartofi, 2 cepe, 100 g ulei, 2 linguri de făină, sare, piper negru măcinat, 2 căţei de usturoi pisat. Se fierb cartofii curăţiţi de coajă, ceapa tăiată mărunt. Se face un piureu în care se adaugă ulei, sare, piper negru, făina. Compoziţia obţinută se toarnă într-o formă unsă cu ulei şi tapetată cu pesmeţi. Se coace la cuptor la foc potrivit. Budinca coaptă se stropeşte cu usturoi pisat şi se serveşte fierbinte.

Sursă: moldovenii.md

„Mămăliga de barabule”, deliciul bucovinean tradițional direct la tine în farfurie! Cea mai simplă rețetă!... Cum să faci clătite fără făină. Un mic dejun delicios, realizat din două ingrediente banale...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 9. Chef Samuel și Roxana Blenche, o nouă provocare în bucătărie! Ce rețete au de gătit pentru Minodora Sambata, 22.03.2025, 15:30
Citește și
Roata rețetelor. Rețetă de mușchi de porc cu sos de fructe de cactus, un deliciu de care te vei îndrăgosti
Ce este periajul uscat și care sunt beneficiile lui asupra pielii Catine.ro
Roata rețetelor. Supa cremă de morcovi cu portocale și anason. Ce truc folosește Chef Orlando Zaharia pentru un...
Ținuta de gală a Thaliei a atras toate privirile la un eveniment caritabil. Cum a arătat vedeta Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Ce au zis părinții lui Nicolle Fota când au aflat că tânăra are o relație cu Cătălin Botezatu: „Nu le-am... Libertatea.ro
10 secrete japoneze despre economisire: duc la o siguranță financiară care crește constant în timp,... Ziare.com
Anunțul lui Ilie Năstase, după lovitura uriașă dată de Ion Țiriac în România: „Asta e important!” AntenaSport
De ce au divorțat, de fapt, Daciana Sârbu și Victor Ponta. Motivul dezvăluit de politician: „Dacă eu n-am fost... Elle
“Adevărul este…”. David Pușcaș, devastat după mărturisirile Luminiței Anghel. La ce concluzie a ajuns Spynews.ro
Carmen Harra vorbește despre surpriza de la alegeri: „O femeie apare în prim plan!“ BZI
Loredana a sărutat un celebru tiktoker! Acesta a rămas fără reacție BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase HelloTaste.ro
Momentul în care un zgârie nori din Bangkok se prăbușește după cutremurul de 7,7. Piscinele de pe hoteluri s-au... Antena3.ro
Programul de lucru de 2 zile va deveni o realitate în curând, susține Bill Gates. Când ar avea loc schimbarea useit
Horoscopul zilei de 29 martie 2025. Taurii sunt ajutați de oamenii din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Horoscop săptămânal, 31 martie - 6 aprilie 2025. Taurii sunt încrezători. Leii vor avea oportunitate financiară... Jurnalul
TAROT ONLINE: Mesajele destinului pentru aprilie 2025. Ce vești îți aduce a doua lună de primăvară? Kudika
Cum albești rosturile de la gresie fără efort. Amestecul banal folosit în băile hotelurilor de lux Playtech
Ordinul dat de Putin ucrainenilor din teritoriile ocupate. Decizia dificilă pe care trebuie să o ia oamenii Redactia.ro
Călăii bărbatului torturat în Măgurele au plecat cu cardul lui, deși n-au aflat PIN-ul. Unul din suspecți,... Observator
Legătura dintre boli cardiovasculare și creier. Care sunt semnele unui accident vascular cerebral MediCOOL
Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană HelloTaste
De nerecunoscut! Transformarea incredibilă a fostei jucătoare de tenis, după ce a slăbit enorm ProSport
ANAF schimbă regulile pentru impozitarea bogaților. Cum se modifică procedura de colectare a taxei pe lux Gandul
EXCLUSIV | Viitoarea soție a lui Reghecampf, Corina, victorie răsunătoare în instanță! Ce sumă COLOSALĂ va... CanCan
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor DeParinti
Carlos Santana și-a exprimat dorința de a colabora cu Taylor Swift la un viitor album. Diva a fost în centrul... ZUTV
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri UseIT
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x