Chefi la cuțite, 11 aprilie 2021. Rețetă de scoici Saint Jacques cu sos de citrice și piure de păstârnac, gătită de Florin Revesz

Una dintre rețetele prezentate în ediția 19 a sezonului 9 ”Chefi la cuțite”, care i-a impresionat pe cei trei chefi, a fost rețeta de scoici Saint Jacques cu sos de citrice și piure de păstârnac, gătită de Florin Revesz.

Scoici Saint Jacques cu sos de citrice și piure de păstârnac, prezentate pe o farfurie albă

Chefi la cuțite

În ediția 19 din sezonul 9 al emisiunii „Chefi la cuțite”, din data de 11 aprilie 2021, Florin Revesz, un tânăr concurent în vârstă de 27 de ani, din Baia Mare, a preparat o rețetă de scoici Saint Jacques cu sos de citrice și piure de păstârnac.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente folosite, precum și modul de preparare al rețetei care i-a impresionat pe Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu, oferindu-i cele trei cuțite care l-au trimis pe concurent în etapa următoare.

Rețetă de scoici Saint Jacques cu sos de citrice și piure de păstârnac - Ingrediente

Cu ingrediente de calitate din gama Lidl, ingrediente atent selecționate și ambalate perfect, astfel încât să-și păstreze prospețimea timp îndelungat, preparatele nu pot ieși decât savuroase și sănătoase.

Pentru prepararea scoicilor:

  • 15 buc. scoici saint jacques
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 50 gr de unt
  • 1 lamaie
  • 40 gr cuburi de bacon
  • sare și piper

Pentru piure de păstârnac:

  • 1 kg de păstârnac
  • 1 l de lapte
  • 100 ml smantana lichida
  • 300 gr de unt
  • 2 gr pudră de xanthan

Pentru păstârnac glasat:

  • 4 buc. de păstârnac
  • 2 căței de usturoi
  • 20 gr de zahar
  • 20 gr de miere
  • 10 gr de cimbru
  • 50 gr de unt

Pentru chipsuri de pastarnac:

  • 1 buc. de păstârnac
  • 200 ml de ulei
  • 2 gr boia afumată

Pentru garnitură:

  • 5 fire de brocolini
  • 50 gr de unt
  • 1 lămâie
  • 1 buc de fenicul mai mic
  • Pentru sos:
  • 3 buc. ceapă eshalots
  • 100 ml suc de grapefruit sau 3 buc. de grapefruit
  • 100 ml suc de portocală roșie sau 3 portocale roșii
  • 30 ml suc de lămâie sau 1 lămâie
  • 30 ml suc de lime sau 2 lime
  • 100 ml de vin alb
  • 100 gr de păstrăv afumat
  • 400 gr smântână lichidă
  • 1 gr de șofran
  • sare și piper
  • cayene pepper
  • 50 gr icre de somon

Pentru decor:

  • microplante de măcriș
  • 1 legătură de mărar

Rețetă de scoici Saint Jacques cu sos de citrice și piure de păstârnac - Mod de preparare

Ținând cont de etapele necesare preparării rețetei, rezultatul nu poate fi decât foarte bun.

Preparare scoici Saint Jacques

Pregătim scoicile le curățăm și le lăsăm 20 de minute pentru a atinge temperatura interioara până la aproximativ 14 -18 grade. Apoi, adăugăm puțin ulei în tigaie și îl lăsăm la încins. Punem scoicile și le gătim la foc mare până sunt aurii, pentru aproximativ 2 minute pe prima parte. Le întoarcem și procedăm la fel cu cealaltă parte. Stingem focul, adăugăm unt și coaja de lămâie și preparăm scoicile în acest sos pentru 3 minute. Apoi le transferăm în alt vas și le lăsăm la odihnit.

Citește și: Chefi la cuțite, 4 aprilie 2021. Rețetă de halibut în sos de miso cu crochete de orez pentru sushi, gătită de Claudia Cristescu

Preparare sos de citrice

Sotăm ceapa echalote pentru 5 minute în puțin ulei. Adăugăm sucul de citrice și vinul alb și reducem sosul, la foc de intensitate mare până se evaporă alcoolul. Adăugăm păstrăvul afumat șofranul și smântâna. Lăsăm sosul la fiert 10 minute, după care îl trecem prin sită, adăugăm icrele și procesăm sosul cu ajutorul blenderului. Îl lăsăm deoparte, condimentăm cu sare și cayenne pepper.

Preparare piure de păstârnac

Curățăm păstârnacul tot și îl punem la fiert pentru aproximativ 30 de minute în lapte și puțină apă. Când păstârnacul este bine pătruns și se poate pasa, îl trecem prin blender, adăugând și unt brun, pudră de xanthan pentu a oferi luciul necesar.

Cele 300 de grame de unt le topim până obținem un unt brun dar nu ars.

Preparare păstârnac glasat

Fierbem 4 bucăți de păstârnac în apă cu unt. După fierbere le strecurăm, le condimentăm cu sare, piper și puțin zahăr și le adăugăm în tigaia încălzită și le caramelizăm pentru 5 minute până onținem o culoare brun-aurie.

Citește și: Chefi la cuțite, 28 martie 2021. Tartar cu păstrăv afumat în gulie și halibut cu piure de topinambur, rețeta lui Ștefan Borleanu

Preparare chipsuri de păstârnac

Încălzim uleiul până la 180 de grade și adăugăm fâșiile de păstârnac, le prăjim până sunt aurii, le scoatem pe prosoape de hârtie și le lăsăm să se scurgă. Înainte de servire le condimentăm cu sare, puțin piper și boia afumată.

Preparare broccoli

Blanșăm broccolii în apă cu unt și coajă de lămâie pentru aproximativ 3 minute. Îl scurgem și îl condimentăm cu sare, puțin piper, ulei și suc de lămâie.

Când avem toate aceste preparate gata, le așezăm pe farfurii și le decorăm cu microplante și mărar verde.

Îți propunem să încerci și o rețetă delicioasă de post. Dacă ești în pană de idei și nu știi ce să mai prepari pentru una dintre mesele principale ale zilei, îți oferim pașii de preparare pentru o supă cremă de ciuperci cu lapte de cocos.

Ultimele știri