Nadia și Horia Dobrescu, doi frați de 9 și respectiv 10 ani, au venit în ediția 9 din sezonul 9 al emisiunii „Chefi la cuțite” să-i impresioneze pe cei trei chefi cu o rețetă tradițională de tapioca braziliană.
Citește și: Budincă de tapioca cu lapte de cocos și piure de mango
Cei doi copii, foarte pasionați de bucătărie chiar i-au surprins plăcut pe Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu, care nu au recunoscut preparatul pe care l-au considerat inedit pentru ei și pentru concursul culinar. Dar, cu ingrediente de calitate, atent selecționate așa cum sunt cele din gama Lidl, pe care le folosesc atât concurenții cât și cei trei jurați, preparatele ies foarte savuroase.
Urmăriți mai jos ce ingrediente au folosit și modul de preparare al ineditei rețete care a fost apreciată cu două cuțite.
Ingrediente pentru rețetă tradițională de tapioca braziliană:
- 600 gr amidon de tapioca
- apa
- 500 gr cașcaval nesărat
- 400 gr de ton în conservă în ulei de măsline (scurs bine de ulei)
- 100 gr de măsline verzi fără sâmburi
- capere
- 4 roșii
- 1 legătură de pătrunjel
- 100 gr rucola
- 100 gr roșii uscate
- 2 fire de ceapă verde
- ulei de măsline
- sare și piper
- chili flakes
Mod de preparare pentru rețetă tradițională de tapioca braziliană
Într-un castron se pune amidonul de tapioca la hidratat cu apă și 1 linguriță de sare. Se amestecă bine pentru a se omogeniza, după care se lasă la hidratat făina timp de 3 ore.
După cele 3 ore, dacă mai există surplus de apă în castron se scurge și la nevoie se mai poate adăuga puțin amidon până când tot excesul de apă este absorbit. Apoi cu o lingură se sparge în bucăți mari compoziția întărită.
Se pregătesc ingredientele umpluturii foilor de tapioca.
- tonul se scoate din cutie și se scurge foarte bine de uleiul în exces
- roșiile se toacă cubulețe și se pun într-un castron. Peste ele se adaugă pătrunjelul tocat și se lasă la scurs într-o sită.
- roșiile uscate se toacă cubulețe
- cașcavalul se rade
- ceapa verde se toacă mărunt
- măslinele se taie felii
- rucola se spală și se usucă foarte bine
Deasupra unui vas,se rad pe sită bucățile de compoziție până când se obține o pastă granulată și umedă.
Se încinge bine tigaia la foc mediu. Apoi se presară făina de tapioca în strat cu ajutorul unei strecurători. Se lasă până când se desprinde ușor de pe margini și se întoarce pe partea cealaltă.
Se așează ingredientele, începând cu cașcavalul, uleiul, sarea, piperul, tonul, caperele, măslinele, ceapa, roșiile și rucola. Se pliază pe jumătate, se desprinde de pe margini și se presează bine cu spatula. Se întoarce și pe partea cealaltă și se mai lasă în tigaie 1 minut.
Se transferă pe farfurie și se decorează cu salată rucola și felii de roșii.
Ideal este ca această tapioca braziliană să fie servită imediat, cât timp este caldă.
Chefi la cuțite, 15 martie 2021. Antricot de vită cu foie gras, dulceață de ceapă și brânză pane, rețetă gătită de Dorin...