Concurenții din cel de-al 16-lea duel din sezonul 9 al emisiunii culinare „Chefi la cuțite” s-au întrecut în preparate gustoase și farfurii spectaculoase obținând foarte mulți dintre ei punctaj maxim, spre încântarea celor trei jurați. Una dintre aceste farfurii a fost a concurentei Valentina Ioniță din echipa mov, condusă de Chef Cătălin Scărlătescu. Ea a pregătit o rețetă de Somon teriyaki cu salată de castraveți și piele crocantă, alături de o garnitură de orez cu susan.
Tema confruntării individuale, anunțată de frumoasa prezentatoare Irina Fodor a fost un dish cu patru texturi, la alegere. Au intrat la duel concurenții din echipa mov și cei din echipa albastră, concurenți bine pregătiți ce au dovedit că și-au meritat din plin locul în acest concurs.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente de calitate superioară din gama Lidl și modul de preparare al rețetei preparată de concurenta Valentina Ioniță, rețetă ce i-a impresionat maxim pe cei trei jurați, obținând punctaj maxim.
Somon teriyaki cu salată de castraveți și piele crocantă - Ingrediente
- 400 gr file de somon
- 200 g orez
- 30 gr susan
- 2 grăunți de usturoi
- 1 linguriță de ghimbir răziut
- 4 linguri sos soia
- 2 linguri vin de orez
- 1 lingură de zahăr
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 lingură de amidon de porumb
- 30 g unt
- sare și piper
- 1 castravete fabio
- ulei de măsline
- zeamă de lămâie
- microgreens pentru decor
Somon teriyaki cu salată de castraveți și piele crocantă - Mod de preparare
Se pune puțin unt într-o tigaie, dar și puțin ulei pentru a nu se arde untul. Se călesc la foc lent usturoiul și ghimbirul pentru aproximativ un minut. Se adaugă sosul de soia, se amestecă, apoi se adaugă vinul de orez și se fierbe sosul până când scade la jumătate. Se adaugă un praf de sare și zahărul.
Când sosul triyaki este bine legat se trece printr-o strecurătoare fină. Cu o parte din cantitatea de sos se stropesc bucățile de somon și se lasă la marinat 30 de minute, iar restul se mai fierbe cu puțin amidon de porumb, pentru consistență.
Separat, se pun într-o sită și se prăjesc în baie de ulei bucățile de piele de la somon, până devin crocante. Se scot pe prosoape de hârtie absorbantă.
Pentru garnitură, se fierbe orezul în modul clasic, în apă cu sare, iar la final, se adaugă puțin unt, pentru cremozitate. Semințele de susan se trag la tigaie și se folossc la decorarea orezului, în timpul servirii, formând o crustă crocantă și delicioasă.
Castravetele fabio se feliază subțire, transversal, iar feliile se rulează frumos și se asezonează cu un dressing simplu din ulei de măsline și zeamă de lămâie.
Când toate preparatele sunt gata, se așază frumos pe farfuriile de prezentare și se decorează cu microgreens.
Pentru mai multe rețete delicioase, urmăriți emisiunea „Chefi la cuțite” sezonul 9, care este difuzată duminica de la ora 20:00, dar și luni și marți, de la ora 20:30, la Antena 1.