Laurențiu Zediu, un concurent din Bacău, dar stabilit în Polonia, a preparat în cadrul ediției 8 „Chefi la cuțite” o super delicioasă rețetă pe bază de pește dorada, supă cremă de dovlecel și alte câteva interesante ingrediente, rețetă pentru care a primit toată aprecierea celor trei chefi.
Rețeta Dorada cu supă cremă de dovleac și chipsuri de topinambur cu salată de fenicul - Ingrediente:
- 2 pești dorada întregi
- 15 creveți nedecorticați
- 200 gr unt Pilos 82 % grăsime de la Lidl
- 4 căței de usturoi
- rozmarin proaspăt
- sare și piper roșu
- 1 limetă 1 lămâie
- 1 țelină verde cu frunze
- 2 morcovi
- 1 sticlă vin alb chardonnay (sec)
- 2 cepe roșii
- 1 dovleac plăcintar
- 1 cutie lapte cocos
- 2 lingurițe pastă de chilli cu creveți
- 1 buc de ghimbir proaspăt
- sos de soia
- sos de pește
- 6 rădăcini de fenicul
- 1 radacină telina verde cu frunze
- 2 lămâi
- 3 portocale
- 300 ml oțet de orez
- 2 rădacini topinambur
- ulei de rapiță pentru prăjit
Mod de preparare pentru Rețeta Dorada cu supă cremă de dovleac și chipsuri de topinambur cu salată de fenicul
Pregătim peștele.
Filetăm peștele, scoatem oasele și pregătim fileurile pentru prăjit.
Într-o cratiță, încălzim puțin unt, adaugăm o ceapă, 1 morcov, 1 bucată țelină verde, toate tocate mărunt și le călim puțin. Adăugăm capul și oasele de pește, creveții,le mai lăsăm un minut, după care adăugăm vinul alb. Lăsăm vinul să se reducă 2/3 și adăugăm 400 ml apă. Lăsăm să fiarbă 10-15 minute. Condimentăm cu sos de soia și sos de pește.
Supa de pește o vom folosi să terminăm supa cremă de dovleac plăcintar.
Peștele îl prăjim în tigaie, cu puțin unt pilos de la Lidl, usturoi și rozmarin. Scoatem fileurile de dorada și le stropim cu suc de lămâie.
Citește și: Rețetă de ton în crustă de polen cu piure de mazăre și salată cu vinegreta de zmeură
Pregătim supa-cremă de dovleac plăcintar.
Într-o cratiță, prăjim în ulei ușor încins, ceapa roșie tăiată mărunt, adăugăm pasta de chilli, iar după 1 minut adăugăm ghimbirul și 300 gr dovleac tăiat mărunt și amestecăm. Lăsăm să se călească pentru 5 minute, după care adăugăm supa de oase și lăsăm să fiarbă ușor 10-15 minute.
Adăugăm 3 linguri de lapte de cocos, mai lăsăm 1 minut și punem trecem tot conținutul prin blender, obținând o supă cremoasă și gustoasă.
Citește și: Rețeta Supă cremă ardei copt cu tartine cu brânză de capră și chives
Pregătim salata de fenicul.
Taiem 4 rondele de aproximativ 2 cm din fenicul, le sărăm și le prăjim în tigaie. Când le întoarcem pe a doua parte, adăugăm unt, răzătură de lămâie, usturoi și puțină supă de pește. Acoperim si lăsăm să se înăbușe în jur de 5-7 minute.
Separat, tăiem julienne feniculul rămas, țelina verde, adăugăm suc de lămâie, suc de portocale si lăsăm salata deoparte.
Preparare chipsuri de topinambur
Întro cratiță, adăugăm ulei și prăjim chipsurile de topinambur.
Pregatim platingul.
Punem în mijlocul farfuriei bucata de fenicul prăjit, supa cremă de dovleac plăcintar de jur împrejur, bucata de pește prăjit peste feniculul înăbușit, salata și chipsurile deasupra pestelui.
Decorăm cu bucăți de dovleac tăiate foarte subțiri.
Pentru cât de interesantă și gustoasă a fost această rețetă de dorada cu supă cremă de dovleac și chipsuri de topinambur cu salată de fenicul, a primit cele trei cuțite de la chefi.
Îndrăgita emisiune „Chefi la cuțite” poate fi urmărită în fiecare seară de luni, marți și miercuri, de la ora 20:30, la Antena 1!