- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Una dintre cele mai apreciate dulcețuri de sezon, dar și foarte scumpă în magazine, este delicioasa Dulceață de nuci verzi. De acum știm cum putem prepara Dulceață de nuci verzi, după rețeta tradițională a Ginei Pistol învățată de la mama sa.
Ce ne trebuie pentru rețeta Dulceață de nuci verzi:
- 1 kg nuci verzi, cântărite după curățare
- 800 g zahăr
- 500 ml apă
- zeama de la 2 lămâi
- arome: vanilie, cuișoare, scorțișoară
- 2-3 plicuri cu sare de lămâie
- multă apă pentru clătire
- 2-3 perechi de mânuși chirurgicale
Iată cum preparăm delicioasa Dulceață de nuci verzi!
Neapărat, folosiți mănuși chirurgicale, pe care le schimbați pe parcurs, în timp ce curățați nucile, pentru că aceastea pătează foarte rău.
Nucile verzi se curăță până la coaja albă, acolo unde nu mai sunt chiar amare și se adaugă imediat în apă rece în care s-a dizolvat sare de lămâie, pentru a nu oxida și pentru a elimina din gustul amar.
citește și: Cum se prepară cel mai fin și delicios gem de rubarbă și căpșuni fără semințe
Se țin în apă rece câteva ore bune, aceasta schimbându-se de două, trei ori.
Mama Ginei Pistol își amintește că, pe vremuri, bunicile și mămicile foloseau la Rețeta Dulceață de nuci verzi apă de var în loc de apă cu sare de lămâie.
Citește și: Rețeta Dulceață de trandafiri
Între timp se fierbe siropul din 500 ml apă și 800 g zahăr, iar când acesta capătă consistența șiropului pentru dulceață, se adaugă nucile bine scurse și eventual șterse și se fierb împreună cu siropul pentru 45-60 de minute, la foc încet, adăugând pe parcurs și zeama de lămâie și amestecând în dulceață din când în când.
citește și: Dulceața de cireșe amare. Rețeta simplă a celebrei Sanda Marin
Dulceața de nuci verzi se aromatizează după gust, fie cu vanilie, cuișoare sau scorțișoară. Gina Pistol preferă dulceața de nuci verzi aromatizată cu scorțișoară.
Citește și: Rețeta Dulceață de căpșuni.
Se pune fierbinte în borcanele sterilizate, se înfiletează capacele și se învelesc borcanele în pături, lăsându-le acolo până se răcesc definitiv.
Să vă fie de folos!
Cum faci sirop de muguri de brad. Rețeta de la Mănăstirea Sihăstria Putnei... Socată.Trei metode simple de a face socata, băutura cea mai apreciată din sezon...