Antena Căutare

Prăjitura Jerbo sau Gerbeaud după Silvia Jurcovan. Rețetă din bucătăria ungurească

Prăjitura Jerbo sau Gerbeaud după Silvia Jurcovan, este o prăjitură simplă și ușoară din foi de aluat umplute cu gem și nuci, dar și o glazură delicioasă de ciocolată.

Prăjitura Jerbo sau Gerbeaud | shutterstock

Simplu și rapid de preparat, cu ingrediente puține și la îndemâna oricui, prăjitura Jerbo sau Gerbeaud după Silvia Jurcovan, este ideală ca desert de weekend, sau, de ce nu, pe un platou cu prăjituri festive.

Prin anul 1975 era lansată prima carte de bucate după Silvia Jurcovan, denumită ”Carte de bucate pentru tinerele gospodine”. Multe dintre rețetele de atunci se regăsesc și în zilele noastre la fel de îndrăgite, însă puțin mai îmbunătățite, datorită ingredientelor apărute ulterior.

De exemplu, pe atunci glazura de ciocolată se prepara din cacao cu unt și zahăr, iar acum se prepară din ciocolată cu smântână pentru frișcă, ciocolata fiind un ingredient rar în acea perioadă.

Ingrediente pentru rețeta de prăjitură Jerbo sau Gerbeaud după Silvia Jurcovan:

Articolul continuă după reclamă
  • Ingrediente aluat pentru 4 foi de 20/30 cm:

  • 500 gr făină
  • 200 gr unt
  • 2 ouă
  • 250 gr smântână
  • 100 gr zahăr pudră
  • 25 gr drojdie
  • 1 praf de sare
  • Coaja de la o lămâie
  • Ingrediente pentru umplutură:

  • 900 gr gem de prune sau marmeladă
  • 250 gr nuci
  • 200 gr zahăr
  • Ingrediente pentru glazură:

  • 250 gr zahăr
  • 50 gr unt
  • 30 gr cacao
  • Variantă actuală de glazură:

  • 250 gr ciocolată
  • 200 ml smântână pentru frișcă

Mod de preparare pentru rețetă din bucătăria ungurească de prăjitură Jerbo sau Gerbeaud după Silvia Jurcovan

Preparare aluat pentru foi.

Se pun într-un bol drojdia și zahărul și se freacă până se lichefiază. Se adaugă untul moale, ținut la temperatura camerei și se omogenizează bine compoziția. Apoi se adaugă, pe rând ouăle, coaja de lămâie răzuită și smântâna.

La final, se adaugă făina amestecată cu sarea și se frământă un aluat ușor ferm și nelipicios.

Aluatul se acoperă și se lasă la odihnit 10-12 minute, la temperatura camerei, apoi se împarte în patru.

Citește și: Prăjitura Albinița. Rețetă de prăjitură din foi cu miere și cremă de griș

Cât timp aluatul stă la odihnit se prepară umplutura.

Se amestecă gemul cu zahărul până acesta se topește și se trece prin sită pentru a deveni fin. Apoi se amestecă cu nuca măcinată foarte fin. Dacă se folosește marmeladă nu ce va mai trece prin sită, deoarece marmelada este mai fină și densă.

Împărțim compoziția pentru umplutură în trei părți egale.

Asamblăm și coacem prăjitura Jerbo sau Gerbeaud.

Încălzim cuptorul la 180 de grade.

Tapetăm tava cu hârtie de copt. presărăm făină pe masa de lucru și întindem prima foaie de aluat de dimensiunea tăvii de copt. O transferăm în tavă și o înțepăm cu o furculiță din loc în loc. Întindem prima parte de umplutură peste ea și o nivelăm uniform.

Întindem a doua foaie de aluat pe masa înfăinată, o înțepăm cu furculița din loc în loc și o transferăm în tavă. Urmează un alt strat de umplutură și tot așa, ultimul strat find din foaie de aluat.

Dăm tava cu prăjitura la cuptor și o coacem la 180 de grade, pentru 35-40 de minute. O lăsăm să se răcească complet înainte de a o glazura.

Citește și: Rețete de prăjituri festive. Prăjitura Carpați sau Cabana din Carpați

Preparare glazură de ciocolată.

Dacă optăm pentru glazura clasică, punem toate ingredientele într-un vas, pe baie de aburi și amestecăm până se topesc și se omogenizează compoziția. O lăsăm să se tempereze 7-8 minute și o turnăm peste prăjitura răcită.

Dacă optăm pentru a doua variantă, punem smântâna la încălzit și topim în ea ciocolata ruptă în bucăți. Amestecăm până se topește ciocolata și se omogenizează compoziție. La fel, o lăsăm să se tempereze ușor și o turnăm peste prăjitura răcită.

Dăm prăjitura Jerbo sau Gerbeaud la rece până se întărește glazura, apoi o putem porționa frumos si servi alături de cei dragi.

Dacă vă plac deserturile care au ca ingredient principal ciocolata, puteți încerca și o rețetă de ciocolată de casă cu fistic.

Două rețete de foi pe dosul tăvii pentru prăjituri... Rețetă de spaetzle cu ciuperci și sos de brânzeturi...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Tudor Popinceanu vrea să-i cucerească pe jurați în audițiile noului sezon Chefi la cuțite. La ce universitate culinară a studiat
Tudor Popinceanu vrea să-i cucerească pe jurați în audițiile noului sezon Chefi la cuțite. La ce universitate...
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la admiratori de Crăciun. Copiii Familiei Regale urmează un protocol strict
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la... Catine.ro
Cum faci cel mai gustos grătar! Secretele lui Chef Ștefan Popescu de la Chefi la cuțite pentru cel mai reușit grătar
Cum faci cel mai gustos grătar! Secretele lui Chef Ștefan Popescu de la Chefi la cuțite pentru cel mai reușit...
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară HelloTaste.ro
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x