O armonie de gusturi și culori într-o Salată de murături asortate, pregătită la borcane pentru sezonul rece.
Va fi un adevărat deliciu, în comparație cu Clasicele murături, cu care suntem obișnuiți deja!
Ingrediente pentru Salată de murături asortate
- 1 kg gogonele
- 1 kg castraveți
- 1 kg morcovi
- 1 conopidă mai mică
- 2 buc. sfeclă roșie
- 1 țelină medie + frunzele aferente
- 1 varză albă mică
- 1 strugure mare alb
- 4-5 gogoșari
- 3 mere verzi, acrișoare
- 1 gutuie mică
- 750 ml oțet
- 2 l apă
- 3 linguri sare
- 300 gr zahăr
- 1 căpățână usturoi
- condimente pentru murături
- 2-3 foi de dafin
Mod de preparare Salată de murături asortate
Se curăță și se spală bine legumele și fructele.
Varza și ardeii se taie în fâșii, usturoiul, morcovii și castraveții în rondele, sfecla și țelina în felii mai subțiri, iar gogonelele în sferturi.
Gutuia și merele se feliază, după ce li se înlătură cotoarele, iar conopida se desface în buchețele mici.
Se separă boabele de struguri, de codițe, iar frunzele de țelină se rup împreună cu lujerii.
Se amestecă toate ingredientele într-un vas încăpător.
Într-un vas, pe foc, se pun: apa, oțetul, sarea, zahărul, condimentele pentru murături și foile de dafin.
Se fierb până se dizolvă zahărul și sarea, apoi se strecoară lichidul și se adaugă peste ingredientele din vas, amestecand bine totul.
Se lasă ingredientele în lichid câteva minute(5-10) până se mai răcesc puțin, apoi se scurg bine și se așază în borcane.
Se îndeasă ușor să nu se strivească și se toarnă lichidul cald, apoi se înfiletează capacele.
Se împăturesc borcanele cu salată de murături asortate, să mai stea călduțe o vreme, după care se trec în cămară.