Micuțe și gustoase, sărmăluțele în foi de varză și în foi de viță de vie, își fac loc cu succes la orice masă, din orice casă, indiferent de sezon.
Ingrediente
- 250 g orez
- 500 g carne tocată, porc + vită
- 3 cepe mijlocii
- 1 morcov
- 1 legăttură pătrunjel
- 1 plic Maggi secretul gustului
- 200 g pastă de tomate
- 250 g kaizer afumat
- 500 g smântână
- 4 ardei iuți
- 1 varză
- frunze de viță de vie
- Sare
- Piper
- ulei
- oțet
Mod de preparare
Se scoate cotorul de la varză, iar varza se opărește bine în apă cu sare și oțet, apoi se desfac foile.
La fel și frunzele de viță de vie, se opăresc în apă cu sare și oțet.
Se toacă ceapa, morcovul și se călesc în ulei încins, până sunt pătrunse.
Se adaugă apoi orezul și se amestecă pentru câteva minute pe foc.
Se lasă să se tempereze și se adaugă carnea tocată, secretul gustului, piper și pătrunjel tocat.
Cu această compoziție se umplu foile de varză și foile de viță de vie, sub formă de sarmale.
Într-un vas bine uns, se așază un rând de varză tocată fideluță, pastă de roșii, felii de kaizer, sarmale și iar câte un rând din fiecare până se termină ingredientele.
Se acoperă cu apă, se pune o foaie de varză și capacul deasupra și se dau la cuptor până sunt bine preparate.
În ultimele minute se lasă vasul fără capac, pentru a se rumeni sarmalele.
Se servesc cu smântână, mămăliguță și ardei iute.
Piept de rață cu piure de țelină și sos de gutui cu merișoare... Somon cu salsa de căpșuni și piure de mango...