Gustoasă și aspectuoasă, cu arome de toamnă, această Tartă cu mere și peltea de gutui, are mari șanse să devină preferata familiei și să creeze dependență.
Ingrediente pentru Tartă cu mere și peltea de gutui
- Pentru aluat de tartă:
- 125 g unt rece
- 1 ou
- 2 linguri apă rece
- 350 g făină
- 1 linguriță oțet de mere( opțional)
- un praf sare
- 50 g zahăr
- Pentru umplutură:
- 3 mere mari, acrișoare
- 1 lingură zahăr
- 1/2 linguriță scorțișoară
- 1 lingură amidon
- 200 g peltea de gutui
- Zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare Tartă cu mere și peltea de gutui
Pentru prepararea aluatului de tartă, se amestecă oul cu zahărul și un praf de sare și se adaugă la mijlocul făinii cernute într-un vas.
Tot acolo se adaugă și untul tăiat bucățele mici și se începe frământarea aluatului, rapid, cu vârfurile degetelor.
Se adaugă și puțină apă rece, pentru omogenizare și oțetul pentru frăgezire.
Aluatu rezultat se acoperă cu folie și se dă la rece 10-15 minute.
Între timp, pe foc se caramelizează merele date pe răzătoare, amestecate cu zahărul și scorțișoara.
Se amestecă pe foc până își schimbă culoarea și se formează sirop, apoi se adaugă amidonul și se omogenizează compoziția.
Se mai lasă 5 minute pe foc până se hidratează amidonul și se dau la rece.
Aluatul se scoate din frigider, se oprește 1/4 din el, iar cu restul se îmbracă interiorul unei forme de tartă de 25 cm, tapetată cu hârtie de copt.
Se înțeapă aluatul din loc în loc cu o furculiță, se așază hârtie de copt peste el și boabe de fasole sau de orez cât să acopere baza.
Se coace aluatul pentru 10-12 minute la 180 de grade, apoi se toarnă compoziția de mere în el, se glazurează cu pelteaua de gutui deasupra, iar din aluatul oprit se modelează un grilaj care se așază peste tartă.
Se dă delicioasa Tartă cu mere și peltea de gutui din nou la cuptor pentru 6-8 minute, sau până se rumenește aluatul de deasupra.
Se lasă, apoi, să se tempereze, se decorează cu zahăr și se porționează.
Este un deliciu garantat!