- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
De ce să mai cumpărăm din comerț conserve de pește, dacă putem să preparăm în bucătăriile noastre această delicioasă zacusca de pește, ce ne va prinde bine mai ales în zilele de post cu dezlegare la pește? Este una dintre cele mai bune zacuști, alături de Zacusca de fasole boabe și Zacusca de ghebe.
Ingrediente pentru Zacuscă de pește
- 2 kg macrou congelat
- 1 l apă
- 100 ml oțet
- 3 kg ardei copți( capia și gogoșari)
- 1 kg ceapă
- 4-5 căței de usturoi
- 500 g pastă de roșii
- 350 ml ulei
- sare
- piper
- 2-3 foi dafin
- condimente pentru pește
- 1-2 linguri zahăr, sau după gust
- 100 ml oțet
Mod de preparare Zacuscă de pește
Macroul se lasă la dezghețat, se curăță, se taie în bucăți mai mici, îndepărtând capul și coada.
Se pune la fiert in apă cu 100 ml oțet și puțină sare, pentru aproximatuv 10 minute.
Apoi, se scurge, se lasă să se tempereze, se îndepărtează oasele și se toacă mărunt.
Se curăță și se toacă ceapa solzișori, apoi se călește în uleiul încins, până își schimbă culoarea.
Se adaugă ardeii copți, tocați mărunt și puțin din zeama de la ei.
Se pot pune și ardei necopți, dar se vor trece prin robot să fie bine mărunțiți.
Se amestecă ingredientele pe foc aproximativ 30-40 de minute, până când uleiul începe să se ridice la suprafață, apoi se adaugă pasta de roșii, peștele și condimentele.
Se mai lasă să fiarbă încă 30 de minute, după care se gustă, se potrivește cu cele necesare și se adaugă oțet și zahăr, după gust.
Se amestecă bine 4-5 minute pe foc să se uniformizeze gustul, apoi se pune zacusca de pește fierbinte în borcanele sterilizate, fierbinți și ele.
Se închid capacele și se învelesc borcanele în pături, lăsându-le acolo până se răcesc.
Apoi se etichetează borcanele cu zacuscă de pește și se trec în cămară.