Juratul Chefi la cuțite ne-a dezvăluit care e rețeta lui preferată de pască și ne-a oferit și câteva secrete pentru ca acest preparat să fie unul de-a dreptul inedit pentru a impresiona întreaga familie.
Iată ce rețetă deosebită de pască cu aluat de cozonac poți pregăti de Paște 2025 pentru cei dragi. Chef Ștefan Popescu ne-a oferit toate detaliile despre ingrediente și modul de preparare.
Rețeta de pască cu aluat de cozonac a lui Chef Ștefan Popescu
Ingrediente - Rețeta de pască cu aluat de cozonac a lui Chef Ștefan Popescu
Pentru aluat:
- 150 g făina albă 000
- 1 gălbenuș ou la temperatura camerei
- 20 g zahăr tos
- 90 ml lapte integral
- 30 g unt la temperatura camerei, grăsime min 80%
- ¼ linguriță sare fină
- 3 g drojdie uscată
- ½ lingurița extract de vanilie
- coaja rasă de la ½ lămâie
Pentru umplutura:
- 150 g brânză dulce de vaci (bine scursă)
- 25 g smântână
- 2 ouă mici
- 50 g zahăr tos
- ¼ linguriță sare fină
- ½ linguriță extract de vanilie
- 1 lingură griș
- 50 g stafide (înmuiate în prealabil)
- coaja rasă de la ½ lămâie
- 1 ou bătut pentru uns aluatul
Citește și: Cum arată fratele lui Chef Ștefan Popescu. Bogdan are o legătură specială cu juratul Chefi la Cuțite
Mod de preparare - Rețeta de pască cu aluat de cozonac a lui Chef Ștefan Popescu
Pentru aluat:
Facem maiaua din lapte călduț, amestecat cu 1 lingură zahăr și drojdie uscată. Lăsăm să se activeze drojdia preț de 10 min.
În bolul robotului de bucătărie, turnăm maiaua, adăugam zahărul tos, esența de vanilie, coaja rasă de lămaie și gălbenușul. Cu cârligul pentru aluat, amestecam preț de 1 minut, adăugăm sarea și făina. La viteza mică, amestecăm timp de 5 minute.
Adăugăm untul la temperatura camerei și mai amestecăm încă 5 minute. Aluatul final va fi unul lipicios.
Acoperim vasul cu folie de plastic și lăsăm la dospit, la loc călduț, până își dublează volumul, aproximativ o oră.
Preparare umplutură:
Intr-un castron, punem brânza scursă bine, smântâna, zahărul, ouăle, extractul de vanilie, coaja rasă de lămâie, stafidele, grișul și sarea și frecăm bine cu ajutorul unei linguri de lemn.
Asamblare:
Scoatem aluatul de la dospit, tapetăm cu făină lejer masa de lucru și împărțim aluatul în 2 părți. Jumătate din aluat va fi întinsă în formă de disc cu diametrul egal cu cel al formei în care coacem pasca.
Cealaltă jumătate va fi împărțită în 2 părți, una mai mare și una mai mică. Din cea mică vom face crucea iar din cea mare bordura. Pentru bordură, rulăm aluatul în 2 șnururi de aprox 50 cm pe care le răsucim împreună.
Așezăm discul de aluat la baza formei, apoi așezăm bordura pe care o presăm un pic astfel încât să stea lipită de pereții formei și să adere și la discul de jos. Turnăm umplutura din brânză dulce și nivelăm cu ajutorul unei spatule.
Punem crucea deasupra, fără a apăsa. Ungem bordura și crucea cu ou bătut. Lăsăm la dospit preț de încă 10 minute și apoi coacem la 170 grade preț de 35-40 minute, în funcție de dimensiunea tartei. Pasca din aluat de cozonac se poate servi atât caldă, cât și rece.