Multă lume se întreabă dacă medaliile de olimpice de aur sunt chiar foarte valoroase sau dacă doar sunt suflate cu aur. După Jocurile Olimpice din 1912, s-a introdus ideea de a oferi medalii de argint suflate cu aur.
Prin urmare, dacă vreunui sportiv de la olimpiadă i-ar fi trecut prin minte să-și topească medalia de aur câștigată, nu ar fi obținut ceva prea valoros pentru că ar fi topit, de fapt, argintul.
Sunt medaliile de aur olimpice din aur pur?
Medaliile olimpice de aur oferite în acest an la Jocurile Olimpice 2020 au fost create de designerul japonez Junichi Kawanishi. Aceste medalii conțin maxim 6 grame de aur deasupra la 550 grame de argint pur.
De vreme ce prețul aurului și argintului de piața de capital variază și fluctuează de la o zi la alta, valoarea medaliilor de aur nu e niciodată aceeași.
În general, valoarea unei astfel de medalii olimpice de aur este de 800 de dolari. O medalie din argint, făcută din 550 grame de argint pur costă aproximativ 460 dolari, iar una de bronz, care e rezultatul unui amestec de cupru cu zinc, ajunge să valoreze doar câțiva dolari.
Cu toate acestea, valoarea medaliilor olimpice de aur este mare atunci când sportivii de gândesc la ce simbolizează ele și la cât de tare au muncit pentru a deveni cei mai buni, pentru a câștiga probele la care au participat la Jocurile Olimpice 2020.
Mulți dintre sportive și-au vândut de-a lungul timpului medaliile de aur obținute la concursuri sportive pentru sume mult mai mare de 800 de dolari. De exemplu Mark Wells, un membru al echipei americane de hockey din 1980, și-a vândut colecția de medalii de aur unui colecționar care a plătit în 2010 uriașa sumă de 311.000 de dolari. În același timp, Mark Pavelich, un coleg de-ai lui Mark Wells, și-a vândut și el parte din medaliile olimpice de aur pentru 262.000 dolari patru ani mai târziu, potrivit Mental Floss.
De ce "mușcă" sportivii din medaliile de aur
Cei mai mulți dintre sportivii din ziua de azi, odată ajunși pe podiumurile de premiere și li se înmânează medaliile, mimează că le mușcă. E o tradiție, de fapt. Cu mulți ani în urmă, această "mușcătură" a metalului - a monedelor, de exemplu, nu doar a medaliilor de la Jocurile Olimpice - era o modalitate de a-i testa autenticitatea, se arată în acest articol.
În timpul goanei după aur din California, de la sfârșitul anilor 1800, oamenii mușcau metalul prețios pentru a-l testa dacă era fals sau nu.
Teoria era că aurul pur, nealitat cu alte metale, este moale, maleabil, așa că o mușcătură ar fi lăsat urme pe el. În caz contrar, ar fi putut "rupe un dinte". Sigur, acest lucru nu mai este valabil și astăzi, când medaliile nu mai sunt confecționate din aur pur, însă tradiția s-a păstrat.