Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

4 reguli de aur ale unui MARIAJ DE DURATĂ

Există un secret pentru acele decenii de iubire și afecțiune? Este clar că relațiile sunt unice, însă un terapeut în probleme de cuplu prezintă 4 reguli de aur ale unui mariaj de durată.

Conviețuirea într-un cuplu este poate cea mai provocatoare experiență a oamenilor. Există mariaje care durează zeci de ani. Există un secret pentru acele decenii de iubire și afecțiune? Este clar că relațiile sunt unice, însă un terapeut în probleme de cuplu prezintă 4 reguli de aur ale unui mariaj de durată.

Aprecierea și admirația în cuplu

Nu există partenerul perfect, însă nu trebuie să uităm că trebuie să îi arătăm jumătății noastre că este o persoană importantă pentru noi și că o apreciem pentru ceea ce face.

„Pentru a păstra fericirea aproape de relația noastră, e înțelept să ne uităm la ce este pozitiv și să fim mai indulgenți cu defectele. Poți afla cum stați amândoi la capitolul apreciere și admirație, dacă identifici fără nicio dificultate cinci calități ale partenerului, dacă îndrăznești a spune te iubesc, dacă simți că celălalt te acceptă și te sprijină”, susține Gáspár György, psiholog clinician şi psihoterapeut relaţional.

Problemele trebuie rezolvate

Întotdeauna vor apărea probleme într-o relație. Dacă acestea, există nu înseamnă că nu este una de durată. Ele apar tocmai pentru a întări relația, nu pentru a o slăbi. György recomandă să avem grijă la conflictele pe care le iscăm. Putem discuta calm orice situație, fără să se ajungă la țipete și la violențe verbale sau de altă natură. „Exprimarea clară și asumată a nevoilor este o alternativă foarte bună la critică, dispreț, defensivă sau lipsă de comunicare”, mai spune terapeutul.

Formula magică 1:5

Cercetările științifice ne arată că orice gafă relațională trebuie urmată de cel puțin 5 gesturi pozitive; și nu mă refer la ceva ce ne vine la îndemână, ci la gesturi prin care să-i dovedim partenerului că ne pasă de persoana sa și suntem dispuși să-i înfrumusețăm ziua prin ceea ce știm că-i place. (L-ai făcut din greșeală „porc împuțit” și „retardat“? Unora le mai scapă astfel de etichete în momentele de furie… Însă după asta, alături de scuze, ai grijă să faci și 5 lucruri care-i plac (n.r. persoanei iubite)”, mai precizează György. Astfel, vei fi absolvit de vină.

Împăcarea

Psihologii recomandă ca partenerii să fugă unul spre celălalt, nu în direcții diferite, dacă își doresc un mariaj de durată. Cu alte cuvinte, într-un final, după orice moment dificil, să caute alinarea în celălalt. Apropierea partenerilor trebuie alimentată zi de zi, prin gesturi mărunte, astfel încât să își alimenteze relația cu iubire și tandrețe, care să le ajungă în zilele negre.

Aceste reguli se aplică tuturor cuplurilor indiferent de statutul lor. O relație de dragoste se întreține cu dragoste.

Recomandari