Calendar ortodox noiembrie 2018. Biserica Ortodoxă prăznuiește pe 8 noiembrie Soborul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil. Această sărbătoaree ste una dintre cele mai importante dedicate Sf. Mihail și Gavriil, dar și tuturor celorlți sfinți. Cine au fost Arhanghelul Mihail și Arhanghelul Gavriil.
Ziua de 8 noiembrie este totodată “Vara Arhanghelilor”, care ține o zi. Pe lângă aceasta, între Arhangheli și Crăciun trebuie să mai fie între două și patru zile senine și călduroase care se numesc popular “Vara iernii”.
În calendarul popular soborul Sfinților Mihail și Gavril se serbează trei zile, în 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului.
Calendar ortodox noiembrie 2018. Arhanghelul Miahil
Mihail se traduce prin “puterea lui Dumnezeu”. Acesta este voievodul oștilor cerești și primul dintre Sfinții Arhangheli, purtând sabia de foc și având rolul de a păzi legea lui Dumnezeu și de a-i birui pe toți cei care nu ascultă de acesta. De asemenea, este cel care a împiedicat îngerii să mai cadă din ceruri, cel care a apărat trupul lui Moise și care a dat cele zece pedepse pentru poporul Faraonului. Se spune că la sfârșitul veacului îi va învia pe morți și va aduna toate neamurile la judecată.
Calendar ortodox noiembrie 2018. Arhanghelul Gavriil
Gavril se traduce prin “bărbat-Dumnezeu”, fiind arhanghelul bunei vestiri. Acesta nu poartă sabie de foc, ci crinul neîntinatei bucurii. A fost primul care a rostit numele lui Iisus, cel care a trimis taina cea mare a întrupării Domnului, vestea zămislirii, cât și a dat nume Sfântului Ioan Botezătorul.
Calendar ortodox noiembrie 2018. Arhangheli Mihail și Gavriil în tradiția românilor
În tradiția românească se spune că Sfinții Mihail și Gavril sunt păzitorii oamenilor de la naștere până la moarte. De asemenea, aceștia sunt prezenți la Judecata de apoi, arzând păcatele și purificând cunoștințele oamenilor. Sfântul Mihail stă la căpătâiul omului care a murit și îi apără sufletul să nu fie furat.
Ciobanii și proprietarii oilor trebuie să facă “turta arietilor”, o turtă din mălai pe care o aruncă în ziua de 8 noiembrie în mijlocul oilor, o dată cu eliberarea berbecilor, pentru a verifica fecunditatea acestora. Dacă turta cade cu fața în sus, oile vor făta toate în primăvară, iar dacă aceasta cade cu fața în jos este semn rău, că oile sunt fără rod.
Sursa: historia.ro
Moșii de Toamnă 3 noiembrie. De ce pomenirea morților se face Sâmbăta... Calendar ortodox noiembrie. Soborul Sf Mihail și Gavriil. Cui spui La mulți ani...