Casatoria - un rau necesar?

Pentru foarte multe cupluri indragostite, casatoria apare ca un pas firesc. Ideea unei familii, a oficializarii relatiei, a-i conferi un statut si mai multa siguranta este adanc inradacinata in mentalitatea oamenilor.

La fel de adevarat este insa si faptul ca multe persoane se tem sa faca acest pas. A-ti lua angajamentul de a imparti viata cu altcineva, a pune bazele unui traseu comun este pe cat de romantic, pe atat de riscant. Oamenii se schimba in timp, iar ideea de a realiza intr-o zi ca locuiesc in casa alaturi de niste straini este doar una dintre temerile celor care amana casatoria. Dar motivele evitarii acestui aspect sunt destul de variate:

1. Instalarea monotoniei

A locui impreuna cu persoana iubita implica foarte mult timp petrecut impreuna. Ceea ce poate crea stabilitate si intimitate, dar poate si eroda romantismul. Iar in momentul in care relatia este oficializata si cei doi parteneri au destul de multa siguranta in privinta viitorului lor sentimental, au tendinta de a-si lasa partenerul pe plan secund.

Mai mult sau mai putin constient, unele persoane vad in casatorie pasul final pe care il pot face intr-o relatiei, dupa care nu mai trebuie sa se straduiasca atat de mult sa mentina romantismul pentru ca oricum "sunt luati". Totodata, exista o diferenta intre a avea un anumit program, ritm, anumite tabieturi sau ritualuri care relaxeaza, si a cadea in rutina.

A transforma seara de sambata in cea dedicata mereu unui film vazut acasa este o idee frumoasa, insa daca toata viata de cuplu se desfasoara dupa un ritual care este arareori schimbat, relatia poate deveni monotona. De fapt, problema nu este casatoria in sine, ci ideile preconcepute care ii sunt asociate. Insa cu sinceritate si angajament, ele pot fi evitate.

2. Teama de a avea copii

Casatoria este asociata si ideii de a intemeia o familie, de aceea, pentru cei care nu sunt pregatiti sa fie parinti, a evita nunta este ceva firesc. Totusi, copiii sunt importanti intr-o relatie de iubire, fie ca inseamna casatorie sau nu, de aceea ei trebuie sa discute acest aspect si sa descopere daca se ghideaza dupa aceleasi principii si vor aceleasi lucruri de la viata.

3. Scaderea interesului pentru celalalt

A spune "da" devine in timp echivalentul unui "nu" in ceea ce priveste alte aspecte ale vietii de cuplu. Dupa ce devin sot si sotie, multe persoane incep sa se neglijeze, atat unul pe celalalt, cat si propria persoana. Nu se mai ingrijesc ca inainte, nu se mai straduiesc sa fie la fel de atragatori pentru partenerii lor si de multe ori nici nu mai acorda la fel de multa importanta discutiilor.

Sunt lucruri marunte, dar care treptat erodeaza ceea ce la inceput era o relatie frumoasa. Nu trebuie sa se uite motivele pentru care cei doi au devenit un cuplu: atractie, discutii spumoase si dorinta de a fi placut si inteles de celalalt. Pasiunea de la inceput se poate reduce din intensitate, insa interesul pentru persoana iubita poate fi pastrat. Ceea ce se neglijeaza este faptul ca o relatie nu merge pur si simplu de la sine, ci necesita munca, dedicatie.

4. Nesiguranta in privinta relatiei

Unele persoane se impotrivesc ideii de casatorie pentru ca nu cred deloc intr-un astfel de angajament. Pe de alta parte , poate exista si incertitudinea ca nu sunt langa persoana potrivita, cea cu care ar vrea sa ramana impreuna pentru tot restul vietii, sa intemeieze o familie.

De aceea, a refuza sau amana acest pas poate fi un indiciu in privinta sentimentelor unuia sau ambilor parteneri.

5. Teama de angajament

Casatoria nu trebuie sa fie echivalenta cu renuntarea la libertate, dar sunt destul de multe persoane care vad lucrurile in acest mod. Fie au un partener de viata mai posesiv, fie exemplele din anturajul lor nu sunt printre cele mai fericite.

Cu toate acestea, cand un cuplu este format din doi indivizi echilibrati, care stiu sa se respecte unul pe celalalt, astfel de probleme nu trebuie sa apara.

O relatie frumoasa, in care cei doi sunt deschisi si sinceri unul fata de celalat in ceea ce privesc visele si asteptarile lor poate evolua la fel de bine si dupa nunta. Totul tine de persoanele implicate si de modul in care privesc situatia.

foto: videovisionsinc.com

Ultimele știri