Întâia și a doua aflare a Capului Sf Ioan, 24 februarie. Tradiții și obiceiuri

Calendar ortodox 24 februarie 2019. Duminica credinciosii ortodocsi au dublu motiv de sarbstoare, acestia comemoreaza Intaia si a doua aflare a Capului Sfantului Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului. Afla ce traditii si obiceiuri trebuie respactate in aceasta zi.

Calendar ortodox 24 februarie 2019. Duminică credincioșii ortodocși au dublu motiv de sărbătoare, aceștia comemorează Întâia şi a doua aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului. Află ce tradiții și obiceiuri trebuie respactate în această zi.

Capul Sf Ioan Botezătirul se numără printre cele mai venerate moaşte din istoria creștinătății. Potrivit tradițiilor Bisericii Ortodoxe, Capul Sfântului Ioan, a fost „pierdut” de trei ori şi tot de atâtea ori a fost găsit, „ aflat”.

În calendarul ortodox sunt rânduite două zile în care face prăznuire ale celor trei „Aflări”(descoperiri) ale Capului Sfântului Ioan. Pe 24 februarie-„Întâia şi a Doua Aflare”a Capului Sfântului Ioan Botezătorul, iar pe 25 mai se omagiază a treia „Aflare”a Capului Botezătorului.

Tradiții și obiceiuri în ziua de 24 februarie 2019

În această zi de sărbătoare nu se muncește și nu se face curat în gospodării. Mai mult, în gospodării nu se foloseşte cuţitul nici la tăiatul pâinii. Orice produs trebuie rupt cu mâna.

Tot în această zi, credincioșii nu consumă fructe și legume de culoare roșie, nu se bea vin roșu și nici alte băuturi de această culoare. Aceste alimente amintesc de sângele vărsat la tăierea Capului Sf Ioan.

Un alt aliment ce nu trebuie consumat, pe data de 24 februarie, este varza deoarece Capul Sf Ioan a fost tăiat de șapte ori pe varză și a înviat.

Pentru menținerea sănătății, în această zi credincioșii postesc și consumă doar turtă preparată din grâu sau din mălai.

Familiile care au rude decedate în condiţii suspecte sau de moarte năpraznică respectă momentele de reculegere. De asemenea, în memoria acestora se împart pachete cu struguri, pâine şi căni cu apă, ofrande sfinţite la biserică.

Calendar ortodox 24 februarie. Rugăciune către Sf Ioan Botezătorul

„Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște, să-i pregătesti pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt, ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de convertire la Dumnezeu. Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!” Această chemare atât de mare, pe care Însuși Mântuitorul nostru a recunoscut-o, când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru, ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte: „Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei. Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez!” Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său. Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia. Amin”.

Parteneri
Ashley Graham a dansat în lenjerie intimă. Ce mesaj a vrut să transmită modelul plus-size
Modelul plus-size nu se sfiește să-și arate burtica de gravida. Ashley Graham a postat recent un videoclip în care a dansat în lenjerie intimă pentru a promova ideea acceptării de sine. De când a anunțat că este însărcinată cu al doilea copil, Ashley a părut mai fericită ca niciodată.
Catine.ro
Ultimele știri