"Bucataria Muntelui Sfant"
La Muntele Athos, la chilia de la Mylopotamos, unde calugarul Epifanios face vinul cel bun manastiresc, in buna traditie athonita, am vorbit toamna trecuta si noi despre astfel de lucruri, ca si despre faptul ca dieta monahala aghiorita este considerata a fi una dintre cele mai sanatoase din lume.
"Toate au legatura cu modul de hrana. Monahii mananca multe salate, legume si, chiar daca fac zece ore de slujbe, nu obosesc. Conteaza mult sa mananci devreme. Aceasta este reteta ideala de sanatate a calugarilor de la Muntele Athos", mi-a spus atunci parintele Epifanios, cel pe care o lume intreaga il considera "bucatarul-sef" si "vinificatorul-sef" al Muntelui Sfant. De cativa ani, ceva din intelepciunea cu care se diriguiesc cuhniile athonite, secretele bucatelor manastiresti au ajuns si in lumea mireana.
Astfel, chiar daca nu au acces pe teritoriul republicii monahale, chiar si doamnele pot gati "ca la Athos", cu conditia sa aiba la indemana cartea de bucate a parintelui Epifanios: "Bucataria Muntelui Sfant" (disponibila, deocamdata, in limbile greaca, engleza si rusa). Iar daca, asa cum spuneam, femeile nu pot sa paseasca pe teritoriul Athosului - unde doar Maicii Domnului ii este ingaduit a pasi, nici macar vreo alta sfanta nu a ajuns acolo - au totusi posibilitatea sa manance din bucatele pregatite de parintele Epifanios daca se intampla sa fie, in miez de august, la Eagles Palace, singurul hotel de cinci stele de la Ouranopolis (frecventat si de sefi de state si de guverne!), pentru ca atunci Sfintia Sa gateste anume pentru oaspeti.
sursa: jurnalul.ro
VIDEO! Reteta: file de cod cu garnitura de rosii... VIDEO! Reteta: Ciorba de loboda pregatita de Vladut...