Zile libere 2018. Ce semnifica Rusaliile și când sunt în calendarul ortodox. Pogorârea Sfântului Duh, Cincizecimea, Duminica Mare și Moșii de vară, sub totate aceste denumiri regăsim o singură sărbătoare, Rusaliile.
Această sărbătoare este una cu dată schimbătoare, fiind prăznuită, în funcție de Sfintele Paști, la 50 de zile de la acesta. Anul acesta Rusaliile pică duminică pe 27 mai, iar pe 28 este liber dat de la stat, fiind încă un prilej în care românii se pot relaxa în vacanțe la munte sau la mare.
Pogorârea Sfântului Duh este una dintre cele mai vechi sărbători creștine îmreuna cu Paștile. Se spune că în această zi Sfântul Duh s-a pogorât asupra apostolitor și a celor șaptezeci de ucenici, făcându-i să vorbească în toate limbile pământului și să se înțeleagă între ei. Sfântul Apostol Pavel a vorbit în fața mulțimii, făcând astfel 3.000 de oameni să se convertească la creștinism. Se consideră că în acel moment a fost întemeierea Bisericii Creștine.
În popor, Rusaliile mai sunt cunoscute și sub denumirea de „Moșii de vară” deoarece în sâmbăta înainte de Duminica Rusaliilor se pomenesc morții. În toate bisericile ortodoxe se va oficia Sfânta Liturghie pentru pomenirea generală a morțilot. În această zi credincioșii dau de pomană, în funcție de specificul zonei geografice, pentru sufletele adormitilor.
În ziua de Rusalii, creștinii participă la slujbă aducând cu ei frunze de nuc sau tei pentru a fi sfințite, simbol al limbilor de foc prin care s-a pogorât Duhul Sfânt.
Calendar ortodox 16 mai. Rugăciunea făcătoare de minuni a lui Teodor Sfințitul vindecă orice boală... Ce să dai de pomană de Înălțare, ca să ai fericire și belșug în casă...