Vin la noi pentru peisajele rupte din rai, traditiile locale, dar si pentru mancarurile alese. In Romania, turismul gastronomic este abia la inceput, dar are mari sanse sa devina sursa importanta de clienti pentru cei care produc bucate traditionale.
Telemea, burduf, sorici, kaizer, toba, totul asezonat cu rosii proaspete, jumari prajite si ceapa din belsug. Este doar inceputul unei mese copioase pentru turistii care au poposit la restaurantul unei familii de gospodari din Brasov pentru a-si potoli foamea. Dupa aperitiv, s-a trecut insa la artileria grea.
Turistii veniti de departe, tocmai din Germania, odata ajunsi la Brasov au cazut prada poftei si au trecut imediat la degustat.
Dar si cei care se opresc prin Capitala, chiar si pentru o zi, nu rateaza ocazia sa guste din bucatele "boieresti" facute dupa retete vechi de sute de ani. Berbecutul la protap sau ciolanul de porc cu varza si mamaliguta ii fac pe turisti sa ceara si o a doua portie. Si nu uita prea usor aromele romanesti.
Desi nu avem deocamdata un circuit culinar si nici cursuri de gatit pentru strainii dornici de experiente noi, asa cum gasim in Franta, Spania sau Italia. Insa agentiile de turism promit ca, in curand, vor lansa oferte pentru destinatiile incarcate de traditii culinare foarte vechi si de un parfum local unic.
Urmareste editiile integrale ale Observatorului pe AntenaPlay.ro!