Pe măsură ce sărbătorile de iarnă se apropie, preparatele tradiționale revin în prim-plan. Anul acesta, însă, cârnații cu trufe sunt delicatesa care promite să impresioneze orice masă festivă.
Citește și: A fost dezvăluită rețeta secretă a cârnaților de Pleșcoi. Cu cât se vând acum
Cum se prepară ultimul trend din meniul de sărbători - cârnații cu trufe
Cârnații cu trufe sunt o delicatesă rafinată, iar prepararea acestora presupune folosirea unor ingrediente de calitate, inclusiv trufe, care adaugă un gust unic și intens. Pentru a-i pregăti, ai nevoie de carne, sare, piper, usturoi și bineînțeles trufe.
„Astăzi facem cârnat de black angus cu untură de mangaliţă şi cu trufe negre din Bucovina. Prima dată punem trufa în untură pentru a se aromatiza. Vom folosi o vită în care vom adauga untură aromatizată cu trufe. De principiu se pune cam 10% trufă”, a declarat Mihai Robu, culegător de trufe, potrivit sursei citate mai sus.
Apoi, cârnaţii cu trufe urmează acelaşi proces ca cel al cârnaţilor tradiţionali, dar mai rapid.
„Pe cei aromatizaţi îi vom lăsa foarte puţin să prindă iz de fum, după care îi vom pune la zvântat într-o cameră cu ventilaţie, unde ei vor rămâne cruzi uscaţi astfel încât aroma trufei să se distrugă”, a mai precizat Mihai Robu.
Conform statisticilor, românii vor avea parte de cel mai scump Crăciun din ultimii 20 de ani. Produsele tradiţionale s-au scumpit cu aproape 50% din cauza inflaţiei, potrivit observatornews.ro.
Rețeta de cârnați cu trufe
Pentru această rețetă ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 kg carne de porc (sau amestec de porc și vită, după preferință)
- 150 g slănină sau bacon (pentru un plus de gust)
- 100 g trufe (trufe proaspete sau ulei de trufe, în funcție de disponibilitate)
- 30-40 g sare
- 5-10 g piper negru măcinat
- 3-4 căței de usturoi (opțional, în funcție de preferințe)
- 1 pahar de vin alb (opțional, pentru a da un gust mai fin)
- 1 linguriță de cimbru uscat (opțional)
- 1 membrană naturală de cârnați (găsită la magazinele de produse tradiționale sau la măcelării)
Mod de preparare
Se taie carnea de porc și slănina în bucăți mici. Folosește o mașină de tocat carne pentru a toca amestecul de carne și slănină.
Dacă folosești trufe proaspete, trebuie să le cureți cu grijă și să le tai în felii subțiri. În schimb, dacă folosești ulei de trufe, acesta va fi adăugat mai târziu în compoziție, pentru a păstra aroma intactă.
Adaugă într-un bol mare carnea tocată, slănina, sarea, piperul și alte condimente dorite (usturoiul zdrobit, cimbru), alături de trufele tăiate sau de uleiul de trufe. Dacă folosești trufe proaspete, adaugă-le la final, astfel încât aroma să rămână intensă.
Apoi, pune compoziția omogenă în membrana naturală de cârnați și leagă capetele cârnaților cu o sfoară subțire, potrivit Spynews.
Din ce sunt făcute de fapt pateurile vegetale din comerț. Cât de periculoase sunt și de ce este important să citim etich... Rețeta pentru cele mai bune Turte de Crăciun sau Scutecele Domnului. Cum se prepară acest deliciu al Sărbătorilor de iar...