- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
O mare parte din cercetările științifice au fost efectuate pe ciocolata cu lapte și ciocolata neagră, deoarece acestea conțin mai multă cacao, explică Eatingwell.com.
Citește și: Căpșunile nu au semințe la exterior. Ce sunt ele, de fapt
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci ciocolată în fiecare zi
Ciocolata neagră și cea cu lapte conțin aporturi solide de cacao, deși în cantități diferite. Cacaua conține flavonoide – antioxidanți care se găsesc în anumite alimente, cum ar fi ceaiul, fructele de pădure, legumele cu frunze și vinul.
Flavonoidele au diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea sănătății inimii. Deoarece ciocolata neagră are un procent mai mare de cacao, este, de asemenea, mai bogată în flavonoide.
Citește și: Procrastinarea poate fi un semn al problemelor serioase de sănătate. Află explicațiile specialiștilor
Consumul de ciocolată - beneficii
În Journal Cardiovascular Medicine (2018), pacienții au observat o îmbunătățire a tensiunii arteriale, dar și a lipidelor din sânge, dacă au consumat ciocolată neagră în cantități moderate la una sau două zile. Totuși, sunt necesare mai multe investigații pe această temă.
De exemplu, un studiu de control din 2017, apărut în Jurnalul Asociației Americane a Inimii, a observat că consumul de migdale cu ciocolată neagră sau cacao a îmbunătățit profilul lipidic. Cu toate acestea, consumul de ciocolată neagră și cacao fără migdale nu a îmbunătățit profilul lipidic.
Citește și: Alimente care provoacă acnee. Dieta recomandată celor care vor să scape de coșuri
Ciocolata cu lapte și cea neagră au profiluri nutriționale diferite, mai notează Eatingwell.com.
Ciocolata neagră este mai bogată în magneziu: 50 de grame de ciocolată neagră conțin 114 miligrame de magneziu, ceea ce reprezintă aproximativ 35% din doza alimentară recomandată la femeile adulte.
Ciocolata cu lapte conține aproximativ 31 de miligrame de magneziu în 50 de grame, aproximativ 16% din DZR.
Citește și: Beneficiile măștilor cu ciocolată. Ce poți să faci pentru a avea un ten luminos
S-a demonstrat că magneziul ajută la relaxarea mușchilor. Acest lucru poate ajuta la ameliorarea crampelor menstruale, iar multe dintre femeile aflate la menstruație pot avea poftă de ciocolată, conform unui articol publicat în Nutrients (2020).
Ciocolata neagră este o sursă bună de fier. O porție de 50 de grame de ciocolată neagră conține 6 miligrame de fier, dar ciocolata cu lapte doar 1 miligram. Femeile cu vârsta între 19 și 50 de ani au nevoie de 18 miligrame de fier pe zi, iar bărbații adulți au nevoie de 8 miligrame pe zi, conform National Institutes of Health.
Citește si: French Chocolate Mendiants. Mediante sau discuri de ciocolată cu fructe uscate
Pentru o mai bună absorbție, ciocolata neagră poate fi asociată cu alimente bogate în vitamina C, precum fructele de pădure.
Într-un studiu de control din 2019 publicat în Nutrients, aportul zilnic de ciocolată neagră timp de 30 de zile a îmbunătățit funcția cognitivă a participanților, însă pot fi necesare mai multe investigații.
Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci avocado în fiecare zi. La ce trebuie să te aștepți
Consumul de ciocolată - consecințe
Deși există unele beneficii pentru sănătate ale consumului de ciocolată, există și unele consecințe negative.
Ciocolata albă și ciocolata cu lapte sunt bogate în grăsimi saturate și zaharuri adăugate. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), consumul excesiv de grăsimi saturate și zaharuri adăugate este asociat cu un nivel ridicat de colesterol și un risc mai mare de a face boli cardiovasculare.
Citește și: Desert din ciocolată și lapte condensat, simplu și rapid de preparat
În timp ce ciocolata neagră poate avea efecte pozitive asupra sănătății tale, un studiu din 2022 al Consumer Reports a constatat că consumul zilnic de ciocolată neagră ar putea fi dăunător pentru adulți, copii și gravide.
Ei au testat 28 de mărci populare de ciocolată neagră și au descoperit că 23 dintre ele conțin niveluri de plumb și cadmiu care ar putea fi dăunătoare dacă le consumi zilnic.
Consumul acestor metale grele poate duce la probleme de dezvoltare, suprimarea sistemului imunitar, hipertensiune arterială și leziuni renale la adulți și copii.
Pentru a minimiza riscul de a consuma cantități în exces de plumb și cadmiu prin ciocolata neagră, consumă doar ocazional ciocolată neagră.
Plumbul ar putea să se infiltreze adesea în boabele de cacao prin contactul cu echipamente murdare precum prelate, butoaie și unelte.
Cadmiul contaminează boabele de cacao prin faptul că este prezent în solul în care sunt cultivate. Pe măsură ce boabele se maturizează, nivelul de cadmiu crește.
Unii producători modifică genetic boabele de cacao pentru a absorbi mai puțin cadmiu sau preferă copacii mai tineri.
Căpșunile nu au semințe la exterior. Ce sunt ele, de fapt... Ce se întâmplă în corpul nostru când consumăm banane. De ce este bine să mâncam aceste fructe...