Antena Căutare

Căpșunile nu au semințe la exterior. Ce sunt ele, de fapt

Căpșunile se află pe lista fructelor preferate, iar mulți dintre noi credem că ceea ce vedem în exteriorul lor sunt semințele.

Căpșunile nu au semințe la exterior. Ce sunt ele, de fapt

Pixabay

În timp ce unele plante par să-și poarte semințele în exteriorul fructului, pur și simplu nu este cazul.

Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci avocado în fiecare zi. La ce trebuie să te aștepți

Căpșunile nu au semințe la exterior. Ce sunt ele, de fapt

În procesul de reproducere a plantelor, semințele se formează în interiorul ovarului (fructului), unde sunt polenizate și cresc în fructul maturizat, cu care suntem familiarizați.

Se crede în mod obișnuit că căpșuna este singurul fruct care își poartă semințele la exterior, ceea ce este departe de adevăr, notează Thespruce.com.

Acele pete galbene minuscule nu sunt cu adevărat semințele, iar acea carne dulce pe care o iubim nu este fructul real.

Citește și: O femeie a mâncat somon în fiecare zi, timp de o săptămână. Cum i-a influențat sănătatea peștele introdus obligatoriu în dietă

Căpșuna este un fruct, dar nu este clasificat într-un mod la care te-ai putea aștepta. În ciuda numelui său, căpșuna nu este o „boabă adevărată” deoarece îi lipsesc pelicula subțire și pericarpul (ansamblul straturilor de țesuturi care alcătuiesc pereții unui fruct, potrivit dex online) care definesc botanic o boabă.

În schimb, căpșunile sunt ceea ce este cunoscut ca un fruct agregat. Zmeura și murele intră și ele în această categorie, iar toate aceste fructe sunt în aceeași familie cu trandafirul, numită Rosaceae.

Fructele agregate se formează prin fuziunea mai multor ovare într-o singură floare. Căpșunul crește din floarea plantei, iar acea pulpă roșie și dulce care crește sub caliciu sau învelișul florilor se numește receptacul.

Citește și: Îl folosești zilnic, dar nu știai că acest ulei ar putea să ducă la inflamație în corp. Care este varianta mai sănătoasă

Petalele albe ale florii reflectă lumina ultravioletă pentru a atrage albinele, care vor poleniza fructul. Se umflă în dimensiuni pentru a atrage animalele care le vor mânca și împrăștia „fructul adevărat”.

„Fructele adevărate” ale căpșunilor sunt ceea ce credem noi ca fiind semințele. Din punct de vedere tehnic, acele pete mici, galbene, asemănătoare semințelor, se numesc achene și fiecare dintre ele este un fruct. În interiorul unei achene se află sămânța de căpșuni propriu-zisă. O căpșună de mărime medie conține aproximativ 200 de achene.

Având în vedere că semințele din interiorul achenelor trebuie să fie mici, s-ar putea să vă întrebați cum cresc atât de bine căpșunii. Problema aici este că planta nu se bazează neapărat pe semințe, deși semințele pot produce o nouă plantă.

În schimb, majoritatea căpșunilor sunt propagate de la alergători. Alergătorii (tulpinile) cresc și se întind din planta principală până când găsesc un nou teren unde să se înrădăcineze.

Fiecare plantă mamă poate trimite mai mulți alergători și fiecare alergător poate avea mai multe plante noi de căpșun. Acest comportament agresiv compensează dimensiunea redusă a semințelor greu de cultivat ale plantei.

La maturitate, aceste fructe agregate au un impact nutrițional eficient și sunt printre cele mai sănătoase alimente. În jur de 170 g de căpșuni oferă mai mult decât doza zilnică medie a unui adult de vitamina C, precum și antioxidanți puternici.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci avocado în fiecare zi. La ce trebuie să te aștepți... Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci ciocolată în fiecare zi. Concluziile la care au ajuns oamenii de știință...
Când este vacanța de Paște în 2023. Iată cum poți să-ți planifici programul de sărbători
Sărbătorile se apropie și mulți se întreabă deja când este vacanța de Paște în anul...
Horoscopul zilei de 1 aprilie 2023. Gemenii prind curaj să spună tot ce simt. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 1 aprilie 2023 spune că Gemenii nu au deloc nevoie de încurajare pentru a...
Parteneri
Zodii care nu știu să lupte pentru iubirea lor. Află ce spun specialiștii
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x