Antena Căutare

Căpșunile nu au semințe la exterior. Ce sunt ele, de fapt

Căpșunile se află pe lista fructelor preferate, iar mulți dintre noi credem că ceea ce vedem în exteriorul lor sunt semințele.

Căpșunile nu au semințe la exterior. Ce sunt ele, de fapt | Pixabay

În timp ce unele plante par să-și poarte semințele în exteriorul fructului, pur și simplu nu este cazul.

Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci avocado în fiecare zi. La ce trebuie să te aștepți

Căpșunile nu au semințe la exterior. Ce sunt ele, de fapt

În procesul de reproducere a plantelor, semințele se formează în interiorul ovarului (fructului), unde sunt polenizate și cresc în fructul maturizat, cu care suntem familiarizați.

Articolul continuă după reclamă

Se crede în mod obișnuit că căpșuna este singurul fruct care își poartă semințele la exterior, ceea ce este departe de adevăr, notează Thespruce.com.

Citește și: Ruladă cu căpșuni și ciocolată albă, perfectă pentru deliciul din weekend

Acele pete galbene minuscule nu sunt cu adevărat semințele, iar acea carne dulce pe care o iubim nu este fructul real.

Citește și: O femeie a mâncat somon în fiecare zi, timp de o săptămână. Cum i-a influențat sănătatea peștele introdus obligatoriu în dietă

Căpșuna este un fruct, dar nu este clasificat într-un mod la care te-ai putea aștepta. În ciuda numelui său, căpșuna nu este o „boabă adevărată” deoarece îi lipsesc pelicula subțire și pericarpul (ansamblul straturilor de țesuturi care alcătuiesc pereții unui fruct, potrivit dex online) care definesc botanic o boabă.

În schimb, căpșunile sunt ceea ce este cunoscut ca un fruct agregat. Zmeura și murele intră și ele în această categorie, iar toate aceste fructe sunt în aceeași familie cu trandafirul, numită Rosaceae.

Citește și: Dezavantajele consumului de semințe de chia. La ce să fii atentă ca să nu te confrunți cu efectele lor secundare

Fructele agregate se formează prin fuziunea mai multor ovare într-o singură floare. Căpșunul crește din floarea plantei, iar acea pulpă roșie și dulce care crește sub caliciu sau învelișul florilor se numește receptacul.

Citește și: Îl folosești zilnic, dar nu știai că acest ulei ar putea să ducă la inflamație în corp. Care este varianta mai sănătoasă

Petalele albe ale florii reflectă lumina ultravioletă pentru a atrage albinele, care vor poleniza fructul. Se umflă în dimensiuni pentru a atrage animalele care le vor mânca și împrăștia „fructul adevărat”.

„Fructele adevărate” ale căpșunilor sunt ceea ce credem noi ca fiind semințele. Din punct de vedere tehnic, acele pete mici, galbene, asemănătoare semințelor, se numesc achene și fiecare dintre ele este un fruct. În interiorul unei achene se află sămânța de căpșuni propriu-zisă. O căpșună de mărime medie conține aproximativ 200 de achene.

Citește și: Milkshake de căpșuni și banane. O băutură savuroasă și răcoroasă

Având în vedere că semințele din interiorul achenelor trebuie să fie mici, s-ar putea să vă întrebați cum cresc atât de bine căpșunii. Problema aici este că planta nu se bazează neapărat pe semințe, deși semințele pot produce o nouă plantă.

În schimb, majoritatea căpșunilor sunt propagate de la alergători. Alergătorii (tulpinile) cresc și se întind din planta principală până când găsesc un nou teren unde să se înrădăcineze.

Citește și: Gem de căpșuni fără zahăr, natural și sănătos

Fiecare plantă mamă poate trimite mai mulți alergători și fiecare alergător poate avea mai multe plante noi de căpșun. Acest comportament agresiv compensează dimensiunea redusă a semințelor greu de cultivat ale plantei.

La maturitate, aceste fructe agregate au un impact nutrițional eficient și sunt printre cele mai sănătoase alimente. În jur de 170 g de căpșuni oferă mai mult decât doza zilnică medie a unui adult de vitamina C, precum și antioxidanți puternici.

Citește și: Gem de căpșuni cu zahăr gelifiant. Rețetă rapidă și sigură

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci avocado în fiecare zi. La ce trebuie să te aștepți... Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci ciocolată în fiecare zi. Concluziile la care au ajuns oamenii de știință...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei Vineri, 15.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x