Cui îi place cozonacul, chiar şi cel de Post, să dea o fugă în localitatea Sântimbru din Alba. E destul acolo, credeţi-mă pe cuvânt! A fost copt cel mai mare cozonac de post din România. Mega-preparatul are doi metri lungime şi 80 de kilograme.
Odată frământat, aluatul se odihneşte şi creşte. Gata de copt, este pus la cuptor. Aşteptăm cu interes. Atât cât se cuvine. Munca nu trebuie stricată niciodată de grabă. Mai ales când vine vorba de cel mai mare cozonac de post din ţară.
După câteva ore bune, l-am scos, în sfârşit! Arată bine, e rumenit bine, se poate mânca. Doi bărbaţi vânjoşi au scos colacul de doi metri din cuptor. Apoi, l-au uns cu miere. Să recapitulăm însă reţeta. Nu de alta, dar sigur pofta e mare şi prin alte părţi decât la Sântimbru.
Este o reţetă din bătrâni cu făină albă, ulei, stafide, coajă de lămâie, un pic de rom. Ingredientele lui de bază sunt nucile, rahatul şi stafidele. Şi răbdarea.