- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Crenvurştii se regăsesc de multe ori pe masa românilor. Gustul apetisant şi preşul convenabil sunt cele două atuuri care ne-au determinat nu o dată să-i cumpărăm. Dar oare câţi dintre noi ştim la câte riscuri ne-am expus.
Rezultatele unui studiu recent, întreprins de Asociaţia Pro Consumatori, şi remis de Adevărul.ro a scos la iveală detalii îngrijorătoare!
43 de sortimente de crenvursti sub "lupa" specialiştilor
Astfel, experţii au constat că aproape jumătate din crenvurştii care se găsesc în hipermarketurile şi în magazinele din România sunt coloraţi cu extract de gândaci din specia cosenila.
Specialiştii au evaluat 43 de produse de acest tip comercializate în magazinele din România.
Asociaţia Pro Consumatori a tras un semnal de alarmă în rândul consumatorilor, mai ales că acea culoare rozie a crenvurştilor este, în opinia multora, una naturală. Însă, carminul folosit de multe femei la dezinfectarea unghiilor şi extractul din gândaci sunt răspunzătoare de culoarea produselor.
„42% dintre produsele analizate sunt colorate cu carmin/E120/acid carminic un colorant roşu strălucitor obţinut dintr-o specie de insectă numită coşenilă. Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, crenvurştii nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor şi a adulţilor cu afecţiuni cardiovasculare”, a declarat Costel Stanciu, preşedinte al APC România, intervievat de Adevărul.
Carne în crenvurşti?
Potrivit studiului, carnea se regăseşte în crenvurşti în proporţii diferite, de la 23% la 80%. În cazul primului produs, carnea e mai degrabă „minoritară”, deşi asociem crenvurştii cu apetisanta carne. În rest, conţinutul este constituit din: adaosuri de zaharuri, făină de grâu, griş de grâu, fibre de soia, fibre de mazăre, fibre vegetale, proteină animală, proteină vegetală hidrolizată, proteină hidrolizată din drojdie, gelatină şi amidon.
„La 7% din produsele analizate nu apare menţionată în lista ingredientelor cantitatea de carne din reţeta folosită la fabricarea crenvurştilor. La 26% dintre produsele analizate s-a folosit carne separată mecanic (carne de pasăre separată mecanic, carne de pui şi curcan separată mecanic, carne de pui separată mecanic şi carne de curcan separată mecanic)”, se arată în documentul dat publicităţii de APC. Experţii au întocmit şi un top, având la bază ponderea cărnii în aceste produse:
Top 10 mărci de crenvurşti după conţinutul de carne:
1. Pikok/Polonia cu 93% carne din pulpă de porc şi fără aditivi;
2. Golfera/Italia cu 88% carne de pui şi 2 aditivi;
3. AIA/Italia cu88% carne de curcan şi pui, dar cu 5 aditivi;
4. Dulano/Germania cu 87% carne de porc şi 2 aditivi;
5. Aldis/România cu 87% carne (60% piept de pui şi 27% carne lucru pui) cu 3 aditivi;
6. Martinel/Reinert/România cu 85% carne de porc şi 3 aditivi;
7. Pikok/Polonia cu 85% carne (72% piept de pui si 13% carne din pulpă de pui) şi 9 aditivi;
8. Perfect Poultry/Slovenia cu 82% carne de pui şi 5 aditivi;
9. Agil/România cu 80% piept de pui şi fără aditivi;
10. Zimbo/Ungaria cu 80% carne (60% carne de porc si 20% carne de vită) şi 5 aditivi.
Însă, marele pericol din crenvurşti o reprezintă aditivii alimentari. Conţinutul de E-uri variază între zero şi 11 aditivi, trei mărci de pe piaţă fiind fără E-uri, potrivit studiului citat.
Top 10 mărci de crenvurşti după numărul de aditivi alimentari:
1. Campofrio cu 11 aditivi;
2. Caroli/Familia cu 10 aditivi;
3. Pikok, Caroli, AIA,cu 9 aditivi;
4. Casa Gruia, Banat Bun cu 8 aditivi;
5. Carrefour, Fox, Meda, Auchan cu 7 aditivi;
6. Baroni, Casa Gustului, Cris-Tim, Elit, Cora cu 6 aditivi;
7. AIA, C+C, Zimbo, Agil, Auchan, Perfect Poultry, Baroni, Cris-Tim cu 5 aditivi;
8. Mega Image, Angst, Ifantis, Pick, Unicarm,Prodprosper cu 4 aditivi;
9. Transavia, Angst, Reinert, Aldis cu 3 aditivi;
10. Dulano, Golfera, Angst cu 2 aditivi.
Trandafiri de mere, desertul pe care toată lumea îl va cere! Se fac imediat, cu doar trei ingrediente!... Deliciu de weekend! Încearcă prăjitura "Happy", un desert demențial cu mascarpone, biscuiţi şi căpşuni...