Declarațiile făcute la începutul lunii decembrie de reprezentantul Asociaţiei Patronale din Industria Laptelui au tras un puternic semnal de alarmă în rândul românilor. Potrivit acestuia, nu întotdeauna cumpărăm ceea ce scrie pe etichetă, potrivit Adevărul.
Dacă vreți să verificați dacă ați cumpărat brânză din lapte sau un „fals” făcut din uleiuri vegetale, iată câteva sfaturi, prezentate de fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.
- Culoarea – Brânza de oaie nu este la fel de albă precum cea produsă din laptele de vacă, consistenţa laptelui fiind alta. Astfel, brânza din lapte de oaie merge spre gălbuie, laptele fiind mai gras;
- Brânza din lapte are orificii în interior;
- Brânza din lapte nu trebuie să se dizolve la fierbere;
- O brânză de calitate, din lapte, frecată între degete se transformă în cremă, brânza din lapte fiind onctuoasă;
- Preţul brânzei din lapte nu poate fi foarte mic, asta pentru că un kilogram de brânză se obţine din 7-10 litri de lapte, care pe piaţă, la ţărani, nu are preţ sub 1,5 lei/kg, prin urmare nici brânza nu poate costa mai puţin de 10-15 lei/kg.