Ingrediente pentru reteta Prajitura aromata cu smochine:
- 250g de unt moale, plus extra pentru uns formele si hartia;
- 750g de smochine deshidratate;
- 150ml de vinars;
- 700g de stafide;
- 3 mere, curatate si rase;
- 175g de zahar brun inchis la culoare;
- 175g de zahar brun deschis la culoare;
- 200g de pesmet proaspat;
- 200g de faina cu agent de crestere;
- 1 lingura de ienibahar macinat.
Mod de preparare pentru reteta Prajitura aromata cu smochine:
1. Se ung cu unt trei forme adanci (de preferat boluri de ceramica, termorezistente) de 500ml, 1l si 2l. S tapeteaza fundul cu un disc din hartie de copt.
2. Se toaca grosier 250g de smochine sI se pun deoparte. Se mixeaza restul de smochine, untul si alcoolul intr-un robot de bucatarie, apoi se toarna amestecul intr-un bol mare. Se adauga smochinele tocate, stafidele, marul, zaharul, pesmetul, faina si ienibaharul macinat. Se amesteca bine, apoi se toarna in forme. Se niveleaza suprafata cu o lingura.
3. Se acopera cu bucati de folie de aluminiu sau hartie de copt, unse cu unt (si legate bine cu sfoara). Prajiturile se fierb la aburi, fiecare intr-o oala (cu capacul pus), in care nivelul apei sa fie la jumatatea inaltimii formei (ca sa nu atinga fundul oalei, se pot pune ghemotoace din folie de aluminiu sub fiecare forma). Prajitura mica se fierbe o ora - o ora jumatate, cea medie 2 ore - 2 ore si un sfert, iar cea mare 3 ore (se mai adauga apa in oale, pe masura ce se evapora). Se scot din oala si se lasa la racit. Prajitura pe care o dai cadou trebuie acoperita cu un strat nou de hartie cerata. (Cadoul va fi cu tot cu recipientul in care a fiert, pentru ca posesorul sa incalzeasca desertul la aburi).
Pofta buna!
FOTO: goodfood.ro
Reteta zilei: Pui cacciatore cu bacon... Reteta de post a zilei: Rosti cu pastarnac...