În zona de sud a țării, mai precis în Oltenia, unde clima este din ce în ce mai secetoasă, iar pământurile devin mai sterpe pentru culturile cu care au fost obișnuite, localnicii s-au orientat deja către culturi de fructe și legume exotice.
Dintre acestea, cartoful dulce, originar din Asia și America de sud, deja este introdus pe piață și în hirermarket sub sigla ”Produs în România”.
Citește și: De ce trebuie să consumăm fructe și legume de sezon?
Cartoful dulce este bogat în potasiu, un mineral care regleaza tensiunea arterială și echilibrează proporția de acizi și baze din organism. Tot potasiul contribuie și la sănătatea mușchilor și a oaselor.
Consumul de cartofi dulci are efecte benefice pentru persoanele care sufera de obezitate, diabet și anumite afecțiuni cardiovasculare. Cartofii dulci u un conținut glicemic scăzut și reduc nivelul glucozei din sânge, prevenind rezistența la insulină. Tot cartofii dulci sunt bogați și în fibre, care previn constipația și asigură sănătatea tractului digestiv.
Citește și: Rețeta Cartofi dulci, copți, serviți avocado și brânză. Un preparat gustos, sățios și sănătos!
Pe câmpiile Olteniei s-a adaptat foarte bine și curmalul chinezesc.
Încă din primul an, curmalului i-au priit nisipurile aride din zona de sud a țării și n-a avut nevoie de niciun tratament special, spre deosebire de pomii fructiferi autohtoni.
Citește și: Beneficiile consumului de curmale. De ce este recomandat să le incluzi în dieta ta
Curmalele conțin cantități mari de nutrienți, minerale și vitamine, ceea ce înseamnă că au multiple beneficii pentru organismul uman.
Curmalele sunt ideale a se consuma între mese, pentru că oferă energia necesară care ajută sistemul imunitar să reziste asaltului unor afecțiuni și boli periculoase.
La Dăbuleni, considerat până nu demult patria pepenilor se cultivă cu succes și mure aduse de peste mări și țări, zmeură și arahide.