Paștele se numără printre cele mai importante sărbători pentru români. Această perioadă aduce cu sine o atmosferă de bucurie și speranță. De asemenea, sărbătoarea este marcată de obiceiuri vechi care au fost păstrate cu sfințenie încă din bătrâni.
În preajma Sărbătorilor Pascale, românii se pregătesc intens atât din punct de vedere spiritual, cât și material. Înainte de a petrece la masa festivă alături de familie, gospodinele își dedică timpul curățeniei generale, deoarece această tradiție este foarte importantă, aducând puritate și lumină în casele lor.
De altfel, mulți credincioși aleg să țină post în aceste săptămâni. Așadar, nu consumă carne, lactate, ouă și alte produse alimentare derivate din acestea. Ei pot mânca pește doar de două ori în 40 de zile, atunci când au dezlegare la acest aliment.
Pregătirea mesei festive este, de asemenea, un obicei esențial în acestă perioadă, devenind o adevărată sărbătoare a gusturilor tradiționale. În Săptămâna Mare, fiecare casă se umple de arome îmbietoare, iar familia și prietenii se adună pentru a celebra împreună Paștele.
Diferitele feluri de mâncare pregătite cu mare drag de către gospodine nu sunt doar simple preparate cu care pot impresiona invitații la masă, ci și un mijloc de a păstra vie tradiția moștenită din generație în generație.
În fiecare colț al țării, mesele de Paște sunt pline de preparate tradiționale. Fiecare regiune are propriile sale specialități, dar există câteva feluri de mâncare care nu lipsesc niciodată de pe masa românilor în zi de sărbătoare.
Care este meniul tradițional al românilor de Paște. Preparatele care nu lipsesc de pe masa festivă pe 20 aprilie 2025
Românii sunt foarte atenți când vine vorba despre masa festivă. Aceștia au grijă să ofere familiei sau invitaților, în ziua de Paște, cele mai savuroase preparate. Așadar, din mediul lor nu lipsesc următoarele feluri de mâncare:
• Aperitive festive: salată de vinete, salată de boeuf, ouă umplute, rulouri cu carne și legume sau preparate din brânză, drob de miel.
• Felul principal: ciorbă de miel, friptură de miel, carne de miel la cuptor, tocăniță de miel.
• Garnituri: Legume, salate, piure.
• Deserturi: Pasca, cozonac, plăcintă sau tort.
Cei care nu consumă miel aleg să înlocuiască această carne cu cea de pui, de porc sau de curcan.
Cele mai savuroase aperitive pentru masa de Paște. Multe gospodine aleg să impresioneze invitații cu acest preparate
Înainte de a servi felul principal, gospodinele aleg să pună pe masă diferite aperitive reci pentru a încânta papilele gustative ale degustătorilor. Printre cele mai apreciate gustări se numără ouăle umplute, tartinele cu pește sau carne de pui și diferitele rulouri cu șuncă și legume.
Acesta aperitive reci sunt pe placul tuturor și oferă un strop de eleganță mesei festive. Un lucru este cert, micile gustări vor fi nelipsite din casele românilor pe 20 aprilie 2025.