Cel mai potrivit desert pentru zilele de vară nu poate conține decât cireșe și neapărat înghețată! Iată ce ne recomandă Chef Sorin
Ingrediente:
Pentru aluat
2 căni și jumătate de făină
1 linguriță de sare
un pachet de unt tăiat cubulețe
2 ouă
4 lingurițe de apă
Pentru umplutură
un sfert de pachet de unt
cireșe fără sâmburi
50 ml de brandy
100 ml de vin de Porto
zahăr în funcție de cât de dulce vreți să iasă
Mod de preparare:
Pentru aluat: se amestecă făina cu sarea, se adaugă untul, se amestecă, apoi se adaugă ouăle, se pune apă cât să se lege coca, după care se frământă bine. Coca astfel obținută se dă la rece cam jumătate de oră. Între timp, se pregătește umplutura, după cum urmează: într-o cratiță nu foarte încinsă se pune untul, se adaugă cireșele, zahărul, apoi se adaugă vinul și se lasă să se evapore. Spre final se adaugă brandy-ul și se mai lasă să fiarba cam 2 minute, cât să se evapore și acesta. Cireșele nu trebuie să se fărâme, să se piseze, e de preferat să rămână întregi. Se scoate coca de la rece și se împarte în două: o parte se așează în forma rotundă de plăcintă, se întinde pe margine și se ridică puțin deasupra marginilor tăvii, se unge pe margini cu puțin ou, apoi se adaugă compoziția de cireșe care trebuie să fie la temperatura camerei. Cealaltă jumătate de cocă se întinde și se așează desupra tăvii ca un capac, se preseaza bine pe margini (ca să nu iasă compoziția), se înțeapă cu furculița și se unge cu ou. Se dă la cuptor, la temperatură potrivită, până se rumenește. Când e gata, se taie în triunghiuri și se servește călduță, cu înghețată de vanilie alături.