Roșcovul este un arbust fructifer veșnic verde, cu origini în regiunile mediteraneene și ale cărui fructi sunt dub formă de păstăi.
Roșcovul este utilizat în domeniul medical, datorită influenței positive asupra zahărului din sânge. Păstăile roșcovului se pot utiliza în stare proaspătă, sau uscate.
Citește și: Prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie, glazurată cu ciocolată
Ce este pudra de roșcove și care sunt proprietățile acesteia?
Păstăile roșcovului uscate pot fi măcinate rezultând pudra de roșcove cunoscută, îndeosebi, ca o alternativă mult mai sănătoasă la cacao.
Pudra de roșcove este folosită și ca îndulcitor natural și are multe beneficii pentru sănătate.
Este bogată în nutrienți, dar săracă în calorii, ceea ce o face a fi un ingredient preferat în special în prepararea deserturilor.
Este și o sursă importantă de fibre, ceea ce o face benefică pentru reglarea colesterolului și a tensiunii arteriale, la prevenirea constipației și la păstrarea unei greutăți adecvate. Specialiștii în nutriție recomandă pudra de roșcove, mai ales persoanelor care țin diete de slăbire, pentru că influențează scăderea apetitului și conferă senzație de sațietate pentru mai mult timp.
Citește și: Efectele miraculoase ale consumului de ceapă roșie
Pudra de roșcove, sau carob, are un puternic rol antioxidant. Are un conținut de 80% proteine, fibre, polifenoli, precum și vitaminele: A, B, B2, B3 si D, dar și minerale precum: magneziu, calciu, fier, fosfor, potasiu și mangan. Se știe că antioxidanții reduc stresul oxidativ și luptă împotriva radicalilor liberi, având proprietăți antiinflamatoare, antidiabetice, anticanceroase și neuroprotectoare. Conține quercetina cu efecte pozitive în combaterea celulelor canceroase.
Deoarece nu conține oxalați, carobul este recomandat și persoanelor care se confruntă cu depunerea calculilor la rinichi.
Pudra de roșcove nu conține cofeină, gluten și nici sodiu, deci este recomandată persoanelor care țin un regim alimentar cu mai puțină sare, sau deloc și persoanelor alergice la gluten sau cu boală celiacă.
De asemeni este recomandată și persoanelor care vor să evite cofeina și sunt în căutarea unui înlocuitor pentru ciocolată.
Este recomandată și persoanelor cu probleme digestive, chiar și copiilor. Fiind bogată în taninuri, poate fi folosită ca remediu natural pentru combaterea diareei. Sucul din păstăile de carob poate trata diareea mai ales la copiii mici cu vârste între 3 luni și 2 ani.
Citește și: Beneficiile mierii de albine în sezonul rece. Remediu natural împotriva oricărei răceli
Principalele aspecte importante ale pudrei de roșcove care o face mai sănătoasă decât pudra de cacao:
- în primul rând, carobul nu conține cofeină;
- față de cacao, pudra de roșcove are un conținut mai scăzut în grasimi, dar mai ridicat în carbohidrați și zaharuri, deci este mai dulce decât cacaua și poate fi utilizată în deserturi, nu doar pentru culoare și textură, ci și ca îndulcitor natural;
- poate înlocui cu success cacaua la ciocolata de casă;
- carobul conține mai mult calciu, chiar dublu, comparativ cu pudra de cacao;
- pudra de roșcove este un antioxidant mult mai puternic decât cacaua ceea ce o face benefică în a crește sistemul imunitar al organismului;
- fiind bogata in fibre insolubile, pudra de roscove reduce in mod natural nivelul colesterolului rau;
- carobul este hipo-alergizant, putând fi consumat în siguranţă de către persoanele care au astm bronşic, boli alergice sau auto-imune, dar şi cancer, pe când cacaua este hiper-alergizantă;
- carobul conţine pectine care combat refluxul gastro-esofagien, pe când cacaua conține baze xantice care determină acest reflux;
- pudra de roșcove are rolul de a inhiba dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene, pe când cacaua stimulează dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene, deoarece prin conţinutul de histamină şi prin inducţia producerii acesteia datorită impurităţilor conţinute, apar mucozităţi intestinale, mediu propice dezvoltării acestora.
- pudra de roșcove nu are acel efect excitant şi nici iritant pe care îl are cacaua. Consumul pudrei de roșcove sporește toleranţa gastrică şi pentru alte alimente, ajută digestia, luptă împotriva balonării şi combate diareea ;