Antena Căutare

Rețetă clasică românească de salată de vinete coapte cu ceapă

Salata de vinete coapte cu ceapă este una dintre cele mai iubite mâncăruri de vară din bucătăria românească, un preparat care combină gustul intens al legumelor coapte pe jar cu prospețimea simplă a cepei tocate fin.

Galerie
Salata de vinete este unul dintre cele mai apreciate aperitive ale toamnei | Shutterstock

În fiecare toamnă, când grătarele se încing și piețele sunt pline de vinete lucioase, aroma lor afumată devine semnul că sezonul bogat al legumelor a ajuns la apogeu. Dincolo de aparența modestă, salata de vinete este o rețetă care cere răbdare și respect pentru detalii. Vinetele trebuie coapte corect, curățate cu grijă și lăsate să-și piardă amăreala înainte de a fi transformate într-o cremă catifelată.

Este un preparat care spune povestea bucătăriei românești tradiționale. Este simplu, dar cu o savoare greu de egalat. Cu ulei bun, ceapă potrivită și un strop de atenție, salata de vinete devine un aperitiv memorabil, capabil să transforme chiar și o masă obișnuită într-o experiență autentică.

CITEȘTE ȘI: Cum să faci o salată de vinete mai sănătoasă. 5 rețete

Cea mai bună rețeta de salată de vinete coapte cu ceapă

Articolul continuă după reclamă

Radu Anton Roman nota că în Muntenia salata de vinete e mereu legată de ceapă, care dă gustul clasic și familiar.

Salată de vinete cu ceapă (Muntenia)

Ingrediente

  • 1,5 kg vinete proaspete, bine coapte
  • 80 ml ulei de floarea-soarelui (sau ulei de măsline, după gust)
  • 1 ceapă albă mică (aproximativ 70 g)
  • 3 g sare
  • 2 g piper proaspăt măcinat
  • 10 ml zeamă de lămâie (opțional, pentru un gust mai fresh)

Mod de preparare

Se aleg vinete tari, cu coajă lucioasă și fără pete. Se spală și se șterg bine cu un prosop curat. Se coc pe flacără directă, pe grătar sau în cuptor, la 200°C, până când coaja se arde uniform și pulpa devine moale (aproximativ 40–50 de minute). Este important ca vinetele să fie coapte bine, pentru a nu rămâne amare.

După coacere, se așază într-o sită și se lasă să se răcorească, apoi se curăță cu atenție de coajă și se scurg bine de zeamă, cel puțin 30 de minute. Pulpa se toacă fin cu un cuțit de lemn sau ceramică, pentru a nu oxida.

Se curăță ceapa și se toacă foarte mărunt. Pentru un gust mai blând, ceapa se poate opări 2–3 minute în apă clocotită și apoi scurge, înainte de a fi adăugată. Într-un bol se pun vinetele tocate, se presară sarea și se amestecă treptat cu uleiul turnat în fir subțire, până se obține o cremă omogenă. La final se adaugă ceapa tocată, piperul și, dacă se dorește, câteva picături de zeamă de lămâie.

Salata se lasă la frigider cel puțin 30 de minute înainte de servire, pentru ca aromele să se întrepătrundă. Se servește cu pâine prăjită sau lipii, fiind una dintre cele mai iubite rețete românești de vară și toamnă.

CITEȘTE ȘI: Cum se păstrează vinetele ca să reziste cât mai mult. Sfaturi ușor de aplicat

Salată de vinete cu maioneză (Ardeal)

În Ardeal, Radu Anton Roman remarca preferința pentru salate mai bogate, cu maioneză, care îndulcesc gustul amărui al vinetelor.

Ingrediente

  • 1,5 kg vinete coapte
  • 150 g maioneză
  • 1 linguriță muștar
  • 1 gălbenuș de ou fiert
  • 2 g sare
  • 2 g piper

Mod de preparare

Vinetele se coc și se curăță, apoi se scurg bine și se toacă mărunt. Se amestecă cu maioneza pregătită din ulei, gălbenuș și muștar, se potrivește gustul cu sare și piper. Rezultă o salată fină, catifelată, servită cu chifle sau pâine albă.

CITEȘTE ȘI: Cu ce ingredient să înlocuiești uleiul în salata de vinete. Te vei îndrăgosti de această variantă mai puțin calorică

Salată de vinete cu ardei copți (Oltenia)

În Oltenia, după cum scria Radu Anton Roman, vinetele se combină adesea cu ardei copți, pentru un gust intens și o culoare bogată.

Ingrediente

  • 1 kg vinete coapte
  • 500 g ardei kapia copți
  • 80 ml ulei
  • 2 căței de usturoi
  • 3 g sare
  • 2 g piper

Mod de preparare

Se coc vinetele și ardeii, se curăță și se lasă la scurs. Vinetele se toacă mărunt, ardeii se taie fâșii, apoi se amestecă împreună cu usturoiul zdrobit, uleiul și condimentele. Salata se servește rece, ca garnitură lângă friptură sau simplă, pe pâine proaspătă.

CITEȘTE ȘI: Salată de vinete cu iaurt, spanac tras la tigaie și năut crocant

Câte calorii au 100 g de vinete coapte cu ceapă făcute în casă

Caloriile depind aproape integral de ulei. În medie, salata de vinete cu ceapă are 120–150 kcal/100 g. Pentru o rețetă la care se folosesc 1,5 kg vinete, 1 ceapă mică și 80 ml ulei rezultă aproximativ 110–130 kcal/100 g. Aportul caloric depinde și de câtă apă pierd vinetele. Dacă reduci uleiul la 20 ml, scazi la circa 70–80 kcal/100 g.

CITEȘTE ȘI: Mâncare de vinete cu ceapă și roșii. Rețeta ideală de post

Rețetă plăcintă cu dovleac și ciocolată, un desert delicios pentru serile răcoroase de toamnă... Rețetă simplă și aromată de compot de gutui, fără zahăr, pentru iarnă...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la admiratori de Crăciun. Copiii Familiei Regale urmează un protocol strict
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la... Catine.ro
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară HelloTaste.ro
Un bărbat a fost concediat pentru că le-a adus colegilor prăjituri de ziua lui. A dat în judecată firma și a primit despăgubiri uriașe
Un bărbat a fost concediat pentru că le-a adus colegilor prăjituri de ziua lui. A dat în judecată firma și a... Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026 Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x