Antena Căutare

Reţete ciorbe uşoare pentru vară. Ce poţi să prepari rapid şi gustos

Ciorbele de vară sunt răspunsul ideal la zilele toride în care simțim nevoia de mese ușoare, dar hrănitoare. Bogate în legume de sezon, pline de culoare și savoare, aceste rețete aduc prospețime și confort fără a încărca digestia. Fie că alegi o ciorbă acră, răcoritoare, sau o supă limpede cu verdețuri proaspete, secretul este în simplitate și echilibru.

Galerie
Legumele și carnea slabă sunt principalele ingrediente ale ciorbelor de vară | Shutterstock

În sezonul cald, ciorbele pe bază de legume proaspete, borș sau iaurt sunt preferatele gospodinelor, mai ales pentru că se prepară repede și nu presupun ingrediente grele. Roșiile coapte, dovleceii fragezi, fasolea verde, morcovii și ardeii colorați se combină armonios în rețete care pot fi servite atât calde, cât și ușor răcite. Pentru un plus de proteine, se pot adăuga piept de pui fiert sau perișoare de curcan, fără a compromite ușurința preparatului.

Aceste ciorbe nu doar că aduc un aport generos de vitamine și minerale, dar pot fi gătite în avans, porționate și păstrate la rece, fiind astfel o soluție practică pentru prânzurile din timpul săptămânii. Versatilitatea lor le face potrivite și pentru mesele copiilor sau ale celor care țin dietă, iar cu un strop de leuștean proaspăt sau mărar tocat fin, gustul devine inconfundabil.

CITEȘTE ȘI: Care este diferența dintre ciorbă și supă. Una dintre ele este mult mai indicată pentru o siluetă de vis

Cele mai bune ciorbe româneşti

Articolul continuă după reclamă

Cele mai bune ciorbe româneşti sunt cele care păstrează gustul autentic, folosesc ingrediente de sezon şi respectă tehnicile tradiţionale transmise din generaţie în generaţie. Fiecare regiune are variantele ei – de la ciorba de burtă, consistentă şi albicioasă, până la borşul moldovenesc cu leuştean şi borş de putină, toate având în comun prospeţimea legumelor, carnea fiartă lent şi acrirea specifică obţinută natural. Ciorba de perișoare, de fasole cu afumătură, de pui a la grec, de miel sau de peşte completează paleta unei bucătării unde supa nu este doar felul întâi, ci un simbol al ospitalităţii.

Specificul românesc se regăsește în echilibrul dintre gusturile acre și dulci, în folosirea zarzavaturilor și a verdețurilor proaspete, dar și în priceperea de a face din fiecare ciorbă un preparat complet – hrănitor, reconfortant și, adesea, vindecător. Indiferent dacă este îmbogățită cu smântână, acrită cu borș, oțet sau zeamă de varză, servită cu ardei iute sau ceapă roșie, ciorba rămâne un reper al mesei românești și un fel de mâncare ce însoțește toate anotimpurile, adaptându-se firesc gusturilor și resurselor locale.

CITEȘTE ȘI: Ciorba în care nu se adaugă niciodată pătrunjel. Ce greșeală fac multe gospodine

Ciorbă de legume

Ingrediente

  • 100 g morcovi
  • 100 g ceapă galbenă
  • 150 g cartofi
  • 100 g ardei gras
  • 100 g roșii
  • 100 g dovlecei
  • 50 g mazăre boabe
  • 30 ml ulei
  • 2 l apă
  • sare după gust
  • borș sau zeamă de lămâie după gust
  • 30 g leuștean sau pătrunjel verde

Mod de preparare ciorbă de legume

Morcovii, ceapa, cartofii, ardeiul, roșiile și dovleceii se curăță, se spală și se taie cuburi. Se călesc toate în ulei timp de 5–7 minute, apoi se adaugă apa și se lasă la fiert aproximativ 25 de minute. Spre final se adaugă mazărea, borșul sau zeama de lămâie și sarea. După ce legumele s-au fiert complet, se oprește focul și se presară verdeața tocată fin.

CITEȘTE ȘI: Rețeta pentru ciorbă țărănească. Cum să o prepari pentru cel mai bun gust

Supă de pui cu tăieței

Ingrediente

  • 1 piept de pui cu os (aprox. 400 g)
  • 150 g morcovi
  • 100 g păstârnac
  • 100 g ceapă
  • 150 g tăieței subțiri
  • 2,5 l apă
  • sare după gust
  • 30 g pătrunjel verde tocat

Mod de preparare supă de pui cu tăieței

Carnea se spală, se pune la fiert în apă rece cu sare și se spumează de câte ori este nevoie. Legumele se curăță, se spală și se pun întregi în supă. După 45–50 de minute de fierbere, carnea se scoate, iar legumele se îndepărtează sau se pot toca fin. Zeama se strecoară și se pune din nou pe foc, adăugându-se tăiețeii. După ce aceștia s-au fiert, se adaugă pătrunjelul tocat și se oprește focul.

CITEȘTE ȘI: Cea mai bună rețetă de ciorbă de perișoare. Ce ingredient face minuni pentru perișoare și ce ai făcut greșit până acum

Ciorbă de roșii

Ingrediente

  • 500 g roșii coapte sau pasate
  • 100 g ceapă
  • 100 g morcovi
  • 30 ml ulei
  • 1,5 l apă
  • 50 g orez sau 100 g tăieței fini
  • sare după gust
  • 30 g pătrunjel verde tocat
  • 1 cățel de usturoi (opțional)

Mod de preparare ciorbă de roșii

Ceapa și morcovii se curăță, se spală și se taie cubulețe. Se călesc în ulei 3–4 minute, apoi se adaugă roșiile și apa. Se lasă la fiert 20 de minute, după care se adaugă orezul sau tăiețeii. Se fierbe încă 10 minute, se adaugă sare și usturoiul zdrobit, dacă se folosește. Se oprește focul și se adaugă pătrunjelul tocat fin.

CITEȘTE ȘI: Ciorba, un preparat tradiție în România! Cele mai inedite combinații

Ciorbă de dovlecei

Ingrediente

  • 400 g dovlecei
  • 100 g ceapă
  • 100 g morcovi
  • 30 ml ulei
  • 1,5 l apă
  • 1 ou
  • 100 g iaurt sau smântână slabă
  • sare după gust
  • 30 g mărar tocat

Mod de preparare ciorbă de dovlecei

Dovleceii se curăță, se spală și se taie cubulețe. Ceapa și morcovii se curăță, se taie mărunt și se călesc ușor în ulei. Se adaugă apa și se fierb 10 minute. Se adaugă dovleceii și se continuă fierberea încă 15 minute. Oul se bate cu iaurtul, apoi se temperează cu supă fierbinte și se toarnă în oală, amestecând continuu. Se adaugă sare și mărarul tocat, apoi se oprește focul.

CITEȘTE ȘI: Rețetă din bucătăria turcească: Düğün Çorbası. Ciorbă de nuntă turcească

Ciorbă de perișoare de curcan

Ingrediente

  • 300 g carne tocată de curcan
  • 1 ou
  • 30 g orez
  • sare și piper după gust
  • 1 ceapă mică
  • 100 g morcovi
  • 100 g țelină
  • 100 g ceapă
  • 2,5 l apă
  • 150 ml borș
  • 30 g pătrunjel verde tocat

Mod de preparare ciorbă de perișoare de curcan

Carnea de curcan se amestecă bine cu oul, orezul spălat, sarea, piperul și ceapa rasă. Se formează perișoare mici și se lasă deoparte. Morcovii, țelina și ceapa se curăță, se spală și se toacă mărunt, apoi se fierb în apă timp de 15 minute. Se adaugă perișoarele și se continuă fierberea 20 de minute. Se adaugă borșul fiert separat și se mai lasă 5 minute. Se presară pătrunjelul verde tocat și se oprește focul.

CITEȘTE ȘI: Ciorbă ardelenească de cartofi cu afumătură și tarhon

Supă de pui cu găluște

Ingrediente

  • 1 carcasă de pui sau 2 aripi + 1 piept (aprox. 500 g)
  • 150 g morcovi
  • 100 g țelină
  • 100 g ceapă
  • 2 l apă
  • 2 ouă
  • 90 g griș (6 linguri)
  • sare după gust
  • 30 g pătrunjel verde

Mod de preparare supă de pui cu găluște

Carnea se spală, se pune la fiert cu apă rece și sare. Se spumează, apoi se adaugă legumele întregi sau tăiate mare. După fierbere, carnea și legumele se scot, iar zeama se strecoară. Ouăle se bat cu sare, apoi se adaugă grișul treptat. Compoziția se lasă 10 minute să se odihnească. Găluștele se formează cu lingura și se fierb în supa limpede timp de 10–12 minute. La final, se adaugă pătrunjelul tocat și se servește supa caldă.

Rețetă simplă de pește marinat la cuptor. Ce să adaugi pentru un gust aparte... Rețete delicioase cu rubarbă. Cum o poți integra în mâncare și prăjituri...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x