Delicioase și versatile, căpșunile sunt fructele ideale pentru gustările din zilele de vară. Pofticioșii se pot bucura de gustul savuros mâncând pur și simplu fructele, dar și în salată de fructe, combinate cu ciocolată, în smoothie sau milkshake, parfait sau bruschete - în combinație cu brânză.
Cum alegi căpșunile potrivite
Potrivit unei surse, sunt importante câteva criterii: aspectul, mirosul, mărimea și originea. Cu toate acestea, este important și la ce le vei folosi.
Astfel că, fructele trebuie să fie de un roșu închis, uniform, fără pete verzi ori albe; să fie tari, cele moi ar putea fi gata mucegăite; iar frunzele și codița trebuie să fie verzi, astfel încât să indice prospețimea.
Totodată, fructele trebuie să aibă un miros dulce și parfumat. Potrivit sursei menționate anterior, cele mai gustoase fructe sunt de mărime medie, nici prea mari, nici prea mici.
Este indicat să se achiziționeze căpșuni locale, de sezon, acestea fiind mult mai aromate decâ cele din import. Cele organice, cultivate fără pesticide, pot avea un gust și mai aromat.
De asemenea, trebuie să se aibă în vedere modul în care vor fi consumate fructele. Astfel că, pentru diverse rețete de deserturi se va opta pentru fructele care își păstează bine forma și textura. În timp ce pentru smoothie-uri se vor căuta căpșuni mai moi. Atenție, nu mucegăite!
Cum se păstrează cel mai bine căpșunile
De cele mai multe ori pofta îi face pe oameni să achiziționeze cantități mult mai mari decât ar putea consuma. Astfel că, pentru a nu ieși în pierdere, trebuie să se orienteze către modalități de a păstra fructele cât mai mult timp.
O variantă ar fi congelarea acestora. Fructele se spală și se taie înainte de a le băga la congelator.
Însă există un mod în care se pot depozita corect pentru a ține cât mai mult timp. Astfel că, indicat ar fi să se aleagă căpșunile cele mai ferme, care, odată aduse acasă, nu trebuie spălate, deoarece umezeala xcesivă ar putea accelera procesul de descompunere. Ele se spală doar înainte de a fi mâncate.
De asemenea, se îndepărtează periodic fructele stricate, pentru a nu le deteriora și pe celelalte mai rapid.
Ele se depozitează în frigider în recipiente adânci tapetate cu servețele care să absoarbă umiditatea. Recipentul respectiv trebuie acoperit cu folie alimentară sau capac care să permită totuși ventilarea.
Totodată, se pot depozita în pungi din plastic cu fermoar, însă nu trebuie închis complet pentru ca aerul să circule în continuare.
Potrivit unei surse, căpșunile trebuie păstrate la aproximativ 0-2°C. Nu trebuie depozitate în zonele extrem de reci din frigider, unde pot îngheța.
În ciuda tuturor acestor măsuri de precauție, fructele trebuie consumate în decurs de câteva zile, astfel încât să-și păstreze prospețimea și gustul delicios.
Citește și: Rețetă de tartă cu ciuperci și spanac. Simplu și rapid pentru un prânz delicios
Rețete rapide și delicioase cu căpșuni
Aceste fructe sunt printre cele mai versatile. Iată câteva rețete rapid de preparat care pot impresiona orice pofticios.
Salată de fructe cu căpșuni
Ideală pentru zilele călduroase și extrem de gustoasă.
Ingrediente
- căpșuni
- banane
- kiwi
- portocale
- struguri
- miere sau sirop de arțar
- frișcă (opțional).
Mod de preparare
Se taie fructele în bucăți și se amestecă într-un vas încăpător. La servire se adaugă miere sau sirop de arțar ori frișcă, după gust.
Smoothie de căpșuni
O gustare delicioasă și sățioasă.
Ingrediente
- căpșuni
- banaă
- iaurt sau lapte
- miere sau sirop de agave.
Mod de preparare
Se pun toate ingredientele într-un blender și se amestecă până se obține un amestec de o consistență fină. Se servește în pahare care pot fi decorate cu diverse bucăți de fructe.
Parfait de căpșuni și iaurt
Acest desert cucerește orice mofturos. Texturile și gusturile diverse trezesc interesul tuturor.
Ingrediente
- căpșuni
- iaurt grecesc
- granola
- miere.
Mod de preparare
Într-un pahar, se alternează straturi de iaurt, granola și căpșuni. La final, se adaugă miere peste.
Bruschete cu căpșuni și brânză de capră
Acest preparat îi va da pe spate chiar și pe musafirii mofturoși. Gustul căpșunilor în combinație cu brânza este extrem de răcoritor.
Ingrediente
- pâine prăjită
- căpșuni
- brânză de capră
- miere
- busuioc proaspăt.
Mod de preparare
Se taie pâinea felii, se prăjește, după care se unge cu brânza de capră. Peste se adaugă felii de căpșuni și se stropește cu miere. La servire, se decorează cu frunze proaspete de busuioc.
Salată cu căpșuni, spanac și brânză feta
Un alt preparat care îmbină gusturi și texturi diferite este această salată extrem de răcoritoare.
Ingrediente
- căpșuni
- spanac proaspăt
- brânză feta
- nuci
- dressing de oțet balsamic.
Mod de preparare
Se amestecă toate ingredientele într-un vas încăpător, după care se adaugă dressingul de oțet balsamic.
Citește și: Beautifood cu Sorin Gonțea. Câștigătorul "Power Couple" prezintă noul sezon, exclusiv în AntenaPLAY
Căpșuni în ciocolată
Un desert dulce și romantic perfect pentru întâlnirile în doi în serile de vară.
Ingrediente
- căpșuni
- ciocolată neagră sau ciocolată cu lapte.
Mod de preparare
Se topește ciocolata într-un vas la bain-marie, după care se înmoaie căpșunile în ciocolată. Acestea se pun pe o foaie de copt până se răcește ciocolata.
Milkshake de căpșuni
Răcoros și delicios, această variantă este pe placul tuturor.
Ingrediente
- căpșuni
- lapte
- înghețată de vanilie.
Mod de preparare
Se amestecă ingredientele într-un blender până ce se obține o consistență cremoasă. Se servește în pahare înalte, decorate cu fructe.
Citește și: Rețetă de desert cu piersici pentru vară. Ce beneficii are acest preparat rapid și răcoritor
Beneficiile căpșunilor pentru organism
Căpșunile sunt printre fructele preferate atât de cei mici, cât și de cei mari. Ele sunt benefice organismului, fiind pline de vitamine, precum Vitamina C - un antioxidant puternic, ce contribuie și la sănătatea pielii și a sistemului imunitar, Vitamina A - vitale pentru ochi și sistem imunitar, Vitamina K - esențială în oagularea sângelui și pentru sănătatea oaselor, dar și Vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B9) - importante pentru metabolizarea carbohidraților, producerea energiei, menținerea sănătății pielii și a ochilor, susținerea funcției digestive, sănătatea sistemului nervos și creier, formarea celulelor roșii și prevenirea defectelor de tub neural în sarcină.