Românii au prins gustul fructului avocado, un produs originar din Mexic. Şi când spunem asta ne bazăm pe cifre impresionante. Mai exact, România importă de 30 de ori mai mult avocado decât în urmă cu zece ani, potrivit datelor Eurostat.
Româncele îl preferă în salate, părinţii îl introduc în alimentaţia copiilor, iar bărbaţii, în special cei care fac sală, îl consumă datorită conţinutului bogat de vitamine, minerale şi grăsimi. Atenţie însă! Consumul excesiv de avocado dăunează grav greutăţii.
Cine ar putea vorbi mai bine despre fructul minune dacă nu. un mexican get-beget. Julio Rivera a ajuns în România în urma cu patru ani. Şi şi-a propus să deshidă apetitul românilor pentru specialităţile de la el din ţară. Aşa că şi-a deschis aici propriul restaurant. Iar avocado, evident, este vedeta meniului.
”La noi, eu zic că e ca vinetele de la voi. Se pune în pâine, se poate în sandwich, cu carne de vită, fructe de mare, creveţi. Se potriveşte cu tot.”, a declarat Julio Rivera, asociat restaurant cu specific mexican.
Indiferent sub ce formă o fac, sunt mulţi cei care spun că mânâncă avocado destul de des. Poate chiar mai des decât fructele româneşti.
În ultimul deceniu, importurile şi implicit consumul de avocado, au crescut în România de aproape 30 de ori. Şi au ajuns, potrivit statisticilor Eurostat, la peste 14 milioane de euro pe an. Principalele țări din care importăm avocado sunt Olanda, Germania și Franța.